Alt-RAMEC ile double hınged expander kombinasyonunun kraniyofasiyal yapı ve maksiller komplekse etkisinin lateral sefalometrik film ve cbct ile incelenmesi: Tek merkezli bir retrospektif çalışma
Evaluation of the effects of the combination of Alt-RAMEC and double hinged expander on craniofacial structure and maxillary complex using lateral cephalometric radiographs and cbct: A single-center retrospective study
- Tez No: 872702
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÖKALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: AHMG-D protokolü, Sınıf III anomali, Maksiller retrognati, CBCT, Alt-RAMEC protocol, Class III malocclusion, Maxillary retrognathia, CBCT
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Alt-RAMEC ile Double Hinged Expander Kombinasyonunun Kraniyofasiyal Yapı ve Maksiller Komplekse Etkisinin Lateral Sefalometrik Film ve CBCT İle İncelenmesi: Tek Merkezli Bir Retrospektif Çalışma Bu tez çalışmasının amacı, retrospektif materyalde pubertal büyüme döneminde maksiller retrognati ile karakterize Sınıf III maloklüzyonun, double hinged vidalı maksiller ekspander ile uygulanan Alt-RAMEC protokolü uygulamasının posterior bölge bukkal ve palatinal kortikal kemikteki etkisinin CBCT ile incelenmesidir. Araştırmada materyal olarak ortalama yaşları 12,97 olan, 5 kız 8 erkek toplam 13 bireyin maksiller ekspansiyon öncesi sonrası alınan lateral sefalometrik radyografşar ve CBCT görüntüleridir. Elde edilen kesitlere ait üç boyutlu veriler, 'Planmeca Romexis (3.7; Planmeca, Helsinki, Finland)' programı ile analiz edilmiştir. Tedavi sonu değişikliklerin analizinde kullanılacak referans nokta ve düzlemler için üç boyutlu görüntüler koronal, aksiyal ve sagittal olarak ayrılmış ve ölçümler bu kesitler üzerinden bilgisayarda yapılmıştır. Veri analizinde IBM SPSS Statistics Version 26 paket programı kullanılmıştır. Tedavi başı (T0) ve tedavi sonu (T1) parametreler arasındaki ölçüm farklılıklarını değerlendirmek için Brown korelasyon analizi kullanılmış, tedavi sonunda ölçülen değişikliklerin analizinde Wilcoxon testi kullanılmıştır. Alt-RAMEC protokolü maksilla ve maksiller dentoalveoler yapıları etkilemiştir. İskeletsel etkinin dentoalveoler ve dental etkiye göre daha az olduğu sonucuna varılmış, DHME apareyi maksillada anterior bölgede posteriora göre daha fazla ekspansiyon sağlamıştır. Bundan dolayı, anteriorda posteriora göre daha fazla ekspansiyona ihtiyaç duyulan 'V' şeklinde maksiller arka sahip hastalarda kullanılması uygundur. 1. molar dişlerde dentoalveoler bending ile birlikte bukkal alveoler kemik kaybı görülmüş ve maksillanın iki yarısı piramidal formda genişleme göstermiştir. CBCT ile üç boyutlu görüntüleme, maksiller ekspansiyon sonrasında oluşan iskeletsel ve dentoalveoler farklılıkların değerlendirilmesinde güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of the Combination of Alt-RAMEC and Double Hinged Expander on Craniofacial Structure and Maxillary Complex Using Lateral Cephalometric Radiographs and CBCT: A Single-Center Retrospective Study The aim of this thesis study is to evaluate the effects of the Alternate Rapid Maxillary Expansion-Constriction (Alt-RAMEC) protocol applied with a double-hinged screw maxillary expander on the posterior buccal and palatal cortical bone in Class III malocclusion associated with maxillary retrognathia during the pubertal growth period, through Cone Beam Computed Tomography (CBCT) analysis of retrospective material. The research material consisted of retrospective lateral cephalometric films and CBCT records of 13 individuals, with an average age of 12.97 years, including 5 females and 8 males. Two-dimensional sections obtained from pre-treatment and post-expansion CBCT images were saved in DICOM format and analyzed using the 'Planmeca Romexis (3.7; Planmeca, Helsinki, Finland)' program. Three-dimensional images were utilized for reference points and planes for analysis of treatment changes and measurements were performed on these sections using computer software. Data analysis was conducted using IBM SPSS Statistics Version 26 package program. Brown correlation analysis was used to assess measurement differences between pre-treatment (T0) and post-treatment (T1) parameters, while changes induced by treatment were analyzed using the Wilcoxon test. The Alt-RAMEC protocol has affected both the maxilla and maxillary dentoalveolar structures. It has been observed that the dental and dentoalveolar effects are more significant than the skeletal effect, and the DHME appliance provided more expansion in the anterior region of the maxilla compared to the posterior. Therefore, it is suitable for use in cases characterized by anterior constriction with mild posterior crossbite and the presence of a V-shaped maxillary arch. Buccal alveolar bone loss was observed along with dentoalveolar bending in the first molars, and the maxilla exhibited expansion in a pyramidal form. Cone Beam Computed Tomography (CBCT) imaging is a reliable method for evaluating skeletal and dentoalveolar changes resulting from maxillary expansion.