İnme sonrası üst ekstremite spastisitesinde repetetif periferal manyetik stimülasyonun etkisinin makaslama akım hızı elastografi ile değerlendirilmesi: randomize kontrollü bir çalışma
Evaluation of the effect of repetitive peripheral magnetic stimulation on upper extremity spasticity after stroke using shearwave ultrasound elastography: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 874167
  2. Yazar: SEMRA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR GÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, spastisite, rPMS, elastografi, Stroke, spasticity, rPMS, Elastography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Repetetif periferal manyetik stimülasyonun (rPMS) inme sonrası üst ekstremite dirsek ve/veya el bilek fleksör kas spastisitesi tedavisinde etkinliğinin makaslama akım hızı elastografiyle (shearwave elastograpy-SWE) değerlendirilmesi Gereç-Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'nda inme rehabilitasyonu amacı ile takipli ve etkilenen taraf üst ekstremite dirsek ve/veya el bilek fleksör kaslarında Modifiye Ashworth Skalası'na (MAS) göre ≥ 1 spastisitesi olan 48 inmeli hasta çalışmaya dahil edildi. Çift kör randomize kontrollü olarak planlanan bu çalışmada hastalar rPMS ve sham olmak üzere 2 gruba randomize edildi. Tüm hastalar konvansiyonel rehabilitasyon programına alındı. rPMS grubuna dahil edilen hastalara ek olarak haftada 5 seans olmak üzere toplam 10 seans rPMS, sham grubuna ise ek olarak haftada 5 seans olmak üzere toplam 10 seans sham rPMS verildi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitiminden hemen sonra ve tedavi başlangıcından 4. hafta sonra MAS, Modifiye Tardieu Skalası (MTS), Fugl Meyer (FM) üst ekstremite motor değerlendirme ölçeği ve ultrason elastografi (UE) ile değerlendirildi. Hastaların biseps, brakialis ve pronator kaslarının fibroelastik özellikleri makaslama akım hızı elastografi tekniği ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 46'sı tedaviyi tamamladı. Hiçbir hastada ciddi bir yan etki gözlenmedi. Çalışma başlangıcında her iki grup arasında yaş, inme süresi, inme etyolojisi, hemiplejik taraf ve dominant el açısından istatistiksel olarak bir anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). rPMS grubunun yaş ortalaması 63,27, inme üzerinden geçen süre 23,49 aydı. Sham grubunun ise yaş ortalaması 60,75, inme üzerinden geçen süre 28,17 aydı. İki grup el bilek fleksörleri MAS skoru ve MTS spastisite derecesindeki azalma açısından karşılaştırıldığında aralarında tedaviden sonra ve 4. haftada anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). MTS spastisite açısında ise rPMS grubunda sham grubuna göre 4. haftada anlamlı oranda daha fazla azalma görüldü (p=0,030). Dirsek fleksörleri MAS skoru tedaviden hemen sonra rPMS grubunda sham grubuna göre anlamlı oranda daha fazla azaldı (p=0,036). Dirsek fleksörleri MTS spastisite derecesi ve açısındaki değişim yönünden tedaviden sonra ve 4. haftada iki grup arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p0,05). FM skoru rPMS grubunda sham grubuna göre tedaviden hemen sonra ve 4. haftada anlamlı oranda daha fazla arttı (p=0,006, p=0,015). Sonuç: rPMS, uygulaması kolay, invaziv olmayan, hastalar tarafından iyi tolere edilen ve yan etki gözlenmeyen bir yöntemdir. İnme sonrası gelişen spastisite tedavisinde konvansiyonel rehabilitasyon yöntemlerine ek bir modalite olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of the efficacy of repetetive peripheral magnetic stimulation (rPMS) in the treatment of upper extremity elbow and/or wrist flexor muscle spasticity after stroke using the shear wave ultrasound elastography (SWE). Materials and Methods: Forty-eight stroke patients with ≥ 1 spasticity according to the Modified Ashworth Scale (MAS) in the upper extremity elbow and/or wrist flexor muscles of the affected side who were followed up at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation for stroke rehabilitation were included in the study. In this double-blind randomized controlled study, patients were randomized into 2 groups: rPMS and sham rPMS. All patients received a conventional rehabilitation program. Patients included in the rPMS group received a total of 10 sessions of rPMS, 5 sessions per week, and the sham rPMS group received a total of 10 sessions of sham rPMS, 5 sessions per week. All patients were assessed with MAS, Modified Tardieu Scale, Fugl Meyer upper extremity motor assessment scale and ultrasound elastography before treatment, after the end of treatment and 1 month after the start of treatment. The fibroelastic properties of the biceps, brachialis and pronator muscles were examined by the shear-wave elastography (SWE). Results: Forty-six of the patients included in the study completed the treatment. No serious side effects were observed in any patient. At the beginning of the study, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of age, stroke duration, stroke etiology, hemiplegic side and dominant hand (p>0.05). The mean age of the rPMS group was 63.27 years and the mean time since stroke was 23.49 months. The mean age of the sham group was 60.75 years and the mean time since stroke was 28.17 months. When the two groups were compared in terms of wrist flexor MAS score and decrease in the degree of MTS spasticity, there was no significant difference between them after treatment and at 4 weeks (p>0.05). MTS spasticity angle decreased significantly more in the rPMS group than in the sham group at week 4 (p=0.030). The elbow flexors MAS score decreased significantly more in the rPMS group than in the sham group immediately after treatment (p=0.036). There was no significant difference between the two groups in terms of the change in the degree and angle of elbow flexor MTS spasticity after treatment and at 4 weeks (p0.05). FM score increased significantly more in the rPMS group than in the sham group immediately after treatment and at 4 weeks (p=0.006, p=0.015). Conclusion: rPMS is easy to apply, non-invasive, well tolerated by patients, and without side effects. It can be used as an additional modality to conventional rehabilitation methods in the treatment of post-stroke upper extremity spasticity.