Farklılaştırılmış öğretim ile ilgili yapılan araştırmaların incelenmesi
Rewiev of researchs about differential education
  1. Tez No: 873766
  2. Yazar: MERYEM ALTAY NACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT DÖŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, sistematik literatür taraması, betimsel içerik analizi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı farklılaştırılmış öğretim uygulamalarına ait araştırma eğilimlerini incelemektir. Araştırmada sistematik literatür tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda YÖK Ulusal Tez Merkezi'nde ve DergiPark'ta Türkçe yayınlanmış çalışmalar çalışma grubuna dâhil edilmiştir. Çalışmaların yayın yılı, yöntemleri, örneklemi, veri toplama araçları, veri analiz teknikleri, konuları, farklılaştırılmış öğretim tanımları, farklılaştırılmış öğretim uygulamalarında kullanılan stratejiler ve diğer modeller, farklılaştırılmış öğretim uygulama süreleri ile sonuç ve önerileri betimsel içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre en fazla yayın 2019 yılında yapılmıştır. Araştırmalarda nicel ve karma desenler en çok tercih edilen desenlerdir. Örneklem grubu olarak ortaokul grubu ön plana çıkarken örneklem büyüklüğü olarak 31-100 ve 11-30 örneklem büyüklükleri ön plana çıkmaktadır. Veri toplama araçlarında en çok başarı testleri ile likert tipi anket/ölçek ve yarı yapılandırılmış gözlem formları ön plandadır. Veri analizi olarak en çok nicel analiz ve nicel analiz olarak kestirimsel analiz ön plana çıkmaktadır. Konu alanlarına göre en çok başarı, beceri ve tutum belirleme konularında çalışılmıştır. Farklılaştırılmış öğretim tanımlarında Tomlinson'un tanımları en çok atıf yapılandır. Farklılaştırılmış öğretim stratejilerinden istasyon, katlı öğretim ve merkezler en çok kullanılan stratejilerdir ve farklılaştırılmış öğretim stratejileri dışında Izgara Modeli ön plana çıkmıştır. Farklılaştırılmış öğretim uygulamaları en çok 4 hafta ve 5 hafta süren çalışmalar olarak tespit edilmiştir. İki çalışma dışında tüm çalışmaların sonuçları olumlu olarak sonuçlanmıştır. Çalışmalarda öneri olarak da en fazla araştırmaların farklı örneklem grupları ile farklı derslerde, farklı boyutlarda yapılabileceği önerisi ön plana çıkmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda ileriki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine research trends related to differentiated instruction practices. A systematic literature review method was employed in the study. To achieve this goal, the theses and articles written in Turkish, available at the YÖK National Thesis Center and DergiPark, were included in the study group. The publication year of the studies, methodology, sample, data collection tools, data analysis techniques, subjects, definitions of differentiated instruction, strategies used in differentiated instruction and applications of other models, implementation periods of differentiated instruction, results and suggestions were analyzed using descriptive analysis. According to the analysis results, the majority of publications were made in 2019. The most preferred research designs were quantitative and mixed methods. The middle school group stood out as the primary sample; sample sizes were 31-100 and 11-30. Achievement tests, Likert-type surveys/scales, and semi-structured observation forms were predominant in data collection tools. Quantitative analysis and inferential analysis were most prevalent in data analysis. The most studied topics were achievement, skills, and attitude determination. Tomlinson's definitions were most cited in the definitions of differentiated instruction. Station, layered teaching, and centers were the most commonly used strategies among differentiated instruction strategies, with the Grid Model standing out beyond differentiated instruction strategies. Differentiated instruction practices were predominantly identified as studies lasting 4 and 5 weeks. Except for two studies, the findings and conclusions of all studies were consistent with the hypotheses, and the primary recommendation was for teachers to receive in-service training. As a result, suggestions were made for future studies in line with the findings. Keywors: Differentiated instruction, systematic literature review, descriptive content analysis