Hızlı üreyen tüberküloz dışı mikobakterilerin (TDM) klinik özellikleri ve tedavi yanıtları
  1. Tez No: 874876
  2. Yazar: CANSU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF ÖZKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz dışı mikobakteriler, TDM akciğer hastalığı, M. abscessus, tedavi, Non-tuberculous mycobacteria, NTM lung disease, M. abscessus, treatment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Tüberküloz dışı mikobakteriler (TDM) günümüzde daha sık hastalık etkeni olarak karşımıza çıkmakta olup önemli bir sağlık problemi haline gelmektedir. TDM saptanması hastalarda tedavinin başlanması için bir kriter olmadığı için hastaların klinik, radyolojik ve mikrobiyolojik açıdan detaylı değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu konuda hazırlanmış kılavuzlar rehber alınmaktadır. Biz çalışmamızda hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarında 'hızlı üreyen TDM' saptanan hastaların sosyodemografik özelliklerini, klinik ve radyolojik bulgularını, tanı ve tedavi süreçlerini ve tedavi başarısına etki eden faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışmadır. Ocak 2010- Aralık 2020 tarihleri arasında, Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde solunum yolu örneklerinden hızlı üreyen tüberküloz dışı mikobakteri tespit edilen hastaları ele almıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların verileri hasta dosyalarından ve hastane veri sisteminden elde edilmiştir. Hastalarda saptanan mikobakteri türleri, hastaların sosyodemografik, klinik ve radyolojik özellikleri, uygulanan tedavi rejimleri, yan etkileri, tedavi başarısını etkileyen faktörler, tedavi sonuçları değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastanemizde 10 yılda hızlı üreyen TDM saptanan 294 hasta tespit edilmiştir. Bu hastalardan 63 tanesi ayrıntılı incelenmiştir. Hastaların solunum yolu örneklerinden sırasıyla M. fortuitum, M. abscessus, M. chelonae, M. mucogenicum, M. smegmatis ve M. peregrinum izole edilmiştir. Tedavi alan hastaların %60,32'sinin (n=38) tedavisi başarı ile sonuçlanmıştır. Hastaların %30,16 (n=19) takip dışı kalmıştır. Tedavi başarısını yaş ve kilonun istatistiksel olarak anlamlı etkilediği gösterilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda hızlı üreyen TDM akciğer hastalarına tedavi başlanma oranı %21,42 olarak bulunmuştur. Tedavi başarısı hastaların ilaçlarını düzenli kullanmalarına, sık ve düzenli takibe gelmelerine göre artmaktadır. Takip dışı kalan hastaların olması tedavi başarısını düşürmektedir. TDM akciğer hastalığı tanısı koymak ve tedavi kararı vermek zordur. TDM saptanan her hastaya tedavi başlamak gerekmemektedir. Hastalara verilen tedaviler uzun süreli ve çoklu ilaç rejimlerinden oluşmaktadır. Bu nedenle tedavi başlamadan önce kar zarar oranının değerlendirilmesi oldukça önemlidir. TDM saptanan hastaların tedaviden bağımsız olarak uzun süre takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Non-tuberculous mycobacteria (NTM) are more common nowadays and are becoming an important health problem. Since the detection of NTM is not a criterion for starting treatment in patients, patients must be evaluated in detail in terms of clinical, radiological and microbiological aspects. For this reason, the guides prepared on this subject are taken as a guide. In our study, we aimed to evaluate the sociodemographic characteristics, clinical and radiological findings, diagnosis and treatment processes, and factors affecting treatment success of patients diagnosed with 'rapidly growing NTM' in the microbiology laboratory of our hospital. Material and Methods: Our study is a retrospective study. Between January 2010 and December 2020, patients with fast-growing non-tuberculous mycobacteria were detected in respiratory tract samples at Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital. The data of the patients included in the study were obtained from patient files and hospital data system. Mycobacteria species detected in the patients, sociodemographic, clinical and radiological characteristics of the patients, treatment regimens applied, side effects, factors affecting treatment success, and treatment results were evaluated. Results: In our hospital, 294 patients with fast-growing NTM were identified in 10 years. 63 of these patients were examined in detail. M. fortuitum, M. abscessus, M. chelonae, M. mucogenicum, M. smegmatis and M. peregrinum were isolated from the patients' respiratory tract samples, respectively. The treatment of 60.32% (n=38) of the patients who received treatment was successful. 30.16% (n=19) of the patients were lost to follow-up. It has been shown that age and weight have a statistically significant impact on treatment success. Conclusion: In our study, the rate of initiation of treatment for rapidly reproducing NTM lung patients was found to be 21.42%. Treatment success increases if patients use their medications regularly and come for frequent and regular follow-ups. Having patients who are lost to follow-up reduces treatment success. It is difficult to diagnose NTM lung disease and make treatment decisions. It is not necessary to start treatment for every patient diagnosed with NTM. The treatments given to patients consist of long-term and multi-drug regimens. Therefore, it is very important to evaluate the profit and loss ratio before starting the treatment. Patients diagnosed with NTM need to be followed for a long time, regardless of treatment.