Türk ve Suriyeli hastalarda seröz over karsinomlarında tubada P53 immunohistokimya- brca1 pcr karşılaştırılması
Comparison of p53 immunohistochemistry-BRCA1 PCR intuba in serous ovarian carcinoma in Turkish and Syrianpatients
- Tez No: 872280
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SERDAR DOLAPÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Seröz yumurtalık karsinomu, tubal karsinom, p53, BRCA1, Serous ovarian carcinoma, tubal carcinoma, p53, BRCA1
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
TÜRK VE SURİYELİ HASTALARDA SERÖZ OVER KARSİNOMLARINDA TUBADA P53 İMMUNHİSTOKİMYA-BRCA1 PCR KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Çalışmamızda, kliniğimizde over seröz karsinomu tanısı alan Türk ve Suriyeli hastalara ait preparatlarda p53 immünohistokimya ve BRCA1 Polymerase Chain Reaction (PCR) kıyaslaması ile tubal orijinli malignitenin belirlenmesi, iki farklı ırk üzerinde çalışarak kanserde etnik kökenin etkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Seröz karsinom terimini içeren tüm biyopsi raporlarına ulaşmak için Adana Şehir Hastanesi Anabilim Dalı arşivinden yararlanıldı ve slaytlar değerlendirildi. p53 immunohistokimyasal ve BRCA1 PCR çalışmasıyla 40 Türk ve 10 Suriyeli olmak üzere 50 seröz karsinom vakası incelendi. Bulgular: Katılımcıların %80,0'i (n=40) Türk, %20,0'si (n=10) Suriyeli idi. P53, hastaların %76,0'ında (n=38) pozitif, %24,0'ünde (n=12) negatifti. Ayrıca katılımcıların %34,0'ünde (n=17) BRCA1 pozitif ve %66,0'ında (n=33) negatifti. Çalışmamızda fallop kanseri sadece bir Türk hastada görüldü. Sonuç: Uyruğa göre p53 veya BRCA1 durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. p53 ve BRCA1 pozitifliği veya negatifliği seröz yumurtalık karsinomunun kökenini belirlemede spesifikliğe sahip değildir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF P53 IMMUNOHISTOCHEMISTRY-BRCA1 PCR IN TUBA IN SEROUS OVARIAN CARCINOMA IN TURKISH AND SYRIAN PATIENTS Aims: Ovarian surface epithelium is blamed for ovarian tumor pathogenesis. Recent publications also blamed tubal epithelium for high grade ovarian carcinogenesis. In the study, togetherness of the presence of serous tubal intraepithelial carcinoma (STIC) in tuba which is the precursor of ovarian serous tumor has been searched with studying p53 and BRCA1 in Turkish and Syrian patients. Materials and Methods: Archives of the Department of Adana City Hospital was used to retrieve all biopsy reports containing the terms serous carcinoma and slides were evaluated. We examined 50 serous carcinoma cases, 40 Turkish and 10 Syrian patients, with studying p53 IHC and BRCA1 PCR. Results: 80.0% (n=40) participant were Turkish and 20.0% (n=10) were Syrian. P53 was positive in 76.0% (n=38) and in 24.0% (n=12) was negative. Additionally 34.0% (n=17) participant were BRCA1 positive and 66.0% (n=33) were negative. In our study, fallopian carcinoma has seen in only one Turkish patient. Conclusion: No statistically significant difference was detected in terms of p53 or BRCA1 status according to the nationality. We concluded that p53 and BRCA1 positivity or negativity does not have specificity in determining the origin of serous ovarian carcinoma.