3',4'-Dihydroxyflavonolun sıçanlarda beyin iskemi-reperfüzyonunda serebellumda endoplazmik retikulum stresine etkisi
The effect of 3',4'-Dihydroxyflavonol on endoplasmic reticulum stress in the cerebellum during brain ischemia-reperfusion in rats
  1. Tez No: 949720
  2. Yazar: GİZEM AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi/Reperfüzyon, 4'-Dihydroxyflavonol, GRP78, HSP70, CHOP, Bcl-2, Bax ve sıçan, Ischemia/Reperfusion, 4'-Dihydroxyflavonol, GRP78, HSP70, CHOP, Bcl-2, Bax and rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İskemi, dokulara yeterli miktarda kan akışının sağlanamaması sonucu ortaya çıkan ve hücresel enerji üretimini olumsuz etkileyen bir durumdur. Beyin iskemi ise serebral kan dolaşımının geçici ya da kalıcı olarak kesilmesiyle, nöronal fonksiyonların bozulmasına ve hücre ölümüne neden olan kritik bir patolojik süreçtir. Bu süreçte, endoplazmik retikulum (ER) stresinin tetiklenmesi hücre içi protein katlanma mekanizmalarını bozarak nöronal hasarın artmasına yol açar. Mevcut çalışmada sıçanlarda beyin iskemi-reperfüzyonu sonrasında 1 hafta süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol (DiOHF) takviyesinin serebellum dokusundaki endoplazmik retikulum stresine olan etkisi incelendi. Çalışma wistar-albino türü erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Toplam 28 adet sıçan kullanılan araştırmada gruplar şu şekilde oluşturuldu. Kontrol grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlara herhangi bir anestezi ve cerrahi işlem uygulanmamışır. Sham grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlarda genel anestezi oluşturulduktan sonra karotid arter bölgeleri açılıp kapatılmıştır. Uygulama sonrası 1 hafta süreli çözücü uygulaması yapılmıştır (1 ml DiOHF çözücüsü). İskemi-Reperfüzyon grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler izole edildikten sonra 30 dakika süreyle ligate edilerek iskemi yapılmıştır, takibinde reperfüzyon gerçekleştirilmiştir. İskemi-Reperfüzyon + DiOHF Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler 30 dakika ligasyonla iskemi yapıldıktan sonra reperfüzyona izin verilmiştir. 1 hafta süre ile DiOHF takviyesi yapılmıştır. Bir haftalık tedavi sonrası genel anestezi altında hayvanlar öldürülerek serebellum dokuları alınarak GRP78, HSP70, CHOP, Bcl-2 ve Bax seviyeleri değerlendirildi. İ/R serebellumda GRP78, HSP70, CHOP ve Bax değerlerini artırırken, BCl-2 seviyelerinde önemli baskılanmaya yol açtı. Ancak, 1 hafta boyunca 3',4'-Dihydroxyflavonol uygulaması İ/R ile oluşan bozulmaları düzeltti. Çalışma sonuçları İ/R sonrası 1 hafta süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol tedavisinin fokal beyin İ/R'nin serebellumda oluşturduğu endoplazmik retikulum stresiyle ilgili parametrelerde önemli düzeltme sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ischemia is a condition that occurs as a result of insufficient blood flow to the tissues and negatively affects cellular energy production. Brain ischemia is a critical pathological process that causes neuronal function to deteriorate and cell death due to temporary or permanent interruption of cerebral blood circulation. During this process, triggering endoplasmic reticulum (ER) stress disrupts intracellular protein folding mechanisms, leading to increased neuronal damage. In the current study, the effect of 1-week 3',4'-Dihydroxyflavonol (DiOHF) supplementation on endoplasmic reticulum stress in cerebellum tissue after cerebral ischemia-reperfusion in rats was investigated. The study was conducted on male Wistar-albino rats. A total of 28 rats were used in the study and the groups were formed as follows. Control group (n=6): No anesthesia or surgical procedure was applied to the animals in this group. Sham group (n=6): After general anesthesia was induced in the animals in this group, the carotid artery regions were opened and closed. After the application, solvent application was performed for 1 week (1 ml DiOHF solvent). IschemiaReperfusion Group (n=8): After isolating the carotid arteries in rats under general anesthesia, ischemia was performed by ligating them for 30 minutes, followed by reperfusion. IschemiaReperfusion + DiOHF Group (n=8): After ischemia was performed by ligating the carotid arteries in rats under general anesthesia for 30 minutes, reperfusion was allowed. DiOHF supplementation was performed for 1 week. After one week of treatment, animals were killed under general anesthesia and cerebellum tissues were taken to evaluate GRP78, HSP70, CHOP, Bcl-2 and Bax levels. While I/R increased GRP78, HSP70, CHOP and Bax values in the cerebellum, it caused significant suppression in BCl-2 levels. However, 3',4'-Dihydroxyflavonol application for 1 week corrected the deteriorations caused by I/R. The study results show that 1 week of 3',4'-Dihydroxyflavonol treatment after I/R provides significant correction in endoplasmic reticulum stress related parameters caused by focal brain I/R in the cerebellum.