İmplant üstü sabit protezlerde meydana gelen komplikasyonların incelenmesi
Investigation of complications in implant-supported fixed dental prostheses
- Tez No: 873412
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AKAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Beyaz estetik skor, Hasta memnuniyeti, İmplant destekli sabit protez, Komplikasyonlar, Pembe estetik skor, Sabit protez, Yaşam kalitesi, Complications, Implant-supported fixed prosthesis, Patient satisfaction, Pink aesthetic score, Quality of life, White aesthetic score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: İmplant üstü sabit protezlerde ortaya çıkan komplikasyonların varlığını ve türünü saptamak, gelecekteki tedavilere yönelik ek önlemleri belirlemek ve OHIP-14 ve VAS anketleri aracılığıyla hastaların yaşam kalitesi ile memnuniyet düzeylerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Eylül 2019 ile Haziran 2023 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'na başvuran, implant destekli sabit protetik tedavi görmüş ve protezini en az 6 ay kullanmış 186 hastanın implant üstü protezlerinde mekanik ve fiziksel başarısızlık varlığı incelendi. Bu başarısızlıklar arasında besin birikimi, desimantasyon, porselen kırığı, porselen atması, vida kırığı, vida gevşemesi, vida erişim deliğindeki dolgu malzemesinin düşmesi ve dayanak kırığı bulundu. Hastaların yaşam kalitesi ve memnuniyeti OHIP-14 anketleri ve VAS formları ile değerlendirildi, ayrıca estetik değerlendirmeler için PES ve WES skorlamaları kullanıldı. Elde edilen veriler IBM SPSS V23 ve NCSS 11 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 709 implant ve 1036 implant destekli sabit protez değerlendirilmiştir. Komplikasyon oranı %37.6 tespit edilmiştir. En yaygın komplikasyon, %57.1 ile besin birikimi olup, bunu %21.4 desimantasyon izlenmiştir. Protez türüne göre komplikasyon oranları kuronlarda %26.4, köprülerde %39.4 ve tam protezlerde %57.9 olarak bulunmuştur. Komplikasyon varlığı ile VAS skoru arasında zayıf negatif, OHIP-14 skoru ile ise zayıf pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ek olarak; ön bölgeye implant destekli restorasyon uygulanan 47 hastanın PES ve WES skorları incelenmiştir. Ortalama PES skoru 8.1, WES skoru 9.29 ve toplam PES/WES skoru 17.4 olarak saptanmıştır. PES, WES ve toplam PES/WES skorları ile OHIP-14 arasında orta derecede negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: İmplant destekli sabit protezlerle ilgili komplikasyonlar incelenmiştir. Tedavi başarısı ve hasta memnuniyetinin önemi vurgulanmıştır. İmplantların yaşam kalitesi üzerindeki pozitif etkileri açıkça görülmüştür. Düzenli kontroller sayesinde komplikasyonların erken tespiti ve yönetimi, tedavi başarısının devamlılığı açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to identify the presence and types of complications in fixed implant-supported prostheses, determine additional measures for future treatments, and assess patients' quality of life and satisfaction levels through OHIP-14 and VAS questionnaires. Material and Method: Between September 2019 and June 2023, a study was conducted on 186 patients who had undergone implant-supported fixed prosthetic treatment at the Department of Prosthetic Dentistry, Faculty of Dentistry, Eskişehir Osmangazi University, and had used their prostheses for at least 6 months. Mechanical and physical failures in the implant-supported prostheses were investigated. Among these failures, factors such as food impaction, decementation, porcelain fracture, porcelain chipping, screw fracture, screw loosening, loss of screw access filling material and abutment fracture were identified. Patients' quality of life and satisfaction were evaluated using OHIP-14 questionnaires and VAS forms, and PES and WES scoring were used for aesthetic evaluations. The data obtained were analyzed using IBM SPSS V23 and NCSS 11 programs. Results: Complications such as food impaction, decementation, and porcelain fracture were examined in 709 implants and 1036 prostheses. The complication rate stood at 37.6%, predominantly food impaction (57.1%) and decementation (21.4%). Crowns, bridges, and full-arch prostheses showed complication rates of 26.4%, 39.4%, and 57.9%, respectively. A weak negative correlation was found between complications and VAS scores, and a weak positive correlation with OHIP-14 scores. PES and WES scores were also assessed in 47 patients with anterior implant restorations, revealing average scores of 8.1 (PES), 9.29 (WES), and a total of 17.4 (PES/WES), with a moderate negative correlation to OHIP-14 Conclusion: Complications associated with fixed implant-supported prostheses have been investigated, emphasizing the importance of treatment success and patient satisfaction. The positive effects of implants on quality of life are evident. Early detection and management of complications through regular check-ups are crucial for the sustainability of treatment success.