Siyasal iletişim aracı olarak sosyal medya: 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimindeki adayların sosyal medya analizi
Social media as a tool of political communication: 2023 Presidential Election candidates' social media analysis
- Tez No: 874551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, İletişim, Katılım, Politika, Seçim, Siyasal İletişim, Siyaset, Sosyal Medya, Yeni Medya, Communication, Election, New Media, Participation, Political Communication, Politics, Public Relations, Social Media
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri ile kitle iletişim araçlarında bir çok yenilikler meydana gelmiştir. Sosyal, kültürel ve siyasal alanlar bu yeniliklerden önemli ölçüde etkilenmiştir. Günümüzde siyasal iletişim alanında mevcut kitle iletişim araçlarının dışında artık sosyal medya etkin durumdadır. Bireyler normal zamanlarda aktif olarak sosyal medya kullanmakta iken seçim dönemlerinde çeşitli platformlarda sosyal medyayı bilgi almak ve siyasi aktörleri takip etmek için aktif kullanmakta ve günlük bilgi akışı sağlamaktadır. Siyasal aktörler seçim dönemlerinde kampanyalarını daha önceleri televizyon, radyo, gazete ve dergi gibi kitle iletişim araçlarından belli maliyetler karşılığında yapmaktaydı. Günümüzde saydığımı araçların yanı sıra artık sosyal medya çok daha maliyetsiz ve hızlı şekilde ve çok daha fazla seçmene aynı anda ulaşma imkânı sunmaktadır. Bu çalışmayla 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylarının siyasal iletişim amacıyla sosyal medyayı ve Twitter platformunu kullanımları incelenmiş ve bireylerden alınan etkileşimlerin seçim sonuçlarına ne ölçüde yansıdığı araştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the developing information and communication technologies, many innovations have occurred in mass media. Social, cultural and political areas have been significantly affected by these innovations. Nowadays, apart from the existing mass media tools in the field of political communication, social media is now active. While individuals actively use social media in normal times, they actively use social media on various platforms during election periods to get information and follow political actors and provide a daily flow of information. Previously, political actors carried out their campaigns during election periods through mass media such as television, radio, newspapers and magazines, in return for certain costs. Today, in addition to the tools I have mentioned, social media now offers the opportunity to reach many more voters at the same time in a much more cost-effective and faster way. In this study, the use of social media and Twitter platform by presidential candidates for political communication in the 2023 Turkish Presidential elections was examined and the extent to which the interactions received from individuals were reflected in the election results was investigated.