Adölesan gebeliklerde maternal ve fetal sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of maternal and fetal outcomes in adolescent pregnancies.
  1. Tez No: 981252
  2. Yazar: AYŞE ECENAZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET ÖZGÜRLÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, gebelik, maternal sonuçlar, fetal sonuçlar, perinatal komplikasyonlar, Adolescent, pregnancy, maternal outcomes, fetal outcomes, perinatal complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, adölesan gebeliklerin (15-19 yaş) maternal ve fetal sonuçları ile yetişkin gebeliklerin (25–29 yaş) sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma, 15-19 yaş aralığındaki adölesan gebelikler ile 25–-29 yaş aralığındaki yetişkin gebeliklerin maternal ve fetal sonuçlarının karşılaştırılmasını amaçlayan retrospektif, kesitsel ve gözlemsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışma iki grup üzerinden yürütülmüştür. Çalışma grubu, 15-19 yaş aralığındaki adölesan gebelerden (n=560); kontrol grubu ise 25–29 yaş aralığındaki gebelerden (n=560) oluşturulmuştur. Her iki grup, 2023–2024 yılları arasında hastanemizin adölesan polikliniği, gebe polikliniği ve perinatoloji polikliniğine başvuran ve hastanemizde doğum yapmış olan hastalar arasından seçilmiştir. Dahil edilme kriterleri:15-19 yaş veya 25-29 yaş aralığında olmak ,gebelik takibinin hastanemizde yapılmış olması, doğum sonrası bilgilerinin (Doğum haftası, yenidoğan doğum kilosu, APGAR skorları, olmak, gebelik varlığı ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış gereksinimi) mevcut olması, tekil veya çoğul gebeliklerin bulunması, doğum sonrası yenidoğanın ilk bakımının hastanemizde yapılmış olması, adli raporu düzenlenmiş olmasıdır. Dahil edilmeme kriterleri ise; 29 yaş üzerindeki gebelikler, 15 yaş altındaki gebelikler, doğum sonrası yenidoğanın ilk bakımının hastanemizde yapılmamış olması, doğum sonrası bilgilerine ulaşılamayan hastalar olmasıdır. Gruplar demografik özellikler, obstetrik öyküler, gebelik komplikasyonları, doğum şekli, sezaryen endikasyonları, neonatal veriler ve perinatal sonuçlar açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Adölesan grubun yaş ortalaması 17.8 ± 0.9 yıl iken kontrol grubunda 26.6 ± 1.3 yıldır; fark istatistiksel olarak ileri derecede anlamlıdır (p<0.001). Adölesanlarda nulliparite oranı %80.7, kontrol grubunda %58.4 olup anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.001). Sigara kullanımı adölesanlarda %10.9, kontrol grubunda %7.9'dur ve bu fark anlamlı düzeye ulaşmamıştır (p=0.087). Geçirilmiş cerrahi öyküsü kontrol grubunda anlamlı olarak daha fazladır (Adölesan %5.5, kontrol grubu %13.1; p<0.001). Aile özgeçmişine ilişkin değişkenlerde, eş ile akrabalık öyküsü adölesanlarda belirgin biçimde yüksek bulunmuştur (%14.1 vs %5.0; p<0.001). Hemoglobin düzeyleri adölesanlarda 11.6 ± 1.39 g/dL, kontrol grubunda 11.7 ± 1.94 g/dL olup istatistiksel olarak farklı değildir (p=0.195). Doğum şekli incelendiğinde, adölesan hasta grubunda vajinal doğum oranı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (68.8% vs. 62.7%), buna karşılık sezaryen oranı kontrol grubunda daha fazladır (37.3% vs. 31.2%) (p=0.030). Adölesanlarda sezaryenlerin en sık nedeni akut fetal distress olup bu oran %47.4 iken, kontrol grubunda %26.2 olarak saptanmıştır. Kontrol grubunda ise geçirilmiş uterin cerrahiye bağlı sezaryen oranı adölesanlara kıyasla daha yüksektir (%36.4 vs. %18.9). Her iki grupta baş-pelvis uygunsuzluğu ve çoğul gebelik oranları benzer bulunmuştur. 1. dakika APGAR skorları açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir (p=0.149) ancak; APGAR < 7 olan yenidoğan oranı adölesan grubunda %6.1 iken, kontrol grubunda %3.2 bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.023). 5. dakika APGAR skorları benzer olup (p=0.339), APGAR < 7 oranlarında anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0.433). Neonatal bulgular değerlendirildiğinde, adölesan grubundaki bebeklerin doğum ağırlığı kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur (3000 gr [2650- 3300] vs. 3060 gr [2760-3380]; p=0.039). YDYB yatış oranı adölesan hasta grubunda %26.8, kontrol grubunda ise %21.2 olup bu fark anlamlıdır (p=0.037). Ayrıca neonatal enfeksiyon sıklığı adölesan hasta grubunda daha yüksek bulunmuştur (%5.0 vs. %1.8; p=0.003). Neonatal mortalite açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.566). Ancak sosyal hizmetlere devir oranı adölesan hasta grubunda belirgin olarak daha yüksek bulunmuştur (%5.3 vs. %0.4; p<0.001). Adölesan gebelerde fetal gelişim kısıtlılığı anlamlı olarak daha yüksek oranda saptanmıştır (%11.6 vs. %5.7; p<0.001). Benzer şekilde, preterm eylem adölesan hasta grubunda kontrol grubuna göre yaklaşık 2 kat daha fazla görülmüştür (%26.2 vs. %14.7; p<0.001). Oligohidramnios sıklığı da adölesan gebelerde anlamlı derecede artmıştır (%10.0 vs. %4.5; p<0.001). Öte yandan polihidramnios açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p=0.190).Doğum sırasındaki komplikasyonlardan perine laserasyonu adölesanlarda daha sık izlenmiştir (%5.3 vs. %2.3; p=0.009). Postpartum atoni adölesan hasta grubunda daha yüksek oranda gözlenmiş olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlılığa ulaşmamıştır (%1.8 vs. %0.5; p=0.052).Postpartum intravenöz demir tedavisi ihtiyacı adölesan hasta grubunda belirgin olarak daha yüksek saptanmıştır (%12.7 vs. %3.9; p<0.001). Tartışma ve Sonuç: Adölesan gebeliklerin sıklığı ülkenin sosyokültürel durumu ve gelişmişlik düzeyi yanı sıra ailesel ve bireysel birçok faktörden etkilenmektedir. Adölesan gebeliklerde preterm doğum, IUGR ve düşük doğum ağırlıklı bebek, anemi, preterm prematür membran rüptürü gibi komplikasyonların görülmesi daha yüksek olup müdahaleli vajinal doğum oranında ve sezaryen doğum oranında artış saptanmıştır. Adölesan doğurganlık, sağlık ve sosyal sonuçları dikkate alındığında önemli bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Adölesan gebelikler, yüksek riskli gebelikler arasında yer almaktadır. Adölesan gebelik tüm dünyada artan bir sorun olmakla birlikte özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde adölesan gebelik oranı daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the maternal and fetal outcomes of adolescent pregnancies (aged 15-19 years) with those of adult pregnancies (aged 25-29 years). Materials and Methods: This retrospective, cross-sectional, and observational study included adolescent pregnancies (15-19 years, n = 560) as the study group and adult pregnancies (25-29 years, n = 560) as the control group. Both groups consisted of patients who presented to the adolescent, obstetrics, or perinatology outpatient clinics of our hospital and delivered in our maternity unit between 2023 and 2024. Inclusion criteria were: being in the specified age range, antenatal follow-up performed in our hospital, availability of postpartum data (Gestational week, neonatal birth weight, APGAR scores, presence of neonatal infection, and neonatal intensive care unit admission), singleton or multiple pregnancies, provision of immediate neonatal care at our hospital and availability of medicolegal documentation. Exclusion criteria included pregnancies outside the defined age ranges, lack of postpartum neonatal care in our hospital, or missing delivery data. Groups were compared in terms of demographic characteristics, obstetric history, pregnancy complications, mode of delivery, cesarean indications, neonatal variables, and perinatal outcomes. Results: The mean age of the adolescent group was 17.8 ± 0.9 years, while that of the control group was 26.6 ± 1.3 years (p<0.001). Nulliparity was significantly higher among adolescents (80.7% vs. 58.4%; p<0.001). Smoking rates did not differ significantly (10.9% vs. 7.9%; p=0.087). Previous surgical history was more common in the control group (13.1% vs. 5.5%; p<0.001). Consanguineous marriage was significantly more frequent among adolescents (14.1% vs. 5.0%; p<0.001). Hemoglobin levels were similar between groups (11.6 ± 1.39 vs. 11.7 ± 1.94 g/dL; p=0.195). Vaginal delivery was more frequent among adolescents (68.8% vs. 62.7%), while cesarean delivery was higher in adults (37.3% vs. 31.2%) (p=0.030). The most common cesarean indication among adolescents was fetal distress (47.4% vs. 26.2%), whereas prior uterine surgery was more frequent among adults (36.4% vs. 18.9%). The groups were similar regarding cephalopelvic disproportion and multiple pregnancies. APGAR scores at 1 minute were not significantly different; however, the rate of APGAR<7 was higher in adolescents (6.1% vs. 3.2%; p=0.023). At 5 minutes, APGAR scores and low APGAR rates were comparable. Neonatal birth weight was lower in the adolescent group (3000 g [2650–3300] vs. 3060 g [2760- 3380]; p=0.039). NICU admission was more frequent in adolescents (26.8% vs. 21.2%; p= 0.037), as was neonatal infection (5.0% vs. 1.8%; p=0.003). Neonatal mortality did not differ significantly (p=0.566). However, referral to social services was markedly higher among adolescents (5.3% vs. 0.4%; p<0.001). Intrauterine growth restriction was more frequent in adolescents (11.6% vs. 5.7%; p<0.001). Preterm birth occurred almost twice as often in adolescents (26.2% vs. 14.7%; p<0.001). Oligohydramnios was also significantly more frequent in adolescents (10.0% vs. 4.5%; p<0.001), while polyhydramnios rates were similar. Perineal laceration was more common in adolescents (5.3% vs. 2.3%; p=0.009). Postpartum atony was observed more often in adolescents, though not statistically significant (1.8% vs. 0.5%; p=0.052). The need for postpartum intravenous iron therapy was significantly higher among adolescents (12.7% vs. 3.9%; p<0.001). Discussion and Conclusion: The prevalence of adolescent pregnancy is influenced by socio- cultural and developmental factors as well as individual and familial variables. Adolescent pregnancies are associated with higher risks of preterm birth, IUGR, low birth weight, anemia, preterm premature rupture of membranes, and increased rates of instrumental vaginal delivery and cesarean section. Considering its adverse maternal, fetal, and social consequences, adolescent pregnancy represents an important public health concern and should be regarded as a high-risk condition. The problem is global but more prevalent in developing and underdeveloped countries.