Adölesan gebeliklerin perinatal sonuçları
Perinatal outcomes of adolescent pregnancies
  1. Tez No: 873042
  2. Yazar: ÖMER KOL
  3. Danışmanlar: PROF. NİYAZİ TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan gebelik, Gestasyonel komplikasyonlar, Perinatal sonuçlar, Adolescent pregnancy, Gestational complications, Perinatal outcomes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı halk sağlığı sorunu olan adölesan gebeliklerin erişkin gebelere göre yenidoğan mortalite ve morbiditesi, perinatal ve gestasyonel komplikasyonlar açısından erişkin yaş grubu gebeliklerle karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1 Ocak 2021 ve 7 Eylül 2023 tarihleri arasında kadın hastalıkları ve doğum bölümünde doğum yapan 551 adölesan gebe ve 554 erişkin gebe olmak üzere 1105 gebe incelenmiştir. 20 yaş altı doğum yapan gebeler adölesan gebe kategorisine alındı .20 yaş ve üzeri doğum yapan gebeler erişkin gebe kategorisine alındı. 20 hafta altında sonlanan gebeler, kronik sistemik hastalığı olan gebeler, çoğul gebelikler, veri eksiği olan gebeler, antenatal takibi olmayan gebeler çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil olan gebelerde yaş, doğum haftası, doğum ağırlığı, hemoglobin konstantrasyonu, APGAR skoru, oligohidramnios, polihidramnios, GDM(Gestasyonel Diyabetes Mellitus), preterm doğum, EMR(erken membran rüptürü), IUGR(intrauterin gelişme geriliği), doğum şekli, preeklampsi, GHT(Gestasyonel Hipertansiyon), Kronik hipertansiyon ve ölü doğum verileri retrospektif olarak hastane elektronik kayıt sisteminden elde edildi. İstatistiksel Analiz: Verilerin analizi yapılırken; tanımlayıcı istatistikler ve normal dağılıma uygunluk testleri yapılmıştır. Kategorik veriler frekans ve yüzde ile sürekli veriler ise ortanca, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri ile gösterilmiştir. Normal dağılıma uyan sürekli verilerin 2 grup ortalamaları karşılaştırılırken Bağımsız Gruplarda T-testi; normal dağılıma uymayanların değerlendirilmesinde Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Kategorik değişkenlerin birbirleri ile olan ilişkilerini incelemek için Ki-kare testi yapılmıştır. Testlerin tümünde %95 güven aralığında, alfa hata için sınır değer 0,05 olarak kabul edilmiştir ve analizler için SPSS Statistics v27.0.1 kullanılmıştır Bulgular: Çalışmamızda adölesan gebeliklerde erişkin gebelere göre istatistiksel olarak anlamlı daha fazla preterm doğum, anemi, EMR görüldü. Primer ix sezaryen oranı adölesan gebelerde anlamlı olarak yüksek izlendi. Oligohidramnios, polihidramnios, IUGR, gebeliğin hipertansif hastalıkları, yenidoğan yoğunbakım ünitesi yatışı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Doğum ağırlığı ve doğum haftası adölesan gebelerde istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. GDM ise istatiksel olarak anlamlı olarak erişkin gebelerde daha fazla görüldü. Sonuç: Çalışmamızda adölesan gebelerde preterm doğum riski artmış bulundu. Doğum ağırlığı ve doğum haftası adölesan gebelerde daha düşük bulundu. Primer sezaryen oranı adölesan gebelerde daha fazla bulundu. Anemi adölesan gebelerde daha fazla bulundu. Bu sonuçlarla adölesan gebelik erişkin gebeliğe göre daha fazla gestasyonel ve perinatal risk içeriyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of our study was to compare adolescent pregnancies, which are also a public health problem, with adult pregnancies in terms of neonatal mortality and morbidity, neonatal and gestational complications. Material and method: In our study, 1105 pregnant women, including 551 adolescent and 554 adult pregnant women, who gave birth in the Department of Obstetrics and Gynecology between 1 January 2021 and 7 September 2023 in Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital were examined. Pregnant women under 20 years of age who gave birth were included in the adolescent pregnancy category. Pregnant women aged 20 years and over who gave birth were included in the adult pregnancy category. Pregnant women under 20 weeks of gestation, pregnant women with chronic systemic diseases, multiple pregnancies, pregnant women with missing data and patients without antenatal follow-up were excluded from the study. Age, birth week, birth weight, haemoglobin concentration, APGAR score, oligohyramnios, polyhydramnios, GDM (Gestational Diabetes Mellitus), preterm delivery, EMR (premature rupture of membranes) were included in the study, Data on IUGR (intrauterine growth retardation), mode of delivery, preeclampsia, GHT (Gestational Hypertension), chronic hypertension, stillbirth were obtained retrospectively from the hospital electronic record system. Statistical Analysis: While analysing the data; descriptive statistics and tests for conformity to normal distribution were performed. Categorical data were presented as frequency and percentage and continuous data as median, mean, standard deviation, minimum and maximum values. Independent Groups T-test was used to compare the 2 group averages of the continuous data that conformed to the normal distribution; Mann-Whitney U and Kruskal Wallis tests were used to evaluate those that did not conform to the normal distribution. Chi-square test was used to examine the relationship between categorical variables. In all tests, the limit value for alpha error was accepted as 0.05 at 95% confidence interval and SPSS Statistics v27.0.1 was used for the analyses. xi Results: In our study, statistically significantly more preterm delivery, anaemia and EMR were observed in adolescent pregnancies compared to adult pregnancies. Primary caesarean section rate was significantly higher in adolescent pregnancies. There was no statistically significant difference in oligohydramnios, polyhydramnios, IUGR, hypertensive diseases of pregnancy, neonatal intensive care unit hospitalisation. Birth weight and birth week were found to be statistically significantly lower in adolescent pregnancies. GDM was statistically significantly more common in adult pregnancies. Conclusion: In our study, the risk of preterm delivery was found to be increased in adolescent pregnancies. Birth weight and birth week were lower in adolescent pregnancies. Primary caesarean section rate was higher in adolescent pregnancies. Anaemia was found to be higher in adolescent pregnancies. With these results, adolescent pregnancy has more risk than adult pregnancy.