Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenlerinin sıklığı ve dağılımının multiplex PCR yöntemi ile araştırılması
Investigation of the frequency and distribution of sexually transmitted infection agents with the multiplex PCR method
  1. Tez No: 873655
  2. Yazar: SENANUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE TÜRK DAĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, Multipleks PZR, Ureaplasma urealyticum/parvum, Sexually transmitted infections, Multiplex PCR, Ureaplasma urealyticum/parvum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, tüm dünyada ciddi bir sağlık sorunu olmakla birlikte her geçen yıl sayısı gittikçe artmaktadır. Bu çalışmada Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne çeşitli şikayetlerle başvuran 208 hastanın cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenlerinden, Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vajinalis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum/parvum, Gardnerella vaginalis, Herpes Simpleks Virüs tip 1/2 ile enfekte olup olmadıkları araştırılmıştır. Hastalardan alınan vajinal/servikal ve üretral sürüntü örneklerinden multipleks polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile etkenler araştırılmıştır. 208 hastanın 91'inde (%43,8) en az bir etken saptanmış olup 117'sinde (%56,2) tespit edilememiştir. Sonucu pozitif çıkan 91 hastada toplam 129 mikroorganizma saptanmıştır. Hastaların 39'unda (%30,3) Ureaplasma urealyticum/parvum, 35'inde (%27,1) Gardnerella vaginalis, 29'unda (%14,7) Mycoplasma genitalium, 12'sinde (%9,3) Trichomonas vajinalis, 11'inde (%8,5) Neisseria gonorrhoeae, 8'inde (%6,2) Chlamydia trachomatis ve 5'inde (%3,9) Herpes Simpleks Virüs tip 1/2 tespit edilmiştir. Hastaların 60'ında (%65,9) tek tip etken 31'inde (%34,1) ise koenfeksiyon olduğu görülmüştür. Tek tip etken belirlenen 60 hastanın 16'sının (%26,6) Gardnerella vaginalis ve 15'inin (%25,0) Ureaplasma urealyticum/parvum ile enfekte olduğu gözlenmiştir. En sık koenfeksiyon %42 ile Ureaplasma urealyticum/parvum ile Gardnerella vaginalis'te bulunmuştur. Hastalar 18-55 yaş aralığındayken 55'inin (%60,4) erkek, 36'sının (%39,6) kadın hasta olduğu belirlenmiştir. En çok etken saptanan 18-24 yaş grubunda en sık tespit edilen etkenlerin Ureaplasma urealyticum/parvum (%31,9) ve Gardnerella vaginalis (%31,9) olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamız Türkiye'deki semptomatik olgularda N. gonorrhoeae, C. trachomatis, T. vajinalis, M. genitalium, U. urealyticum/parvum, G. vaginalis, HSV 1/2'in sıklığı aynı anda sorgulayan ilk çalışmadır. Çalışmamızın verileri değerlendirildiğinde diğer çalışmalara katkıda bulunacağını düşünmekteyiz. CYBE'nin Türkiye'deki prevalansını belirlemek için çok merkezli epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Sexually transmitted infections are a serious health problem all over the world and their number is increasing every year. In this study, it was investigated whether 208 patients admitted to Selcuk University Faculty of Medicine Hospital with various complaints were infected with Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma urealyticum/parvum, Gardnerella vaginalis, Herpes Simplex Virus type 1/2 from sexually transmitted infection agents. It has been investigated that they are not. The agents were investigated using the multiplex polymerase chain reaction method from vaginal/cervical and urethral swab samples taken from patients. Of 208 patients, 91 (43.8%) were positive and 117 (56.2%) were negative for any causative agent. A total of 129 microorganisms were isolated from in 91 positive patients. Of the patients, 39 (30.3%) were positive for U. urealyticum/parvum, 35 (27.1%) for G. vaginalis, 29 (14.7%) for M. genitalium, 12 (9.3%) for T. vajinalis, 11 (8.5%) for N. gonorrhoeae, 8 (6.2%) for C. trachomatis and 5 (3.9%) for Herpes Simplex Virus type 1/2. While 60 (65.9%) of the patients had a single agent, 31 (34.1%) had coinfection. While of 60 patients with a single type of agent G. vaginalis was detected in 16 (26.6%) and U. urealyticum/parvum in 15 (25.0%). The most common co-infection was found in G. vaginalis with U. urealyticum/parvum with 42%. It was determined that 55 (60.4%) of the patients were male and 36 (39.6%) were female in the age range of 18-55 years. It was found that U. urealyticum/parvum (31.9%) and G. vaginalis (31.9%) were the most frequently detected agents in the 18-24 age group with the most detected causative agents. Our study was performed in symptomatic cases in Turkey. N. gonorrhoeae, C. trachomatis, T. vaginalis, M. genitalium, U. urealyticum/parvum, G. vaginalis is the first study to question the frequency of HSV 1/2 at the same time. We think that when the data of our study are evaluated, it will contribute to other studies. Multi-center epidemiological studies are needed to determine the prevalence of STIs in Turkey.