Sitoredüktif cerrahi ve hipertermik intraperitoneal kemoterapi uygulanan over kökenli peritoneal karsinomatozis olgularında postoperatif komplikasyonları belirleyen inflamatuar belirteçler
Inflammatory markers determining postoperative complications in cases of peritoneal carcinomatosis of ovarian origin undergoing cytoreductive surgery and hyperthermic intraperitoneal chemotherapy
  1. Tez No: 874186
  2. Yazar: MUSTAFA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ÖZKARDEŞLER ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sitoredüktif cerrahi (SRC), hipertermik intraperitoneal kemoterapi (HİPEK), enflamatuar belirteçler, postoperatif komplikasyonlar, Cytoreductive surgery (CRS), hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC), inflammatory markers, postoperative complications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışmamızda over kanserine bağlı peritoneal karsinomatozis gelişen ve sitoredüktif cerrahi (SRC) ve hipertermik intraperitoneal kemoterapi (HİPEK) uygulanmış olgulardaki inflamatuar belirteçlerin postoperatif ilk 6 içindeki komplikasyonları öngörmede etkin bir prognostik değer olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç yöntem: Çalışma retrospektif kohort olarak planlanıp Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar etik kurul onayı alındıktan sonra Ocak 2011-Ağustos 2022 arası over kanserine bağlı peritoneal karsinomatozis olan ve SRC ve HİPEK uygulanmış olguların anestezi kartları, dosyaları ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden elde edilen kayıtlardan yapıldı. Hastaların preoperatif (7 gün içerisinde son bakılan) ve postoperatif 1., 3. ve 5. günlerdeki nötrofil lenfosit oranı (NLO), trombosit lenfosit oranı (TLO) ve sistemik immün inflamasyon indeksi (Sİİ) değerlerine bakıldı. Altı ay içerisinde gerçekleşen komplikasyonların şiddeti Clavien-Dindo sınıflamasına göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda preoperatif bakılan nötrofil, trombosit, NLO, TLO ve Sİİ, postoperatif 1. günde bakılan trombosit, postoperatif 3. günde bakılan nötrofil, trombosit, NLO, TLO ve Sİİ, postoperatif 5. günde bakılan nötrofil, trombosit, NLO, TLO ve Sİİ değerleri komplikasyonların olduğu grupta anlamlı olarak yüksek ve postoperatif 5. günde bakılan lenfosit değeri de anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Preoperatif nötrofil, trombosit, NLO, TLO ve Sİİ, postoperatif 3. gündeki NLO ve Sİİ ve postoperatif 5. gündeki nötrofil, trombosit, lenfosit, NLO, TLO, Sİİ değerleri majör komplikasyonda lenfositteki (postop 5. gün) azalmaya karşın anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Komplikasyonları gösterme açısından bu değerlerden postoperatif 5. gündeki nötrofil, NLO ve Sİİ değerleri kabul edilebilir ayırt ediciliğe sahip olup [sırasıyla area under the curve (AUC) 0.716 (%95 güven aralığı (GA) 0.635-0.796), AUC 0.724 (%95 GA 0.645-0.803) ve AUC 0740 (%95 GA 0.663-0.818)] nötrofil, NLO ve Sİİ için cut-off değerleri sırasıyla > 5.55 103/uL, > 6.28 ve > 1232.09 103/uL olarak bulunmuştur. Major komplikasyonlar açısından postoperatif 5. gündeki NLO ve Sİİ değerlerinin kabul edilebilir ayırt edicilikte olduğu [sırasıyla AUC 0.710 (%95 GA 0.620-0.800) ve AUC 0.726 (%95 GA 0.639-0.814)] cut-off değerleri ise NLO için > 8.613 ve Sİİ için >1095.5 103/uL olarak saptanmıştır. Sonuç: Preoperatif NLO, TLO ve Sİİ ve postoperatif 3. günde bakılan NLO ve Sİİ ve 5. günlerdeki lenfosit, NLO, TLO ve Sİİ SRC ve HİPEK sonrası 6 ay içindeki postoperatif komplikasyonları öngörmede prognostik değere sahiptir. Postoperatif 5. gündeki NLO, TLO ve Sİİ'deki artış ile lenfositteki azalma ise major ve minör komplikasyonların ayrımında ayırt edici prediktif değer içermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to investigate whether inflammatory markers in cases that developed peritoneal carcinomatosis related to ovarian cancer and underwent cytoreductive surgery (CRS) and hyperthermic intraperitoneal chemotherapy (HIPEC) have an effective prognostic value in predicting complications within the first 6 months postoperatively. Material and Method: The study was planned as a retrospective cohort and conducted after obtaining approval from the Dokuz Eylül University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. Cases with peritoneal carcinomatosis due to ovarian cancer, who had undergone CRS and HIPEC between January 2011 and August 2022, were compiled from anesthesia cards, files, and records obtained through the Hospital Information Management System (HIMS). Patients' preoperative (within 7 days of the last check) and postoperative 1st, 3rd, and 5th-day neutrophil-lymphocyte ratios (NLR), platelet-lymphocyte ratios (PLR), and systemic immune-inflammation index (SII) values were examined. The severity of complications occurring within six months was assessed according to the Clavien-Dindo classification. Results: In our study, preoperative neutrophil, platelet, NLR (Neutrophil to Lymphocyte Ratio), PLR (Platelet to Lymphocyte Ratio), and SII (Systemic Immune-Inflammation Index) values, platelet values on postoperative day 1, neutrophil, platelet, NLR, PLR, and SII values on postoperative day 3, and neutrophil, platelet, NLR, PLR, and SII values on postoperative day 5 were significantly higher in the group with complications, and the lymphocyte value on postoperative day 5 was also significantly lower. Preoperative neutrophil, platelet, NLR, PLR, and SII values, NLR and SII on postoperative day 3, and neutrophil, platelet, lymphocyte, NLR, PLR, and SII values on postoperative day 5 were found significantly higher despite a decrease in lymphocytes (on postop day 5) in cases of major complications. For identifying complications, neutrophil, NLR, and SII values on postoperative day 5 have acceptable discriminatory power with [respectively, area under the curve (AUC) 0.716 (95% confidence interval (CI) 0.635-0.796), AUC 0.724 (95% CI 0.645-0.803), and AUC 0.740 (95% CI 0.663-0.818)] and the cut-off values for neutrophil, NLR, and SII were found to be > 5.55 x103/uL, > 6.28, and > 1232.09 x103/uL, respectively. For major complications, NLR and SII values on postoperative day 5 showed acceptable discriminative capability [respectively, AUC 0.710 (95% CI 0.620-0.800) and AUC 0.726 (95% CI 0.639-0.814)] with cut-off values determined as > 8.613 for NLR and > 1095.5 x103/uL for SII. Conclusion: Preoperative NLR (Neutrophil to Lymphocyte Ratio), PLR (Platelet to Lymphocyte Ratio), and SII (Systemic Immune-Inflammation Index), as well as NLR and SII observed on postoperative day 3, and lymphocyte, NLR, PLR, and SII values on day 5, possess prognostic value for predicting postoperative complications within 6 months following CRS (Cytoreductive Surgery) and HIPEC (Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy). The increase in NLR, PLR, and SII along with the decrease in lymphocytes on postoperative day 5 holds distinctive predictive value for differentiating between major and minor complications.