Aile hekimliğine başvuran 18 yaş ve üzeri kadınlarda üriner inkontinans sıklığı ve üriner inkontinansın yaşam kalitesi üzerine etkisi
The prevalence of urinary incontinence among womenaged 18 years and older presenting to family medicineand the effect of urinary incontinence on quality oflife
  1. Tez No: 983143
  2. Yazar: EMİNE TONTAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE İNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Üriner inkontinans, Yaşam kalitesi, Aile hekimliği, Women, Urinary incontinence, Quality of life, Family medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Üriner inkontinans bireyleri psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak etkileyen bir sağlık problemidir. Çalışmamızda aile hekimliğine başvuran 18 yaş ve üzerindeki kadınlarda üriner inkontinans sıklığı ve üriner inkontinansın yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılması, toplum üzerinde bilgi düzeyinin incelenmesi ve elde edilecek veriler doğrultusunda halk sağlığına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma; 01.12.2024-28.02.2025 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği ve Karabük İl Sağlık Müdürlüğüne Bağlı Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) (Cumhuriyet ASM, Kayabaşı ASM ve Vahdet ASM) bağlı birimlere başvuran 18 yaş ve üzeri kadın hastalar çalışmaya dahil edildi. Araştırma hakkında bilgilendirme yapılıp her bir katılımcıdan yazılı onam formu alındıktan sonra 25 sorudan ve İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği(I-QOL) ve Uluslararası İnkontinans Sorgulama Kısa Formu (ICIQ-SF)'ndan oluşan anket formu uygulandı. İlk 9 soru hastaya ait yaş, cinsiyet gibi sosyo-demogrofik özelliklerine ait olup, 10-15. Sorular hastanın parite özelliklerine ait sorulardan, 16-25. Sorularda hastanın üriner inkontinans ve ilişkili faktörleri sorgulayan sorulardan oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen veriler, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 30.0 yazılımı kullanılarak analiz edildi. Tüm istatistiksel testlerde anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmamız 259 kadın üzerinde yapılmış olup üriner inkontinans sıklığı %31.66 olarak bulundu. Çalışmada 65 yaş ve üstünde olanlarda üriner inkontinans sıklığı diğer yaş gruplarından istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur(p<0,001). Obezitesi olanlarda, evli veya dul/boşanmış olanlarda, geliri giderinden az olanlarda, ortaokul ve altı eğitim seviyesinde olanlarda, çalışmayanlarda, kronik hastalığı olanlarda üriner inkontinans istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Normal vajinal doğum yapanlarda, 4 kg ve üzerinde doğum yapanlarda, menopoza girenlerde, sezaryen dışında kadın hastalıklarında ameliyat öyküsü olanlarda, kabızlık yaşayanlarda, cinsel ilişki sonrasında idrar kaçıranlarda ve idrar kaçırma nedeniyle sağlık kuruluşuna başvuranlarda üriner inkontinans istatistiksel anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p<0,01). ICIQ-SF toplam puan ortalaması 2,28 (±3,71), ortanca 0 (0-19) idi. I-QOL toplam puanı ortalama 89,13 (±17,24), ortanca 95,45'ti. Alt boyutlardan psikososyal etki ortalaması 87,62 (±17,94), sosyal kısıtlılık 88,01 (±20,29), külfet/rahatsızlık puanı ise 92,02 (±16,28) olarak bulundu. Üriner inkontinansı olanlarda ICIQ-SF puanı ile I-QOL toplam, I-QOL Psikososyal Etki, I-QOL Sosyal Kısıtlılık ve I-QOL Külfet/Rahatsızlık alt ölçekleri arasında negatif yönlü orta düzeyde ilişkiler saptanmıştır (<0,001). Kişilerin yaşam kalitesi değerlendirilirken, daha fazla şikâyette bulunan bireylerin yaşam kalitesinin de orantılı olarak daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Sonuç: Aile hekimliklerine başvuran kadınlarda üriner inkontinans sıklığı yüksek bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre üriner inkontinans kişilerin yaşam kalitesini etkilemektedir. Üriner inkontinans şiddeti arttıkça hastaların yaşam kalitesinin genel olarak ve psikososyal, sosyal kısıtlılık ile rahatsızlık boyutlarında belirgin şekilde azaldığı gösterilmiştir. Bu yaygın sorunu azaltmak için idrar kaçırmaya neden olan riskler yakından izlenmeli ve gerekli bilgilendirmeler ve eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Urinary incontinence is a health problem that affects individuals psychologically, physically, and socially. Our study aims to investigate the prevalence of urinary incontinence in women aged 18 years and older who visit family physicians, examine the impact of urinary incontinence on quality of life, assess the level of knowledge in the community, and contribute to public health based on the data obtained. Materials and Methods: This cross-sectional study included female patients aged 18 years and older who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Karabük University Education and Research Hospital and Family Health Centers affiliated with the Karabük Provincial Health Directorate (ASM) (Cumhuriyet ASM, Kayabaşı ASM, and Vahdet ASM). After informing the participants about the study and obtaining written consent forms from each participant, a questionnaire consisting of 25 questions and the Incontinence Quality of Life Scale (I-QOL) and the International Continence Questionnaire Short Form (ICIQ-SF) was administered. The first 9 questions concerned the patient's socio-demographic characteristics, such as age and gender, while questions 10-15 concerned the patient's parity characteristics, and questions 16-25 consisted of questions inquiring about the patient's urinary incontinence and related factors. The data obtained from the study were analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 30.0 software. A significance level of p<0.05 was accepted in all statistical tests. Results: Our study was conducted on 259 women, and the prevalence of urinary incontinence was found to be 31.66%. In the study, the prevalence of urinary incontinence in those aged 65 and over was found to be statistically higher than in other age groups (p<0.001). Urinary incontinence was found to be statistically significantly higher in obese women, married or widowed/divorced women, women with income lower than expenditure, women with a middle school education or below, unemployed women, and women with chronic diseases (p<0.001). Urinary incontinence was found to be statistically significantly higher in those who had a normal vaginal delivery, those who gave birth to babies weighing 4 kg or more, those who had entered menopause, those with a history of surgery for gynecological conditions other than cesarean section, those experiencing constipation, those who leaked urine after sexual intercourse, and those who sought medical attention due to urinary incontinence (p<0.01). The mean total ICIQ-SF score was 2.28 (±3.71), with a median of 0 (0-19). The mean total I-QOL score was 89.13 (±17.24), with a median of 95.45. Among the subscales, the mean psychosocial impact score was 87.62 (±17.94), the mean social limitation score was 88.01 (±20.29), and the mean burden/discomfort score was 92.02 (±16.28). In individuals with urinary incontinence, moderate negative correlations were found between the ICIQ-SF score and the I-QOL total, I-QOL Psychosocial Impact, I-QOL Social Restriction, and I-QOL Burden/Discomfort subscales (<0.001). When assessing individuals' quality of life, it has been determined that those who complain more also experience a proportionally greater impact on their quality of life. Conclusion: The prevalence of urinary incontinence was found to be high among women visiting family health centers. According to the findings of the study, urinary incontinence affects people's quality of life. It has been shown that as the severity of urinary incontinence increases, patients' overall quality of life and psychosocial and social limitations and discomfort levels decrease significantly. To reduce this common problem, the risks that cause urinary incontinence should be closely monitored, and the necessary information and education should be provided.