İş zekâsı sistemleri ile örgütsel çeviklik arasındaki ilişkinin kaos kuramı açısından incelenmesine yönelik bir araştırma
An investigation to explore the relationship between business intelligence systems and organizational agility in the context of chaos theory
  1. Tez No: 872564
  2. Yazar: SAFA MERT HALİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Zekâsı Sistemleri, Örgütsel Çeviklik, Kaos Kuramı, Business Intelligence Systems, Organizational Agility, Chaos Theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, yoğun rekabetin ve artan dijitalleşmenin yaşandığı örgütsel çevrede faaliyet gösteren işletmelerin varlığını sürdürmesinde önem arz eden iş zekâsı sistemlerinin örgütsel çeviklik üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Kaos kuramının temel söylemlerinden faydalanılarak oluşturulan araştırma hipotezleri ile iş zekâsı sistemlerinin örgütlerin çeviklik becerilerini yordama gücü incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinin benimsendiği bu çalışmada, Türkiye'nin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 151 yöneticiden anket yoluyla veri toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri tespit edebilmek için doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre iş zekâsı sistemleri ile örgütsel çevikliğin olumlu yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. Ek olarak, iş zekâsı sistemlerinin örgütsel çevikliğin alt boyutları olan cevap verebilme, esneklik, hız ve yetkinlik boyutlarıyla da olumlu yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre iş zekâsı sistemleri kullanan örgütlerin örgütsel çeviklik düzeylerinin anlamlı bir biçimde arttığı tespit edilmiştir. Örgütsel çevikliği arttırması nedeniyle iş zekâsı sistemleri kullanımının örgütlerin çevrelerini yönetme ve rekabetle baş edebilme konusunda önemli bir etken olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to examine the effect of business intelligence systems on organizational agility, which is important for the survival of businesses operating in an organizational environment of intense competition and increasing digitalization. With the research hypotheses formed by using the basic discourses of chaos theory, the predictive power of business intelligence systems on organizations' agility skills is examined. In this study, in which quantitative research methods were adopted, data were collected from 151 managers working in enterprises operating in different cities of Turkey through a questionnaire. Linear regression analysis was performed to determine the relationships between the variables. According to the findings, it was found that business intelligence systems and organizational agility had a statistically significant positive relationship. In addition, it was found that using business intelligence systems was positively related to the sub-dimensions of organizational agility, which are responsiveness, flexibility, speed and competence. According to the research findings, it was determined that the organizational agility levels of organizations using business intelligence systems increased significantly. It is concluded that the use of business intelligence systems is an important factor for organizations to manage their environment and cope with the competition due to increasing organizational agility.