Türkiye binicilik federasyonu'na bağlı at yetiştiriciliği yapan binicilik kulüplerinin yapısal durumu ve ekonomik analizi
Structural status and economic analysis of horse breeding equestrian clubs affiliated to turkish equestrian federation
  1. Tez No: 873424
  2. Yazar: GÖKHAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK MAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Binicilik, at yetiştiriciliği, binicilik kulüpleri, Türkiye Binicilik Federasyonu, Equestrian, horse breeding, equestrian clubs, Turkish Equestrian Federation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de binicilik Federasyonu'na (TBF) bağlı at yetiştiriciliği yapan binicilik kulüplerinin yapısal durumu ve sosyo-ekonomik analizi yapılmıştır. Türkiye'de binicilik kulüplerinin sosyal ve ekonomik yapısı, hayvan varlığı, barınma şartları, ekipman durumu, işletmedeki havyan hareketleri ile işletmeye ait gelir ve gider kalemlerinin tespitiyle birlikte Türkiye'de at yetiştiriciliği ve at endüstrisinin boyutunu irdelemeyi amaçlamaktadır. Tabakalı örneklem metoduna göre belirlenen TBF'nuna bağlı 28 kulüpten elde edilen veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 26 (SPSS 26) aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda Türkiye'de at endüstrisinde önemli bir aktör olan binicilik kulüplerinin 3 kişiye direk istihdam sağladığı belirlenmiştir. TBF'ye bağlı binicilik kulüplerine düzenli ve sürdürebilir gelir kaynağı sağlayan hara-pansiyon geliri, binicilik eğitim geliri ve restoran geliri başta olmak üzere sunduğu diğer sektörel hizmetlerden yıllık ortalama 3 milyon TL'ye yakın kar elde ettiği gözlemlenmiştir. Tüm bunların yanında Türkiye'de binicilik kulüplerinin karşılaştığı temel sorunları sırasıyla maliyetlerdeki artış, devlet desteğinin bulunmayışı ve iş gücü temininde yaşanan zorluklar oluşturduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak veteriner hekimlik, yem, ilaç, nalbantlık ve saraciye gibi at endüstrisi içinde yer alan diğer sektörlerle yoğun ilişki içinde olan binicilik kulüplerinin gelir sağlayıcı faaliyetleri ve istihdama yönelik olumlu faydası sebebiyle ekonomiye katkı sağladığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the structural status and socio-economic analysis of horse equestrian clubs affiliated to the Turkish Equestrian Federation (TBF) were carried out. It aims to analyse the social and economic structure of horse equestrian clubs in Turkey, the size of horse breeding and horse industry in Turkey with the determination of animal assets, housing conditions, equipment status, animal movements in the enterprise and income and expense items of the enterprise. The data obtained from 28 clubs affiliated to TBF, which were determined according to the stratified sampling method, were analysed using IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 26 (SPSS 26). In line with the data obtained, it was determined that equestrian clubs, which are an important factor in the horse industry in Turkey, provide direct employment for 3 people. It has been observed that TBF's other sectoral services, especially the hara-pension income, equestrian training income and restaurant income, which provide regular and sustainable income sources to the equestrian clubs affiliated with TBF, generate an average total annual profit of nearly 3 million Turkish Lira. In addition to all these, it is understood that the main problems faced by equestrian clubs in Turkey are the increase in costs, lack of state support and difficulties in providing labour force. As a result, it is understood that riding clubs, which are in intensive relationships with other sectors in the horse industry such as veterinary medicine, feed, medicine, farrier, and saddlery, contribute to the economy due to their income-generating activities and positive benefits for employment.