Disrupting the oriental representation of refugees in Khalid Hosseini's the Kite rRnner and Mohsin Hamid's Exit West
Khalid hosseını'nin the kıte runner ve mohsin hamıd'in exıt west eserlerinde mültecilerin doğu tasvirlerinin bozulması
- Tez No: 873315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Kimlik oluşumu, Mülteci Krizi, Doğu Temsili, Orientalism, Identity formation, Refugee Crisis, Oriental Representation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Mülteci krizi, bireysel ve küresel sonuçlarıyla birlikte, kişinin kendi ülkesinden diğerine zorla yer değiştirmesinden çok daha fazlasıdır. Bu bir temsil ve kimlik oluşumu meselesidir. Bu tasvir, tıpkı Edward Said'in Doğu'yu aşağı, durağan, geri ve şiddete meyilli olarak gören Oryantalizm teorisine benzer şekilde, her zaman taraflı bir Batı vizyonu üzerine kurulmuştur. Oryantalizm, Batı'nın kendisini Doğu'dan veya Doğu'dan üstün gördüğü inancına dayanmaktadır. Böylece Batı, doğu halkının temsilini ve tasvirini güvenilmez de olsa şekillendirip kontrol edebilmiştir. Said'in teorik çerçevesinden yararlanan bu çalışma, Khalid Hosseini'nin The Kite Runner (2003) ve Mohsin Hamid'in Batıdan Exit West (2017) eserlerinde mültecilerin, özellikle de Orta Doğu'dan gelen Müslüman mültecilerin doğuya özgü imajını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, ana akım doğu söylemine meydan okuyan güçlü ve evrensel bir mülteci modelinin olumlu, özgün ve canlı bir tasvirini vurgulamak için, bu çalışma mültecilerin konumlarının değişmesi nedeniyle kimliklerinin nasıl değiştiğini ve yeniden şekillendiğini de araştırmaktadır. Son olarak her iki eserde de kahramanların olumsuz tasviri bozmayı başardıkları ve modern mültecilerin kalıplaşmış doğulu imajıyla çelişen olumlu bir tasviri sağlamayı başardıkları sonucuna varılmıştır. Çalışma, Oryantalizm teorisi üzerine inşa edilen oryantal temsili bozan yerinden edilmişlere dair empatinin ve gerçek anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The refugee crisis is more than just a forced displacement from one's own country to another, with all the associated individual and global consequences. It is an issue of representation and identity formation. This depiction has always been founded on a biased vision of the West, similar to Edward Said's theory of Orientalism, which regards the Orient as inferior, static, backward, and violent. Orientalism is based on the belief that the West considered themselves superior to the Orient or the East. In this way, the West can shape and control the portrayal, representation, and description of the eastern people, even if it is unreliable. Drawing on Said's theoretical framework, this study seeks to challenge the oriental image of refugees, specifically Muslim refugees who came from the Middle East, in Khalid Hosseini's The Kite Runner (2003) and Mohsin Hamid's Exit West (2017). It also investigates how refugees' identities have changed and been reshaped due to shifting their locations to highlight a positive, authentic, and vivid portrayal of a powerful and universal model of refugees that challenges the mainstream oriental discourse. Finally, it has been concluded that in both works, the protagonists have succeeded in disrupting the negative depiction and in providing a positive portrayal of modern refugees that contradicts the stereotypical oriental image of them. The study has contributed to enhancing empathy and true understanding of the displaced that disrupt the oriental representation, constructed on the theory of Orientalism.