İş stresinin psikolojik iyi oluşa etkisi: Turist rehberleri üzerine bir araştırma
The effect of job stress on psychological well-being: A research on tourist guides
- Tez No: 874800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: İş Stresi, Psikolojik İyi Oluş, Turist Rehberleri, Job Stress, Psychological Well-Being, Tourist Guides
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Turizm sektörü yapısı gereği emek yoğundur ve bu sektörün önemli parçalarından biri olan turist rehberlerinin konumu tartışılamaz bir gerçektir. Yoğun çalışma koşulları, misafirlerin memnuniyeti için harcanan çaba ve buna benzer pek çok faktör aslında turist rehberlerinde zaman içerisinde iş stresi seviyelerinde artışa sebep olmaktadır. Bu durum psikolojik iyi oluşlarının ise düşmesine neden olabilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı iş stresinin psikolojik iyi oluşa etkisini turist rehberleri açısından ele almaktır. Araştırma kapsamında, öncelikle araştırmanın konusunu oluşturan değişkenler ile ilgili literatür taraması yapılarak kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Uygulama aşamasında, veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Turist Rehberleri Odaları Birliği'ne (TUREB) bağlı turist rehberleri oluşturmaktadır. Veriler 234 profesyonel turist rehberinden toplanmıştır. Çalışmada kullanılan hipotezler SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre turist rehberlerinin iş stresi yaşamaları psikolojik iyi oluşlarını olumsuz anlamda etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The tourism sector is a labor-intensive sector by nature and the position of tourist guides, one of the important parts of this sector, is an indisputable fact. Intense working conditions, the effort spent for the satisfaction of guests and many similar factors actually cause an increase in the level of work stress in tourist guides over time. This situation may cause their psychological well-being to decrease. The main purpose of this study is to examine the effect of job stress on psychological well-being in terms of tourist guides. Within the scope of the research, firstly, the theoretical framework was created by reviewing the literature on the variables that constitute the subject of the research. In the application phase, questionnaire technique was used as a data collection method. The population of the research consists of tourist guides affiliated to Association of Tourist Guides Chambers (TUREB). Data were collected from a total of 234 professional tourist guides. The hypotheses used in the research were analyzed through SPSS program. According to the results of the analysis, it is seen that job stress of tourist guides negatively affects their psychological well-being.