45 yaş ve üzerindeki kadınlarda üriner inkontinans sıklığı ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of urinary incontinence and its effect on quality of life in women 45 years of age and older
- Tez No: 873624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA MELTEM KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Üriner İnkontinans, Yaşam Kalitesi, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Uluslararası.İnkontinans Sorgulama Kısa.Formu, İnkontinans.Yaşam Kalitesi .Ölçeği, Urinary Incontinence, Quality of Life, Rosenberg Self-Esteem Scale, International Consultation on Incontinence Short Form, Incontinence Quality of Life Scale
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ Üriner inkontinans doğrudan yaşamı tehdit eden bir sorun değildir. Ancak sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, sürekli ıslaklık, kötü kokma korkusu nedeniyle kişileri içine kapanıklığa, kendini değersiz görmeye, cinsel isteksizliğe, umutsuzluğa, depresyona yatkın hale getirebilir, yaşam kalitesini azaltabilir. Bu araştırmanın amacı da aile hekimliği polikliniğine başvuran kadınlarda idrar kaçırmanın sıklığını, nedenlerini araştırmak ve yaşam kalitesi üzerine etkisini incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM Kesitsel tipte olan çalışmamız, 15.08.2023-13.05.2024 tarihleri arasında İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 45 yaş ve üzeri kadınlar ile yürütüldü. Aile Hekimliği polikliniğine başvuran tüm hastalar göz önünde bulundurulduğunda 45 yaş ve üzeri günlük kadın hasta sayısının 45 olduğu kayıt sekreterliğinden öğrenilmiştir. Buna göre araştırmada veri toplanması planlanan 15.12.2023-15.01.2024 tarihleri arasında hastaneye.1000 hastanın başvurması öngörülmüştür. Bu nedenle evren.büyüklüğü 1000 kabul edilmiştir. Çalışmada ulaşılması planlanan hasta sayısı %95 güven.aralığında, %5 hata payı (tip-I hata) ve %50 bilinmeyen sıklık ile 278 olarak hesaplanmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri anketi, Uluslararası.İnkontinans Sorgulama Formu (ICIQ-SF), İnkontinans Yaşam.Kalitesi Ölçeği (I-QOL) ve Rosenberg.Benlik Saygısı Ölçeğinin kısa formu katılımcılara yüz yüze olarak uygulandı. Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 29 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirildi. BULGULAR Çalışmamıza katılan kadınların yaş ortalaması 59,5±8,9 (min:45 max:90) olarak hesaplanmıştır. Katılan kadınların üriner inkontinans sıklığı %48.9 olarak bulunmuştur. Üriner inkontinansla diyabet,hipertansiyon, doğum sayısı, menopoza girme arasında istatistiksel ilişki anlamlı bulunmuştur. İdrar kaçıranların ICIQ SF puanları, RVİK sıklığı istatistiksel olarak yüksektir. Tüm IQLL puanları idrar kaçıranlarda istatistiksel olarak düşüktür. ICIQ-SF VE IQLL ölçeklerine göre üriner inkontinansın yaşam kalitesini düşürdüğü görülmüştür. SONUÇ Çalışmamızda üriner.inkontinansın yaşam.kalitesini olumsuz etkilediği görülmüştür. Bu nedenle hastaları risk faktörleri konusunda bilgilendirilmeli, risk faktörlerinin önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Bu yüzden erken tanı ve tedavi için muayeneye gelen hastalar mutlaka üriner inkontinansla ilgili sorgulanmalı, onlara yaşam tarzı önerilerinde bulunulmalıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE Urinary incontinence is not a problem that directly threatens life. However, the need to frequently go to the toilet, constant wetness, fear of bad odor can lead individuals to introversion, feelings of worthlessness, sexual disinterest, hopelessness, and susceptibility to depression, reducing their quality of life. The aim of this study is to investigate the frequency of urinary incontinence, its causes, and its impact on quality of life among women presenting to the family medicine outpatient clinic. MATERIALS AND METHODS Our study, which is of a cross-sectional design, was conducted with women aged 45 and over who applied to the Family Medicine Clinic at İKÇÜ Atatürk Education and Research Hospital between 15.08.2023 and 13.05.2024. It was found from the registration secretary that the daily number of female patients aged 45 and over who applied to the Family Medicine clinic was 45 when considering all patients applying to the clinic. Accordingly, it was anticipated that 1000 patients would apply to the hospital between 15.12.2023 and 15.01.2024 for data collection in the study. Therefore, the population size was accepted as 1000. The number of patients to be reached in the study was calculated as 278 with a 95% confidence interval, 5% margin of error (type-I error), and 50% unknown frequency. Participants were administered a sociodemographic data questionnaire, the International Consultation on Incontinence Questionnaire-Short Form (ICIQ-SF), the Incontinence Quality of Life Scale (I-QOL), and the short form of the Rosenberg Self-Esteem Scale face to face. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 29 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) statistical package program. RESULTS The mean age of the women participating in our study was calculated as 59.5±8.9 years (min: 45 max: 90). The prevalence of urinary incontinence among the participants was found to be 48.9%. A statistically significant relationship was found between urinary incontinence and diabetes, hypertension, parity, and menopausal status. The ICIQ SF scores and RVIK ratio were statistically higher in those with urinary incontinence. All IQLL scores were statistically lower in those with urinary incontinence. It was observed that urinary incontinence reduced quality of life according to the ICIQ-SF and IQLL scales. CONCLUSION Our study revealed that urinary incontinence adversely affects quality of life. Therefore, patients should be informed about risk factors, and efforts should be made to prevent these risk factors. Patients presenting for examination should be specifically questioned about urinary incontinence, and lifestyle recommendations should be provided to them for early diagnosis and treatment.