Abdullah Kahhar'ın 'Altın Yıldız' adlı eseri üzerine bir dil incelemesi (İnceleme-metin-aktarma)
Language study on the Abdullah Kahhar's 'Oltin Yulduz' (Qissa)(Language review-text-transfer)
  1. Tez No: 874846
  2. Yazar: GÖKÇENUR DUMLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSAN ILDIRI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Özbek Türkçesi, Abdullah Kahhar, Şekil Bilgisi, İnceleme, Uzbek Turkish, Abdullah Kahhar, Morphology, Review
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Özbekistan'ın Hokand şehrinde dünyaya gelen Abdullah Kahhar, çağdaş Özbek hikâyeciliğinin önemli temsilcilerindendir. Modern Özbek edebiyatının tanınan yazarları arasında olan Kahhar, şiirle başladığı sanat hayatına roman, deneme, tiyatro türleriyle devam etmiştir. Abdullah Kahhar eserlerinde işlediği temalar sayesinde güncelliğini kaybetmemiştir. Bu çalışmada yazarın“Altın Yıldız”adlı hikâyesi incelenmiştir. 1944 yılında tamamlanan bu eser, ilk önce Kızıl Özbekistan gazetesinde yayımlandıktan sonra 1946 yılında kitap olarak basılmıştır. Hikâye 2. Dünya Savaşı sırasında cepheye giden Özbekistanlı Ahmetcan'ın savaş döneminde yaşadıklarını konu alır. Yazar, Ahmetcan'ın gözünden savaş sırasında askerlerin yaşadıkları bedensel ve ruhsal sıkıntıları anlatmıştır. Bu çalışmada yazarın“Altın Yıldız”eseri Türkiye Türkçesine aktarılmış, aktarılan eserin şekil bilgisi özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar çalışmanın sonunda yer alan sonuçlar kısmında dikkatlere sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Abdullah Kahhar, who was born in Kokand, Uzbekistan, is one of the important representatives of contemporary Uzbek storytelling. Kahhar, who is among the well known writers of modern Uzbek literature, started his artistic life with poetry and continued with novels, essays and theater genres. Abdullah Kahhar has not lost his currency thanks to the themes he deals with in his works. In this study, the author's story“Golden Star”was examined. This work, completed in 1944, was first published in the Kızıl Uzbekistan newspaper and then published as a book in 1946. The story is about the experiences of Ahmetcan from Uzbekistan, who went to the front during World War II. The author explained the physical and mental difficulties experienced by soldiers during the war from Ahmetcan's perspective. In this study, the author's work“Golden Star”was translated into Turkey Turkish and the morphological features of the transferred work were examined. The results obtained are presented to your attention in the results section at the end of the study.