Sürdürülebilir moda açısından japon kimonolarının incelenmesi ve bir koleksiyon önerisi
Review of japanese kimonos in terms of sustainable fashion and a collection suggestion
  1. Tez No: 875127
  2. Yazar: AHMET AÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM DEMİR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Japon kimonoları, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir moda, Japanese kimonos, Sustainability, Sustainable fashion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kimono, Japonca: Kiru (giymek) ve Mono (şey) sözcüklerinden oluşmuş giyilen şey, elbise anlamına gelmektedir. Kimonolar renk, desen yerleşimi, kumaş olarak belirlenecek materyal olarak farklılık içerse de ana hatlarıyla aynı kalıplara sahip tektip kesimde tek parça bir giysidir ve giyen kişinin vücut formunun şekline bürünmektedir. Kimono tarzları, tüm tarih boyunca içerisinde bulunan dönemlere göre değişiklik göstermiştir. Bu süre boyunca kadın, erkek, çocuklara için birden fazla kimono türü ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilirlik, sosyal, bilimsel, kültürel, tabii kaynaklar ve beşerî kaynakların hepsinin dikkatli tüketilmesini sağlayan ve bu faktörlere saygı göstermeye yönelik, sosyal bir pencereden bakış hazırlayan prosestir. Ekolojik ve sürdürülebilir fikirler, Japon yaşam tarzının içerisinde bulunmaktadır ve kimono kültüründe doğal olarak mevcuttur. Kimono üretimi israfı ve atığı önlemeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilirlik, kimono 'da kullanılan malzemeler, baskı ve bitirme tekniklerinden kendini ortaya koymaktadır. Japonlara ait kimonoda kullanılan“Tataki-Zome”adlı ekolojik baskı ile sürdürülebilirlik kapsamında ele alınan“Ecoprint”ile harmanlanarak 12 adet ekolojik baskılar üretilerek proje kapsamındaki tasarımlarda kullanılmıştır. Tez Projesi kapsamında üretilen tasarımlar Japon kimonolarının beden ve formu geri planda tutması, çoklu beden ölçülerine izin vermesi ile sürdürülebilir moda felsefesinin sahip olduğu az üretim, bedende cinsiyetsizlik ve çok fonksiyonlu kullanıma elveriş olanağıyla bir parça ile birçok kullanım elde ederek tüketimi ve üretimi azaltma öğretisi gözetilerek üretilmiştir. Tasarım kısmında kadın ve erkeğin ortak giyimine uygun, cinsiyet normlarından uzak nötr çalışmalar tasarlanmıştır. Kullanılan renkler ve desenler zamansız ve cinsiyet kalıplarının dışında kalacak şekilde tercih edilmiştir. Dikim aşaması sonrası 6 üst 6 alt giysi erkek ve kadın mankenlere giydirilerek iki cinsiyet içinde uygun, cinsiyetsiz, sürdürülebilir materyaller ile üretimi gerçekleştirilen kapsül koleksiyonun styling çekimleri metruk kalmış eski bir endüstriyel binanın sürdürülebilir bir anlayışla müzeye dönüştürüldüğü mekânda yapılarak bütüncül bir yaklaşım sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kimono comes from the Japanese words Kiru (to wear) and Mono (thing), meaning something to wear or dress. Although kimonos vary in color, pattern placement, and fabric material, they are essentially one-piece garments in a uniform cut with the same patterns, and they conform to the body form of the wearer. Kimono styles have varied depending on the periods throughout history. During this time, more than one type of kimono emerged for men, women and children. Sustainability is the process that ensures careful consumption of social, scientific, cultural, natural and human resources and prepares a view from a social perspective to respect these factors. Ecological and sustainable ideas are inherent in the Japanese lifestyle and are inherent in kimono culture. Kimono production aims to prevent waste and waste. Sustainability reveals itself in the materials, printing and finishing techniques used in the kimono. By blending the ecological print called“Tataki-Zome”, which is used in Japanese kimono, with“Ecoprint”, which is considered within the scope of sustainability, 12 ecological prints were produced and used in the designs within the scope of the project. The designs produced within the scope of the Thesis Project were produced by taking into account the teachings of Japanese kimonos to prioritize body and form, to allow multiple body sizes, to reduce consumption and production by achieving many uses with one piece, with the sustainable fashion philosophy of less production, genderlessness in the body, and the possibility of multi-functional use. . In the design part, neutral works that are suitable for common wear by men and women and are away from gender norms are designed. The colors and patterns used were chosen to be timeless and outside gender stereotypes. After the sewing phase, 6 upper and 6 lower garments were put on male and female models, and the styling shots of the capsule collection, which was produced with genderless, sustainable materials suitable for both genders, were made in a place where an old abandoned industrial building was converted into a museum with a sustainable approach, thus trying to present a holistic approach.