Ortaokul öğrencilerinde öz yeterlik, hedef ve görev yönelimi ve sosyal medya kullanımı üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on self-efficacy, goal and task orientation, and social media use in secondary school students
- Tez No: 873502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlik, Hedef Yönelimi, Görev Yönelimi, Sosyal Medya, Sosyal Medyanın Etkileri, Secondary School Students, Self-Efficacy, Goal Orientation, Task Orientation, Social Media, Effects of Social Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Sosyal paylaşım ağları ve dolaylı olarak sosyal medya araçları bireylerin; kısıtlanmış bir alan içinden dışarıya doğru yarı açık veya açık bir görüntü geliştirmelerine, bu sistem içinde bağlantılı diğer kullanıcıların oluşturduğu profilleri listeleyebilmelerine, bu kullanıcıların güncellediği bağlantı listelerini inceleyebilmelerine, söz konusu bağlantıları takip etmelerini sağlayan bir internet tabanlı uygulama dizini olarak hizmet vermektedir. Bu uygulamalar içinde bağlantı, etkileşim ve paylaşım seçenekleri her uygulamada değişiklik göstermektedir. Günümüzde internet kullanımının içinde kendine yer bulan sosyal medya kullanımı hızla artış göstermektedir. Nitekim, sosyal medya kullanımın dijital çağa gözlerini açmış genç nüfusta daha yoğun olması, özellikle orta öğrenim seviyesinde ve beliren yetişkinlikte sosyal medya araçlarına yönelimin bir değer olarak öne çıkarılması dikkat çekici bulunmaktadır. Ortaokul öğrencilerinin gelişimsel geçiş süreçlerinde aileleri, öğretmenleri ve çevrelerinin kendilerinden beklentilerine yanıt vermeleri bağlamında bir dizi olumlu ve olumsuz sonuçlarla karşılaştıkları bilinen bir gerçeklik olarak değerlendirilmektedir. Ergenlik çağının başlangıcı olan ortaokul dönemi öğrencilerini, bir yandan bedensel ve hormonal değişimler, diğer yandan akademik gelişimi içine alan zihinsel gelişim süreçleri zorlamaktadır. Bu zorlanma öğrencilerin kendilerinden beklenen hedef ve sorumlulukları üstlenebilme ve yerine getirebilme durumlarını, dolayısıyla öz yeterlik algılarını fazlasıyla etkilemektedir. Bu süreçte diğerleri ve akranlarla ilişkileri geliştirebilme, sosyal dünya içinde yerini saptama benzeri gereksinimler doğrultusunda ortaokul öğrencilerinin kimi zaman yol gösterici, kimi zaman eğlenmeyi teşvik edici, kimi zaman farkındalığı besleyici yönü ile sosyal medya kullanıma ağırlık verdikleri gözlenmektedir. Bu gözlemden yola çıkılan araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin öz yeterlikleri, hedef ve görev yönelimleri ve sosyal medya kullanımların niteliksel analizinin yapılmasıdır. Çalışmada, derinlemesine mülakat tekniği kullanılmış, araştırmanın çalışma grubuna İstanbul Tuzla İlçesinde öğrenimlerini sürdüren yaşları 10 ile 13 aralığında olan 10 kız ve 10 erkek olmak üzere toplamda 20 ortaokul öğrencisi dahil edilmiştir. Araştırmanın bulguları, ortaokul öğrencilerinin sosyal medya ile ilişkilerinde öne çıkan sosyal medya kullanımı, öz yeterlik ve hedef ve görev yönelimi olmak üzere üç ana tema oluştuğunu ortaya koymuştur. Bulgular, sosyal medya kullanımı temasının arkadaşlık, ilişki kurma, psikolojik destek, rahatlama ve akademik destek olmak üzere beş alt bileşene sahip olduğunu göstermiştir. Bir diğer bulgu, öz yeterlik temasının iletişim, öz güven, çaba ve kendine inanma olmak üzere dört alt bileşeni içerdiğini ortaya koymuştur. Araştırmanın farklı bir bulgusu hedef ve görev yönelimi temasını gün ışığına çıkarmıştır. Bu bulgulara göre hedef ve görev yönelimi teması sorumluluk, başarı, motivasyon ve zaman yönetimi olmak üzere dört alt bileşenden oluşmaktadır. Sonuç olarak, ortaokul öğrencilerinin sosyal medya kullanımlarının öz yeterlik ve hedef ve görev yönelimleri üzerinde olumlu etki yaptığı bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social sharing networks and indirect social media tools allow individuals to; serve as an internet-based application directory that allows users to develop a semi-open or open view from within a restricted area to the outside, to list the profiles created by other users connected within this system, to examine the connection lists updated by these users, and to follow these connections. Within these applications, connection, interaction, and sharing options vary in each application. Nowadays, social media usage which has a place in internet usage is increasing rapidly. As a matter of fact, it is noteworthy that the use of social media is more intense among the young population who have opened their eyes to the digital age, and that the tendency to social media tools is highlighted as a value, especially at the secondary education level and emerging adulthood. It is a known fact that secondary school students encounter a number of positive and negative consequences in their developmental transition processes in terms of responding to the expectations of their families, teachers, and environment. Secondary school students who are at the beginning of adolescence, are challenged by physical and hormonal changes, on the one hand, and mental development processes, including academic development, on the other. This strain greatly affects students' ability to undertake and fulfill the goals and responsibilities expected of them, and therefore their sense of self-efficacy. In this process, it is observed that secondary school students focus on using social media, sometimes as a guide, sometimes as an incentive to have fun, and sometimes as an awareness-raising aspect, in line with needs such as developing relationships with others and peers and determining their place in the social world. The purpose of the research based on this observation is to conduct a qualitative analysis of secondary school students' self-efficacy, goal and task orientations, and social media usage. In the study, in-depth interview technique was used, and a total of 20 secondary school students, 10 girls and 10 boys, aged between 10 and 13, who were continuing their education in Istanbul Tuzla District, were included in the study group. The findings of the research revealed that there were three main themes in secondary school students' relationships with social media: social media use, self-efficacy, and goal and task orientation. Findings indicated that the theme of social media use has five subcomponents: friendship, relationship building, psychological support, relaxation, and academic support. Another finding revealed that the theme of self-efficacy includes four subcomponents: communication, selfconfidence, effort, and self-belief. A different finding of the research brought to light the theme of goal and task orientation. According to these findings, the theme of goal and task orientation consists of four subcomponents: responsibility, success, motivation, and time management. As a result, it was found that secondary school students' use of social media had a positive impact on their self-efficacy and goal and task orientation.