Kurumsal sürdürülebilirlik stratejisinin kurum içi iletişimi ve yayılımında TAV Havalimanları Holding örneği
TAV Airports Holding example in internal communication and dissemination of corporate sustainability strategy
- Tez No: 874424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSELİ AYGÜL ERNEK ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sürdürülebilirlik, strateji, iletişim, Corporate sustainability, strategy, communication
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde yerel, ulusal ve küresel düzeyde çevresel, ekonomik ve toplumsal açıdan adalet, sorumlu kalkınma ve sürdürülebilirlik mücadelesi insanlığın ve iş dünyasının ajandasında ilk sırada yerini almıştır. Artan nüfus, doğal kaynakların aşırı tüketimi, iklim değişikliğinin yol açtığı afetler ve zorunlu göçler; yoksulluk, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, çatışmalar karşısında çözüm arama ve üretme çabaları her geçen gün artmaktadır. Sağlıklı, adil bir dünyada yaşamak için küresel ve yerel düzeyde sorunların tespiti ve çözümüne yönelik iş birliklerine ve yeni politikalara ihtiyaç vardır. İnsan faaliyetleri nedeniyle gezegen üzerinde yaratılan ve giderek büyüyen olumsuz etkiler ancak tutum ve davranış değişikliğiyle aşılabilir. Bu da ancak sürdürülebilirlik konusunda duyarlı ve bu konuda bilgili bireyler ile başarılabilir. Bu düzlemde üretimde ve teknolojide öncü konumda olan şirketler tüm değer zincirini sürdürülebilirlik açısından yeniden ele almalı; yarının finansal, insani veya doğal kaynaklarına özen göstererek bugünün ihtiyaçlarını karşılamayı kapsayan etkili kurumsal sürdürülebilirlik stratejileri ortaya koymalıdırlar. Bu stratejiler organizasyondaki her bir üyenin ortak çabalarını içermelidir ve bu ancak etkili iç iletişim araçlarıyla mümkün olacaktır. Bu genel yaklaşımdan hareketle kurumsal sürdürülebilirlik stratejisini oluşturan ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik bileşenlerinin anlaşılması ve benimsenmesi için seçilen kurum içi iletişim metotları ve/veya araçları ile bunların etkin uygulaması arasında pozitif bir ilişkinin varlığı ortaya koyulmuştur. Bunun için kurumsal sürdürülebilirlik stratejisine temel oluşturan boyutlarla ilgili mevcut bilinç seviyesi ölçülmüş ve beklenen bilinç seviyesinin ne olduğu tanımlanmıştır. Bu iki sonuç karşılaştırılarak sürdürülebilirlik stratejisinin yayılımında kullanılan iletişim araçlarının etkinliği analiz edilmiştir. Kurumsal sürdürülebilirlik stratejisinin yayılımı ile kurum içi iletişimin etkinliği arasındaki bağlantıyı ölçen araştırmadan elde edilen bulgulardan, kurum içi iletişim sürecini iyi yöneten organizasyonların kurumsal sürdürülebilirlik stratejilerinin çalışanlar tarafından benimsenmesinde de başarılı oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the struggle for environmental, economic and social justice, responsible development and sustainability at the local, national and global level has taken its place at the top of the agenda of humanity and the business world. Increasing population, excessive consumption of natural resources, disasters caused by climate change and forced migration; Efforts to seek and produce solutions against poverty, social and economic inequalities and conflicts are increasing day by day. In order to live in a healthy and fair world, cooperation and new policies are needed to identify and solve problems at the global and local level. The ever-growing negative impacts created on the planet by human activities can only be overcome by a change in attitude and behavior. This can only be achieved by individuals who are sensitive and knowledgeable about sustainability. At this level, companies that are in a leading position in production and technology should reconsider the entire value chain in terms of sustainability; They must devise effective corporate sustainability strategies that encompass today's needs while caring for tomorrow's financial, human or natural resources. These strategies should include the joint efforts of each member in the organization, and this will only be possible with effective internal communication tools. Based on this general approach, it has been revealed that there is a positive relationship between the internal communication methods and/or tools selected for the understanding and adoption of the economic, social and environmental sustainability components that make up the corporate sustainability strategy and their effective implementation. For this, the current level of awareness about the dimensions that form the basis of the corporate sustainability strategy was measured and the expected level of awareness was defined. By comparing these two results, the effectiveness of the communication tools used in the dissemination of the sustainability strategy was analyzed. From the findings obtained from the research measuring the connection between the diffusion of the corporate sustainability strategy and the effectiveness of the internal communication, it was concluded that the organizations that manage the internal communication process well are also successful in adopting the corporate sustainability strategies by the employees.