Sabahattin Ali'nin 'Yeni Dünya' adlı öykü kitabında kelime gruplarının incelemesi
The examination of word groups in the Sabahattin Ali's story book named 'Yeni Dünya'
- Tez No: 875672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH NUMAN KÜÇÜKBALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, Yeni Dünya, Kelime, Kelime Grupları, Söz Dizimi, Sabahattin Ali, Yeni Dünya, Worrd, Word Groups, Syntax
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 385
Özet
Bir dili oluşturan temel ögeler kelimeler, kelime grupları ve cümlelerdir. Dillerdeki kelime sayıları sınırlıdır. Ancak kelime grupları ve cümleler sınırsızdır. Bir dilin zenginliği ve güzelliği o dilin kullanıcılarının farklı kombinasyonlarda kelimeleri bir araya getirebilme yetenekleriyle doğrudan bağlantılıdır. Kelimeleri hem estetik olarak hem de çok çeşitli anlamlarda birbiriyle ilişkili biçimde en iyi kullananlar ise şairler ve yazarlardır. Sabahattin Ali, Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Sabahattin Ali'nin hikâyeleri üzerinde yapılan kelime grupları incelemesi, Türk dilinin zenginliği konusunda önemli veriler sunacaktır. Ayrıca, belirlenen kelime grupları, yazarın edebî üslubunun anlaşılmasına katkıda bulunacaktır. Çalışmamız giriş, üç bölüm, ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde Sabahattin Ali'nin hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve Yeni Dünya adlı eseri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kelime gruplarının tanımı, genel özellikleri ve çeşitlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde Sabahattin Ali'nin Yeni Dünya adlı eserinde yer alan kelime grupları ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise eserde yer alan kelime gruplarının kullanım sayıları tablo ile verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The basic elements of a language are words, phrases and sentences. The number of words in languages is limited. But word groups and sentences are unlimited. The richness and beauty of a language is directly linked to the ability of its users to put words together in different combinations. Poets and writers are the ones who make the best use of words both aesthetically and in relation to each other in a wide variety of meanings. Sabahattin Ali is considered one of the important writers of Turkish literature. In this study, the analysis of word groups based on Sabahattin Ali's stories will provide important data about the richness of the Turkish language. Additionally, the identified word groups will contribute to the understanding of the author's literary style. Our study consists of an introduction, three chapters and a conclusion. In the first chapter, information about Sabahattin Ali's life, literary personality, his works and the Yeni Dünya is given. In the second chapter, the definition, general characteristics and types of word groups are given. In the third section, the word groups in Sabahattin Ali's Yeni Dünya are discussed. In the conclusion section, the number of word groups used in the work is given with a table and the study is finalized.