Farklı gibberellik asit (GA3) dozlarının fasulye (Phaseolus vulgaris L.) bitkisinde verim ve verim ögelerine etkisi
The effect of different gibberelic acid (GA3) doses on yield and yield components of bean (Phaseolus vulgaris L.)
  1. Tez No: 874342
  2. Yazar: ZEHRA TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fasulye, Gibberellik asit, Verim, Yaprak gübrelemesi, Beans, Gibberellic Acid, Yield, Foliar fertilization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, yapraktan farklı dozlarda gibberellik asit uygulamalarının kuru fasulyede verim ve verim ögeleri üzerine etkilerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma 2022 ve 2023 yetiştirme sezonunda Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait deneme arazisinde iki yıl süre ile yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklar deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak, sıra arası 45 cm, sıra üzeri 10 cm, ekim derinliği 5 cm, parsel arası 1 m, blok arası 1 m ve parsel uzunluğu 3 m olacak şekilde yürütülmüştür. Denemede Göynük 98 fasulye çeşidi bitki materyali olarak kullanılmıştır. Her iki yıl birlikte değerlendirildiğinde bitki boyu 66.91 – 96.40 cm, bitkide ana dal sayısı 1.90 – 2.10 adet/bitki, ilk bakla yüksekliği 31.86 – 22.25 cm, bakla sayısı 23.91 – 13.26 adet/bitki, tane sayısı 75.63 – 41.14 adet/bitki, bakla da tane sayısı 3.54 – 2.95 adet/bakla, yüz tane ağırlığı 39.55 – 33.47 g ve birim alana düşen tane verimi 417.47 – 218.53 kg/da arasında değişim göstermiştir. Birim alan tane veriminde birinci yıl, ikinci yıl ve birleştirilmiş yıllarda gibberellik asit (GA3) uygulamasının istatistiksel olarak etkisi %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Elde edilen bu bilgiler ışığında GA3 250 ppm ve GA3 200 ppm dozları fasulyede tane verimini olumlu yönde etkileyerek fasulyede en yüksek tane verimi elde edilmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of foliar applications of different doses of gibberellic acid on yield and yield components of dry bean. The study was conducted for two years in the experimental field of Erciyes University Agricultural Research and Application Center in 2022 and 2023 growing season. The experiment was carried out according to randomized block design with three replications, 45 cm between rows, 10 cm above rows, 5 cm planting depth, 1 m between plots, 1 m between blocks and 3 m between plots. Göynük 98 bean variety was used as plant material in the experiment. When both years were evaluated together, plant height varied between 66.91 - 96.40 cm, number of main branches 1.90 - 2.10 pieces/plant, first pod height 31.86 - 22.25 cm, number of pods 23.91 - 13.26 pieces/plant, number of grains 75.63 - 41.14 pieces/plant, number of grains per pod 3.54 - 2.95 pieces/plant, hundred grain weight 39.55 - 33.47 g and grain yield per unit area 417.47 - 218.53 kg/ha. The statistical effect of gibberellic acid (GA3) application on grain yield per unit area in the first, second and combined years was found significant at 1% level. In the light of this information, GA3 250 ppm and GA3 200 ppm doses positively affected the grain yield of beans and provided the highest grain yield in beans.