Ortaöğretim öğrencilerinin hayatlarındaki diller ile okuma başarıları arasındaki ilişki: PISA temelli bir YEM araştırması
The relationship between languages in secondary school students' lives and their reading achievements: A PISA-based SEM study
  1. Tez No: 874595
  2. Yazar: NUR İPEK TOPRAK AY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALHA GÖKTENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: okuma başarısı, ikinci dil, miras dili, yabancı dil, PISA, reading achievement, second language, heritage language, foreign language, PISA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Okuma becerisi öğrencilerin hayat boyu ihtiyaç duyacağı beceriler arasındadır. Öğrencilerin okuma becerilerinin gelişmesinde etkili olan geniş bir ekolojik arka planın göz önünde bulundurulması, öğrenme-öğretme süreçlerinde ve okul dışında okumanın gelişmesine katkı sunabilmektedir. Ekolojik arka plan içerisindeki dil örüntülerinin çalışılması dünyanın en fazla göçmen barındıran ülkelerinden olan Türkiye için bir probleme dönüşmüştür. Bu doğrultuda yapılan araştırmanın amacı, öğrencilerin hayatlarındaki dil örüntülerinin (ikinci dil, yabancı dil, miras dili ve ana dil) Türkçe okuma başarısına etkisini incelemektir. Araştırmanın metodu açıklama amaçlı korelasyonel araştırma olarak tasarlanmış olup yapısal eşitlik modellemesi (YEM) yürütülerek dillerin okuma performansına yönelik etkisi Zumbo'nun ekolojik tabakaları ışığında incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2018 PISA verilerinden hareketle ortaöğretimdeki 15 yaş grubu 6890 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın sonucunda Türkiye'de ortaöğretimdeki 15 yaş grubunda eğitimöğretim gören öğrencilerin okuma başarısının şahsi olarak bildikleri dillerden Türkiye'nin müfredatında öğretilen dillere kadar geniş bir diller evreninden etkilendiği söylenebilir. Sonuçlar ışığında öğrencilerin bildikleri ve okulda öğrendikleri dil sayısındaki artışın (4 dile kadar) Türkçe okuma başarılarını pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Bunun yanı sıra öğrencilerin okulda konuştukları dil sayısının artması, öğrencilerin aileleriyle ve okul dışı arkadaş çevreleriyle konuştukları dil sayısının artması Türkçe okuma başarısını negatif yönde etkilemektedir. Bu durum Türkçe ve müfredat doğrultusunda öğretilen yabancı dillerin katkısını ortaya koyarken ikinci dil olarak Türkçe öğrenme ile oluşabilecek miras dili ile ikinci dil arasındaki negatif ilişkiye de vurgu yapmaktadır. Eğitimciler, araştırmacılar ve politika yapıcıların dil öğrenme süreçlerinde ve okuma başarısının değerlendirilmesinde yaygın bir ekolojik arka planı ve bu çalışma özelinde dil yapılarını göz önünde bulundurması daha etkili bir eğitim süreci için katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Reading skill is one of the skills that students will need throughout their lives. Considering the broad ecological background that affects the development of students' reading skills can contribute to the improvement of reading both in the teachinglearning processes and outside of school. Studying the language patterns within the ecological background has become a problem for Turkey, one of the countries hosting the most immigrants in the world. The purpose of this study is to examine the impact of the language patterns in students' lives (second language, foreign language, heritage language, and mother tongue) on their Turkish reading achievement. The research was designed as an explanatory correlational study, and the effects of languages on reading performance were examined under Zumbo's ecological layers through structural equation modeling (SEM). The population of the study consists of 6,890 secondary school students aged 15, based on the 2018 PISA data. As a result of the study, it can be said that the reading achievement of students in secondary education in Turkey at the age of 15 is influenced by a wide range of languages, from the languages they personally know to the languages taught in Turkey's curriculum. In light of the results, it was observed that an increase in the number of languages students know and learn at school (up to four languages) positively affects their Turkish reading achievement. Additionally, an increase in the number of languages students speak at school, with their families, and with their friends outside of school negatively affects their Turkish reading achievement. This situation highlights the contribution of Turkish and foreign languages taught in the curriculum while also emphasizing the negative relationship between learning Turkish as a second language and the possible interaction between heritage language and second language. Educators, researchers, and policymakers should consider a broad ecological background and the language structures specific to this study in the language learning processes and the evaluation of reading achievement to contribute to a more effective educational process.