Fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojiye yönelik tutumları ile teknoloji kabul durumunun incelenmesi
Investigation of science teachers' attitudes to technology and technology acceptance status
  1. Tez No: 874977
  2. Yazar: YUNUS EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER OKUR AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, Eğitim, Öğretmen, Teknoloji, Teknoloji Kabulü, Science, Education, Teacher, Technology, Technology Acceptance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Günümüzde hızlı değişim ve değişime adaptasyon süreci toplumun gelişmişliği açısından hayati öneme sahiptir. Teknolojik yenilikler baş döndürücü bir biçimde gelişmeye devam etmektedir ve teknoloji gelişirken insana dair her şeyi de radikal bir biçimde dönüştürmektedir. Dolayısıyla teknolojinin eğitim sürecine adaptasyonu önemlidir. Öğretmenlerin toplumun geleceği olan öğrencileri ile etkileşime girerken teknolojik araçlara yatkınlığı öğrencilerin yenilikçi yaklaşımlar edinmesinde etkilidir. Özellikle fen bilimleri gibi deneysel bir alanda öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanmaları ve yeni teknolojileri kabulü toplumsal açıdan önemlidir. Betimsel nitelikte olan bu araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılında MEB'e bağlı Ağrı ilindeki okullarda görev yapan fen bilimleri öğretmenleri; örneklemini ise bu evrenden uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 195 fen bilimleri öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Teknoloji Tutum Ölçeği”ve“Teknoloji Kabul Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla ise; kişisel bilgi formundan yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 18.0 paket programı kullanılmıştır. Veri toplama araçlarına göre elde edilen veriler, betimsel istatistikler (frekans, aritmetik ortalama, standart sapma ve yüzde) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucuna bakıldığında fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojiye yönelik tutumu ile teknoloji kabulleri arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak bakıldığında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today, rapid change and adaptation to change are of vital importance for the development of society. Technological innovations continue to evolve at a dizzying pace, and as technology evolves, it is radically transforming everything human. However, it shows the importance of adaptation to this technology in education. Teachers' aptitude for technological tools while interacting with their students, who are the future of society, is effective for students to acquire innovative approaches. It is socially important for them to use educational technologies and to accept new technologies, especially in an experimental field such as science. This descriptive research is in the relational screening model. The study population of the research is science teachers teaching in schools in Ağrı in the 2021-2022 academic year. The sample consists of 195 science teachers who selected by the appropriate sampling method from this population.“Technology Attitude Scale”and“Technology Acceptance Scale”were used as data collection tools in the research. In addition, in order to determine the demographic characteristics of the students; Personal information form was used. SPSS 18.0 package program will be used to analyze the data. The data obtained from the data collection tools were analyzed using descriptive statistics (frequency, arithmetic mean, standard deviation and percentage). Considering the results of the study, it was seen that there was a positive and statistically significant relationship between science teachers' attitudes towards technology and their acceptance of technology.