The shadow of the dominant mother image in selected chick lit novels
Seçilmiş chick lit romanlarında baskın anne imgesinin gölgesi
- Tez No: 872245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SABANCI UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Chick lit romanları, Anne İmgesi, Kendini keşfetme, Dönüşüm, Chick lit novels, Mother Image, Self-discovery, Transformation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez, seçilen chick lit romanlarında kadınların yaşam mücadelelerini incelemektedir. Hem genç hem de yaşlı kuşak kadınlarının dönüşümünü analiz ederek iki kuşak arasındaki kelime anlamıyla ve mecazi anlamdaki anne-kız ilişkisine odaklanmaktadır. Bu çalışmada seçilen chick lit romanlarını inceleyerek, yalnızca genç kuşak kadınlarının toplumda acı çekmediğini, aynı zamanda yaşlı kuşağın da geleneksel olarak içselleştirilmiş ahlaki değerlerle mücadele ettiğini ve nihayetinde genç kuşağın yardımıyla toplumda hayatta kalmanın yeni yollarını bulduklarını iddia etmeyi amaçlamaktadır. Bu durum, kadınların ev, işyeri ve toplumsal yapılarındaki acılarında baskın anne imgesinin rolünü vurgulamaktadır. Genç kadınların, söz konusu alanlardaki yaşamlarının zorluklarına verdikleri tepkileri teorileştirerek, baskın anne imgesi tarafından nasıl kontrol edildiklerini ve sembolik annelerinin kurallarını nasıl dengeleyip dönüştürdüklerini, bu sayede annelere ve kızlara bağımsızlık getiren bir değişime olanak sağladıklarını görselleştirmektedir. Tez, chick lit türünün öncülerini sembolize eden üç tanınmış chick lit yazarının üç romanına atıfta bulunmaktadır. Helen Fielding'in Bridget Jones'un Günlüğü ev alanını, Lauren Weisberger'in Şeytan Marka Giyer işyeri alanını ve Camille Perri'nin The Assistants romanı çağdaş kadınların yaşamındaki toplumsal yapıyı ele almak üzere incelenmiştir. Bu üç romanın seçimi, yaşlı kuşağın dönüşümünün daha görünür ve karşılaştırılabilir olmasına dayanmaktadır. Sonuç olarak, bu tez günümüz toplumunda bağımsız ve kariyer odaklı genç kadın kuşağının artık toplumun erkek egemen kurallarına karşı savaşmadığını, ancak kelime anlamıyla ve mecazi anlamdaki anneleriyle savaştıklarını öne sürmektedir. Bu anneler, farklı, daha Viktoryen ahlaki değerlerle doğup büyümüş olup, kadınların rollerini hala anneler, eşler ve ikincil olarak görmektedirler. Ancak, tez, anne figürlerinin de kızları gibi mağdur olduğunu ortaya koymuştur. Uzun zaman önce erkek egemen ve annelik görevlerini içselleştirmişler ve bunları hayatlarının doğal bir alışkanlığı olarak kızlarına yansıtmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the struggles of women's lives as presented in the selected chick lit novels. It analyzes the transformation of both young and old generations of women to focus on the literal and metaphorical mother-daughter relationship between the two generations. By exploring the chick lit novels selected in this study, this thesis aims to claim that not only the young generation of women suffers in society, but the old generation also struggles with their conventional internalized moral values and finally finds new ways of surviving in society with the help of the younger generation. This highlights the role of the dominant mother image in the sufferings of women in the spaces of home, workplace, and social structure. It theorizes young women's reactions to the challenges of their lives in the given spaces to visualize the way they are controlled by the dominant mother image and how they balance and transform the rules of their symbolic mother, allowing the mothers a change that results in the independence of both the daughters and the mothers. The thesis refers to three chick lit novels by three prominent chick lit authors who symbolize the pioneers of the genre. Helen Fielding's Bridget Jones's Diary was examined to deal with the space of home, Lauren Weisberger's The Devil Wears Prada was studied to deal with the space of workplace, and Camille Perri's The Assistants was explored to deal with the social structure in the life of contemporary women. The selection of these three novels is based on the transformation of the old generation which is more visible and comparable. As a result, this thesis suggests that in today's society, the independent and career-focused young generation of women no longer fight against the masculine dictates of society, but their fight is with their literal and metaphorical mothers, who are born and brought up with different, more Victorian moral values, where they still see women's roles as mothers, wives and secondary. However, the thesis found out that the mother figures are also victims like their daughters. They internalized their masculine and motherly duties long ago and they are projecting them on their daughters as a natural habit in their lives.