Pırs yöntemi ile kasık fıtığı onarımında iğne giriş yerinin komplikasyon gelişimi ve ameliyata yönelik etkisi
The effect of needle insertion site on the development of complications and surgery in inguinal hernia repair with pirs method
- Tez No: 873988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGUN ERGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Çocuklarda kasık fıtığı onarımı, PIRS yöntemi ile kasık fıtığı onarımında iğne giriş yeri, Pediatric inguinal hernia repair, needle entry site in PIRC method inguinal hernia repair
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Perkutaninguinal halka kapatılması yöntemi ile inguinalherni onarımı ameliyatlarında iğne giriş yerinin komplikasyon gelişimi ve ameliyata yönelik etkilerinin araştırılması. Hastalar ve Yöntem: 2019 -2022 yılları arasında PİHK yöntemiyle inguinalherni onarımı yapılan hastaların ameliyat videoları retrospektif olarak incelendi. Demografik verilerin yanı sıra, işlem başlangıcında iğnenin giriş yeri, inguinal iç halkanın kapatılma süresi, intraoperatif komplikasyonlar, nüks gelişimi, testiküler atrofi ve hidrosel gelişimi değerlendirildi. İğne giriş yeri birbirinden bağımsız 3 ayrı araştırmacı tarafından kaydedildi.Video kayıtlarında görünen iç inguinal kanal halkası, saat kadranlarına ayrıldı. Sağ iç halkanın lateral kenarının tam orta noktası saat 3 hizası, sol iç halkanın lateral kenar tam orta noktası sağ tarafın aynada yansıması olacak şekilde saat 3 hizası olacak şekilde her iki kasık kanalı iç halka ağzı 12 saat kadranına ayrılarak not edildi. Bulgular: Seksen sekiz (88) hasta çalışmaya dahil edildi. Araştırmacılar arasında değişkenlik saptanmadı. Hastalardan 33'ü(%37.5) kız, 55'i(%62,5) erkekti. Hastalardan 53'ünde bilateral, 19'unda sağ, 16'sında sol inguinalherni izlendi. Ortalama takip süresi 18 aydı (12-24). Olguların yaklaşık olarak %53'ünde iğne giriş yerinin saat 3 hizası olduğu tesbit edildi. Peritonun tam dönülme zamanının saat 3 hizasından yapılan iğne girişlerinde daha hızlı olduğu görüldü (8.04+0.61 dk) (p=0.012). İntraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuç:PİHK yöntemi inguinalherni onarımında güvenli olarak kullanılmaktadır. Bu ameliyat yönteminde, iğne giriş noktasının standardize edilmesi, işlemi daha kolay ve hızlı uygulanabilir hale getirecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the development of complications at the needle entry site in inguinal hernia repair surgeries using the Percutaneous Inguinal Ring Closure (PIRC) method and its impact on the surgical outcomes. Patients and Methods: We conducted a retrospective analysis of surgery videos of patients who underwent inguinal hernia repair using the PIRC method between 2019 and 2022. The study evaluated demographic data, the needle entry site at the start of the procedure, the duration of the inner inguinal ring closure, intraoperative complications, and the development of recurrence, testicular atrophy, and hydrocele. The needle entry location was independently recorded by three separate researchers. The inner inguinal canal ring, visible in the video recordings, was divided into clock faces for accurate positioning. The mouths of both inner inguinal canal rings were divided into 12-hour marks, with the exact midpoint of the lateral edge of the right inner ring at 3 o'clock and that of the left inner ring mirrored at 3 o'clock. Results: A total of 88 patients were included in the study, with no variability detected among the researchers' recordings. The cohort comprised 33 (37.5%) females and 55 (62.5%) males, with 53 patients presenting bilateral inguinal hernias, 19 with right inguinal hernias, and 16 with left inguinal hernias. The average follow-up period was 18 months (ranging from 12 to 24 months). Approximately 53% of the cases had the needle entry site at the 3 o'clock position, which was associated with a faster time for complete peritoneal rotation (8.04 ± 0.61 minutes) (p=0.012). No significant difference was observed in intraoperative and postoperative complications. Conclusion: The PIRC method can be used safely in inguinal hernia repair surgeries. Standardizing the needle entry point at the 3 o'clock position can simplify and expedite the procedure.