Bugünün ve yarının arama-kurtarma ekiplerinin meslek hayatlarındaki teknolojiye bakış açılarının değerlendirilmesi; Gümüşhane ili örneği
Evaluation of today's and tomorrow's search and rescue teams' perspectives on technology in their professional lives; Gümüşhane province example
- Tez No: 874510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Arama, Arama kurtarma personelleri, Kurtarma, Teknoloji, Teknolojinin gerekliliği, Search, Search and rescue personnel, Rescue, Technology, Necessity of technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüz toplumlarını etkileyen başlıca dinamiklerden birisi olan teknoloji, doğa ve toplumsal çevreyi kontrol etmek ve dönüştürmek amacıyla geliştirilen teknikler, araçlar ve süreçlerden oluşmaktadır. Her alanda olduğu gibi değişen ve gelişen teknoloji arama-kurtarma alanında da dikkat çekici dönüşüme uğramıştır. Günümüzde arama ve kurtarmada kullanılan teknolojik cihazlar bilgiye ulaşma, yayma, hızlı algılama, kolay yer tespiti, iletişim, tedarik vb. durumlar için avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada Gümüşhane ilinde yer alan bugünün ve yarının arama kurtarma personellerine yapılacak teknolojinin gerekliliği adlı anket çalışması doğrultusunda ekiplerin kullandıkları teknolojik cihazları kullanım düzeyleri ve teknolojik cihazlara karşı tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan literatür taramasında bu konu ile ilgili yeterince çalışma olmadığından araştırmamızın ölçeği ve anketi tarafımızca oluşturulmuştur. Ankette demografik sorulara ek olarak teknolojinin gerekliliği ölçeği ile toplam 43 soru mevcuttur. Elde ettiğimiz verileri SPSS 26 veri programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlara göre öğrencilerin çalışanlara nazaran teknolojik cihaz kullanımına daha olumlu baktıkları görülmüştür. Özellikle iletişim ve haberleşme araçlarının kullanımına ait değerler oldukça yüksektir. Bunun ek olarak araştırma da ekiplerin Teknolojik Cihazların gerekliliğine inanmalarına rağmen onlara duyulan güvenin az olduğu olduğu gözlenmektedir. Yaşam ile ölüm arasında saniyelerin çok önemli olduğu arama kurtarma çalışmalarında ekiplerin verimli ve etkili olmak için teknolojiyi ve teknolojik cihazları etkin kullanmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology, one of the main dynamics affecting today's societies, consists of techniques, tools and processes developed to control and transform the natural and social environment. Technology, one of the main dynamics affecting today's societies, consists of techniques, tools and processes developed to control and transform the natural and social environment. As in every field, changing and developing technology has undergone a remarkable transformation in the field of search and rescue. Today, technological devices used in search and rescue provide advantages for information access, dissemination, rapid detection, easy location, communication, supply, etc. In this study, it was aimed to determine the level of use of technological devices used by the teams and their attitudes towards technological devices in line with the questionnaire study on the necessity of technology to be conducted to today's and tomorrow's search and rescue personnel in Gümüşhane province. Since there are not enough studies on this subject in the literature review, the scale and questionnaire of our research were created by us. In the questionnaire, in addition to demographic questions, there are 43 questions in total with the necessity of technology scale. The data we obtained were analyzed using SPSS 26 data program. According to the results, students have a more positive view of the use of technological devices than employees. Especially the values for the use of communication and communication tools are quite high. In addition to this, it is observed in the research that although the teams believe in the necessity of technological devices, the trust in them is low. Teams need to use technology and technological devices effectively in order to be efficient and effective in search and rescue operations where seconds are very important between life and death.