Din kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimine katkısı açısından Enneagram
Teaching Religious Culture and Moral Knowledge Enneagram in terms of its contribution
  1. Tez No: 874343
  2. Yazar: DİLEK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Öğretmen, Ennegram, Kişilik Tip-leri, Religious Culture and Moral Knowledge, Teacher, Enneagram
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Enneagram, bireysel ve kolektif psikolojik gelişim süreçlerinde yer tutan, kökenleri eskilere dayanan kişilik tipoloji sistemidir. Sistem, insanların kişilik özelliklerini dokuz temel tip altında sınıflandırır ve her tipin içinde zengin ve karmaşık yapısı bulunur. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretimine katkısı bakımından, enneagram, bireylerin kendilerini iyi tanımalarını ve anlamalarını sağlayarak, kişisel ve manevi gelişimlerine katkıda buluna-bilir. Öğretim sürecinde enneagramın kullanımı, öğrencilere farklı kişilik tiplerinin anlayış ve davranış biçimlerini öğreterek, empati yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Enneagram, her kişilik tipinin temel motivasyonlarını, korkularını ve davranış eğilim-lerini ortaya koyarak, bireylerin davranışlarının arkasındaki nedenleri anlamalarını ve bu anlayış üzerinden sağlıklı kararlar alabilmelerini sağlar. Bu, ahlaki ve etik değerlerin kav-ranması ve içselleştirilmesi sürecinde rol oynar. Öğrencilerin enneagram yoluyla kişilik yapılarını anlamaları, onların sosyal ilişkilerde bilinçli ve duyarlı olmalarını sağlar ve bu da ahlaki gelişimlerine olumlu katkı sunar. Enneagram, bireylerin manevi yolculuklarına da ışık tutar. Her kişilik tipinin manevi gelişimdeki potansiyel engelleri ve güçlü yönleri üzerine derinlemesine bakış sunar. Birey-lerin iç dünyasını keşfetmesi ve manevi anlamda olgunlaşması için farkındalık yaratır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretiminde enneagramın entegre edilmesi, öğrencilerin manevi değerleri iyi anlamalarını ve bu değerlerle uyumlu yaşam sürdürmelerini destekler. Enneag-ram, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretiminin temel amaçlarından biri olan karakter eğitimi ve manevi gelişim açısından değerli imkandır. Kişilik tiplerini derinlemesine anlamak ve bu anlayışı manevi ve ahlaki gelişimle bütünleştirmek, öğrencilerin empatik, ahlaken olgun ve maneviyatı yüksek bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
The Enneagram is a personality typology system with ancient origins, holding signi-ficant importance in both individual and collective psychological development processes. This system classifies human personality traits into nine fundamental types, each with its own complex and rich structure. In terms of its contribution to the teaching of Religious Culture and Moral Knowledge, the Enneagram aids individuals in better understanding and recognizing tselves, thereby contributing to their personal and spiritual growth. During the teaching process, the application of the Enneagram helps students learn about different personality types' understanding and behavior patterns, thus aiding in the development of their empathy skills. The Enneagram reveals the fundamental motivations, fears, and behavioral tenden-cies of each personality type, enabling individuals to comprehend the reasons behind their actions and make healthier decisions based on this understanding. This plays a significant role in the grasping and internalizing of moral and ethical values. Students' comprehension of their own personality structures through the Enneagram enables t to be more conscious and sensitive in social interactions, positively contributing to their moral development. Additionally, the Enneagram illuminates the spiritual journeys of individuals. It offers an in-depth view of the potential obstacles and strengths in the spiritual development of each personality type. This creates awareness for individuals to explore their inner worlds and mature spiritually. Integrating the Enneagram in Religious Culture and Moral Knowledge teaching helps students better understand spiritual values and live a life in harmony with these values. The Enneagram is a valuable tool in character education and spiritual development, which are core goals of Religious Culture and Moral Knowledge teaching. Understanding personality types deeply and integrating this understanding with moral and spiritual development helps students grow into more empathetic, morally mature, and spiritually enriched individuals.