Sıçanlarda beyin iskemi-reperfüzyonu sonrası 1 haftalık 3',4'-dihydroxyflavonol takviyesinin retinal hasara etkisi
Effect of 1-week 3',4'-dihydroxyflavonol supplementation on retinal damage after brain ischemia-reperfusion in rats
- Tez No: 873059
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Beyin iskemi-reperfüzyon, Malondialdehit (MDA), Glutatyon (GSH), 4'-Dihydroxyflavonol (DİOHF), retina, brain ischemia-reperfusion, Malondialdehyde (MDA), Glutathione (GSH), 4'-Dihydroxyflavonol (DİOHF), retina
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
İskemi; arteriyel veya venöz kan akımındaki azalma sonucu doku kanlanmasındaki yetersizlik nedeniyle hücre ölümünün gerçekleştiği bir durum olarak tanımlanır. Beyin iskemi-reperfüzyonu ciddi ve geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine neden olabilir. Son zamanlarda gerçekleştirilen çalışmalarda belirli flavonoidlerin, görsel fotoreseptör protein rhodopsin'in doğru şekilde katlanmış yapısını stabilize etmeye ve retinitis pigmentoza mutasyonlarının zararlı etkisini dengelemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Mevcut çalışmanın amacı da sıçanlarda beyin iskemi-reperfüzyonunu takiben 1 hafta süreli 3',4'-Dihydroxy flavonol takviyesinin retina dokusunda lipid peroksidasyonuna etkisini belirlemekti. Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen olan Wistar-albino türü erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Toplam 28 adet sıçanın kullanıldığı araştırmada gruplar şu şekilde oluşturuldu. 1-Kontrol grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlara herhangi bir anestezi ve cerrahi işlem uygulanmadı. 2-Sham Grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlarda genel anestezi oluşturulduktan sonra karotid arter bölgeleri açılıp kapatılarak takiben 1 hafta süreli çözücü uygulaması yapıldı (1 ml DiOHF çözücüsü). 3-İskemi-Reperfüzyon Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler izole edildikten sonra 30 dakika süreyle ligate edilerek iskemi gerçekleştirildi ve sonrasında 1 hafta reperfüzyon uygulandı. 4-İskemi-Reperfüzyon + DiOHF Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler 30 dakika ligasyonla iskemi yapıldıktan sonra 1 hafta reperfüzyon ile birlikte DiOHF uygulaması yapıldı. Çalışmanın bitiminde genel anestezi altında öldürülen hayvanlardan alınan retina dokusu MDA ve GSH yönünden analiz edildi. Retina dokusu MDA seviyeleri incelendiğinde en yüksek değer iskemi grubunda, en düşük değer ise kontrol ve sham grubunda elde edildi. Tedavi yapılan 4. grupta bu parametre I/R grubundan önemli şekilde düşük bulundu. Grupların retina GSH seviyeleri incelendiğinde I/R'nun bu parametreyi önemli şekilde baskılamış olduğu görüldü. Retina dokusu histolojik yapısında da bozulmalar oluştu. Ayrıca, I/R retian dokuda nörogeneziside baskıladı. Ancak 1 hafta süreli DiOHF tedavisi, azalan GSH değerlerini belirli oranda artırmasına rağmen kontrol değerlerine ulaşmadığı tespit edildi. Uygulanan tedavi aynı zamanda retia dokusundaki nörogenezis ve yapısal bozulma üzerinde olumlu etki oluşturdu. Mevcut araştırmanın sonuçları sıçanlarda fokal beyin iskemisinin önemli şekilde retinal lipid peroksidasyonuna yol açtığını ancak 1 hafta süreli DiOHF tedavisinin artan lipid peroksidasyonunu GSH düzeylerini artırarak baskıladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ischemia; It is defined as a condition in which cell death occurs due to insufficient tissue blood supply due to a decrease in arterial or venous blood flow. Brain ischemia-reperfusion can cause serious and irreversible health problems. Recent studies suggest that certain flavonoids may help stabilize the correctly folded structure of the visual photoreceptor protein rhodopsin and offset the harmful effect of retinitis pigmentosa mutations. The current study aimed to determine the impact of 1-week 3',4'-Dihydroxy flavonol supplementation on lipid peroxidation in the retina tissue following brain ischemia-reperfusion in rats. This study was carried out on male Wistar-albino rats to be obtained from Selçuk University Experimental Medicine Research and Application Center. In the research where a total of 28 rats were used, the groups were formed as follows. 1-Control group (n=6): No anesthesia or surgical procedure was applied to the animals in this group. 2-Sham Group (n=6): After general anesthesia was established in the animals in this group, the carotid artery areas were opened and closed and the solvent was applied for 1 week (1 ml DiOHF solvent). 3-Ischemia-Reperfusion Group (n=8): After the carotid arteries were isolated in rats under general anesthesia, ischemia was performed by ligating them for 30 minutes, and then reperfusion was applied for 1 week. 4-Ischemia-Reperfusion + DiOHF Group (n=8): Under general anesthesia, the carotid arteries of the rats were ischemia by ligation for 30 minutes and then DiOHF was supplemented along with reperfusion for 1 week. At the end of the study, retinal tissue taken from animals sacrificed under general anesthesia was analyzed for MDA and GSH. When retinal tissue MDA levels were examined, the highest value was obtained in the ischemia group and the lowest value was obtained in the control and sham groups. In the 4th treated group, this parameter was found to be significantly lower than in the I/R group. When the retinal GSH levels of the groups were examined, it was seen that I/R significantly suppressed this parameter. Deteriorations also occurred in the histological structure of the retinal tissue and neurogenesis. However, although 1-week DiOHF treatment increased the decreasing GSH values to a certain extent, it was determined that it did not reach control values. The applied treatment also had a positive effect on neurogenesis and structural deterioration in the retia tissue. The results of the current study show that focal brain ischemia in rats causes significant retinal lipid peroxidation, but 1-week DiOHF treatment suppresses the increased lipid peroxidation by increasing GSH levels.