Aile hekimliği asistanlarının ve uzmanlarının besin ve ilaç etkileşimleri hakkında bilgi düzeyleri ve defansif tıp uygulamaları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the knowledge levels of family medicine assistants and specialists about food and drug interactions and its relationship with defensive medicine practices
  1. Tez No: 872861
  2. Yazar: NEVZAT ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. SİBEL TUNÇ KARAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Bilgi, Defansif Tıp, Ġlaç EtkileĢimi, Family Medicine, Information, Defensive Medicine, Drug Interaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada; aile hekimliği (AH) asistanlarının ve uzmanlarının besin ve ilaç etkileşimi hakkında bilgi düzeylerinin araĢtırılması ve defansif tıp uygulama tutumları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu tanımlayıcı ve ilişki arayıcı çalışma; veri toplama formunun 11.05.2023-11.07.2023 tarihleri arasında yüzyüze veya sosyal medya aracılığıyla uygulanabildiği aile hekimi asistanları ve uzmanlarından çalışmaya dahil etme kriterlerini karşılayan 333 gönüllü ile gerçekleştirildi.Verilerin elde edilmesinde tarafımızca hazırlanan bir Tanıtıcı Bilgi Form'nun yanısıra Besin ve İlaç Etkileşimi Bilgi Düzeyi Saptama Ölçeği (BİBDSÖ) ve Defansif Tıp Uygulamaları Tutum Ölçeği (DTUTÖ)kullanıldı. Bulgular: ÇalıĢmaya dahil edilen 333 kiĢinin yaĢ ortalaması 35,86±7,87 olup %51,7„si (n=172) erkek idi. Katılımcıların BĠBDSÖ puanı ortalama 12,37 ± 4,00 (min:2-max:20) iken, DTUTÖpuanı ortalama 47,87 ± 8,91 (min:14-max:70) idi. Katılımcıların %45,3‟ü (n=151) iyi ve %24,3‟ü (n=81) çok iyidüzeyde besin ve ilaç etkileĢimi bilgisine sahipti. BĠBDSÖve DTUTÖtoplam puanları arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı(r:0,044 p:0,419).Besin ve ilaç etkileĢimi eğitimi alanların, daha önce deneyim yaĢayanların, hastalarına düzenli bilgi verenlerin ve defansif tıp uygulamaları hakkında bilgi sahibi olanların besin ve ilaç etkileĢimi bilgi düzeyleri daha yüksekti (p:0,032; p:0,001; p:0,011; p:0,004 sırasıyla). Erkek hekimlerin ve sözleĢmeli asistanların negatif defansif tıp tutumları daha fazlaydı (p:0,043; p:0,029 sırasıyla). Sonuç: AH asistanlarının ve uzmanlarının yaklaĢık üçte birinin (%30,3) besin-ilaç etkileĢimleri konusunda yetersiz bilgiye sahip olduğu ve defansif uygulamalarının yaygın olduğu (%68,4) gözlendi.Besin ve ilaç etkileĢimi eğitimi alanların ve defansif tıp uygulamaları hakkında bilgi sahibi olanların besin ve ilaç etkileĢimi bilgi düzeyleri daha yüksekti. Erkek cinsiyet ve sözleĢmeli AH asistanı olmak negatif defansif tıp uygulamalarına yönelik tutumları artıran faktörlerdi.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to investigate the level of knowledge of family medicine (FM) residents and specialists about food and drug interactions and to examine the relationship with defensive medicine practice attitudes. Materials and Methods:This descriptive and relationhip seeking study was conducted with 333 volunteers who met the inclusion criteria from FM residents and specialists, for whom the data collection form could be applied face to face or via social media between 11.05.2023 and 11.07.2023. A Descriptive Information Form prepared by us, as well as the Food and Drug Interaction Knowledge Level Detection Scale (FDIKLDS) and the Defensive Medicine Practices Attitude Scale (DMPAS) were used to obtain the data. Results:The mean age of the 333 participants included in the study was 35.86 ± 7.87 years and 51.7% (n=172) were male. The mean total score of the participants was 12.37 ± 4.00 (min:2-max:20) for FDIKLDS, while the mean total score of the participants was 47.87 ± 8.91 (min:14-max:70) for DMPAS. Of the participants, 45.3% (n=151) good and 24.3% (n=81) very good knowledge of food and drug interactions. No significant correlation was found between the total scores of the FDIKLDS and DMPAS(r:0.044 p:0.419).Those who received training on food and drug interaction, those who had previous experience, those who provided regular information to their patients and those who had knowledge about defensive medicine practices had higher levels of knowledge about food and drug interaction (p:0.032; p:0.001; p:0.011; p:0.004, respectively). Male physicians and contracted residents had more negative defensive medicine attitudes (p:0,043; p:0,029, respectively). Conclusion:Approximately one third (30.3%) of FM residents and specialists had inadequate knowledge about nutrient-drug interactions and defensive medicinepractices were common (68.4%).Those who received training on food and drug interactions and those who had knowledge about defensive medicine practices had higher levels of knowledge about food and drug interactions. Male gender and being a contracted physician assistant were factors that increased attitudes towards negative defensive medicine practices.