Beyin iskemi reperfüzyonunda 3',4'-Dihydroxyflavonolun serebellum oksidan/antioksidan sistem ile BDNF ve transmiter düzeylerine etkisi
Effect of 1-week 3',4'-Dihydroxyflavonol supplementation on antioxidant system and BDNF, transmitter levels in cerebellum in cerebral ischemia-reperfusion
- Tez No: 946407
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: İskemi/Reperfüzyon, 4'-Dihydroxyflavonol tedavisinin, MDA, GPx, katalaz, SOD, tioredoksin, glutamat, GABA ve BDNF, Ischemia/Reperfusion, 4'-Dihydroxyflavonol treatment, MDA, GPx, catalase, SOD, thioredoxin, glutamate, GABA and BDNF
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Serebral iskemi reperfüzyon (İ/R), kan akışının geçici bir kesinti sonrasında yeniden sağlanmasıyla ortaya çıkan ve geçen zamana bağlı olarak beyin fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilen bir durumdur. Bu çalışmanın amacı erkek sıçanlarda beyin İ/R ve 1 haftalık süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol tedavisinin serebellum dokusunda okisidan/antioksidan sistem ile glutamat, GABA ve BDNF düzeylerine olan etkisini belirlemekti. 28 adet Wistar-albino tipi erkek sıçandan oluşan deney grupları şu şekilde oluşturuldu: 1-Kontrol grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlara herhangi bir anestezi ve cerrahi işlem yapılmadı. 2-Sham Grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlarda genel anestezi oluşturulduktan sonra karotid arter bölgeleri açılıp kapatıldı. Uygulama sonrası 1 hafta süreli çözücü uygulaması yapıldı (1 ml DiOHF çözücüsü). 3-İskemi-Reperfüzyon Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler izole edildikten sonra 30 dakika süreyle ligate edilerek iskemi ve takiben reperfüzyon gerçekleştirildi 4-İskemi-Reperfüzyon + DiOHF Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler 30 dakika ligasyonla iskemi yapıldıktan sonra reperfüzyon ve sonrasında 1 hafta süreli DiOHF takviyesi yapıldı. Bir haftalık tedavi sonrası genel anestezi altında hayvanlar sakrifiye edildi ve serebellum dokuları alındı. İlgili dokuda MDA, GPx, katalaz, SOD, tioredoksin, glutamat, GABA ve BDNF seviyeleri değerlendirildi. İ/R MDA ile gluatamat ve GABA seviyelerini artırırken, GPx, katalaz, SOD, tioredoksin ve BDNF seviyelerini azalttı. Ancak 1 hafta süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol tedavisi İ/R ile oluşan değişimleri düzeltti. Çalışma sonuçları İ/R sonrası 1 hafta süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol tedavisinin fokal beyin İ/R'de oluşan değişimler üzerine olumlu bir etkisinin olduğu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Cerebral ischemia-reperfusion (I/R) occurs when blood flow is restored after a temporary interruption and can lead to deterioration in brain functions depending on the time passed. The aim of this study was to determine the effect of cerebral I/R and 1-week 3',4'-Dihydroxyflavonol treatment on the antioxidant/antioxidant system and glutamate, GABA, and BDNF levels in cerebellum tissue in male rats. Experimental groups consisting of 28 Wistar-albino type male rats were formed as follows: 1-Control Group (n=6): No anesthesia or surgical procedure was applied to the animals in this group. 2-Sham Group (n=6): After general anesthesia was induced in the animals in this group, the carotid artery regions were opened and closed. After the application, vehicle application was performed for 1 week (1 ml DiOHF solvent). 3-Ischemia-Reperfusion Group (n=8): After general anesthesia, carotid arteries were isolated in rats and ligated for 30 minutes, ischemia was performed and then reperfusion was performed. 4-Ischemia-Reperfusion + DiOHF Group (n=8): After general anesthesia, carotid arteries were ligated for 30 minutes and ischemia was performed in rats, then reperfusion was performed and then DiOHF supplementation was performed for 1 week. After one week of treatment, the animals were sacrificed under general anesthesia and cerebellum tissues were taken. MDA, GPx, catalase, SOD, thioredoxin, glutamate, GABA and BDNF levels were evaluated in the relevant tissue. I/R increased MDA, glutamate and GABA levels, while GPx, catalase, SOD, thioredoxin and BDNF levels were decreased. However, 1 week of 3',4'-Dihydroxyflavonol treatment corrected the changes that occurred with I/R. The study results show that 1 week of 3',4'-Dihydroxyflavonol treatment after I/R has a positive effect on changes that occur in focal brain I/R.