Farklı alanlarda çalışan fizyoterapistlerin mesleki doyum, tükenmişlik, kas iskelet sistemi problemleri ve bununla baş etmede geliştirdikleri stratejiler açısından karşılaştırılması
Comparison of physiotherapists working in different fieldsin terms of professional satisfaction, burnout, muscleskeletal system problems and the strategies theydeveloped to deal with them
  1. Tez No: 875105
  2. Yazar: ELİF SANDIKCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ŞEVGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapist, Mesleki Doyum, Kas İskelet Sistemi Yaralanması, Ağrıyla Baş Etme Stratejileri, Physiotherapist, Job Satisfaction, Musculoskeletal Injury, Pain Coping Strategies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Fizik tedavinin farklı alanlarında çalışan fizyoterapistlerin yaptıkları işe ve çalıştıkları hasta grubuna göre mesleki doyumlarını, tükenmişlik seviyelerini, kas iskelet sistemlerinde en yaygın olarak görülebilecek problemleri ve bunlarla baş ederken geliştirdikleri stratejileri değerlendirmek amaçlanmıştır.Çalışmamıza toplam 255 fizyoterapist alınmıştır. Fizyoterapistler çalıştıkları alanlara göre genel (n=82), ortopedi (n=64), nöroloji (n=38), pediatri (n=45), halk eğitim (n=26) olmak üzere 5 gruba ayrılarak incelenmiştir. Tarafımızca hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Genişletilmiş Nordic Kas İskelet Sistemi Anketi, Ağrıyla Baş etme Envanteri, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Mesleki Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmamıza katılan fizyoterapistlerin yaş ortalaması 29.86±5.39, günlük haftaiçi çalışma süresi 8.59±1.88 dir. Tüm katılımcıların MTÖ genel ortalaması 44.99±9.43, Duygusal Tükenme (DT) 16.83±7.18, Duyarsızlaşma (D) 7.05±3.71, Kişisel Başarı (KB) ise 21.11±5.04 olarak bulunmuştur. Mesleki Doyum Ölçeği (MDÖ) genel ortalaması 65.68±13.6, Ağrıyla Baş Etme Envanteri (ABE) ise 52.1±6.67 olarak bulunmuştur. KİS yaralanması açısından da tüm grupların toplam oranı %98 dir. Gruplar arasında MTÖ genel ortalaması ve alt ölçekleri KB, D, DT açısından, MDÖ genel ortalaması ve alt ölçekleri Niteliğe Uygunluk ve Gelişme İsteği açısından, ABE genel ortalaması ve yine alt ölçekleri bakımından anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It was aimed to evaluate the professional satisfaction, burnout levels, the most common problems in the musculoskeletal systems and the strategies they developed to cope with these problems of physiotherapists working in different fields of physical therapy, according to the work they do and the patient group they work with. A total of 255 physiotherapists were included in our study. Physiotherapists were examined by dividing them into 5 groups according to the fields they work: general (n = 82), orthopedics (n = 64), neurology (n = 38), pediatrics (n = 45), and public education (n = 26). A Personal Information Form prepared by us, Extended Nordic Musculoskeletal System Questionnaire, Pain Coping Inventory, Maslach Burnout Scale, and Professional Satisfaction Scale were used. The average age of the physiotherapists participating in our study is 29.86±5.39, and the daily working hours are 8.59±1.88. The overall mean of MBI of all participants was 44.99±9.43, Emotional Exhaustion (DT) was 16.83±7.18, Depersonalization (D) was 7.05±3.71, and Personal Accomplishment (KB) was 21.11±5.04. The overall mean of the Vocational Satisfaction Scale (MDS) was found to be 65.68±13.6, and the Pain Coping Inventory (ABI) was found to be 52.1±6.67. The total rate of all groups in terms of WMD injuries is 98%. Significant differences were found between the groups in terms of the MDS general average and subscales KB, D, DT, the MDS general average and subscales Suitability for Qualifications and Desire for Development, and the ABE general average and its subscales.