Çalışanlarda iş motivasyonunun işe bağlılığa etkisi: Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı konaklama işletmeleri üzerine bir araştırma
The effect of work motivation on job commitment: A research on accommodation facilities affiliated with the Ministry of National Education
  1. Tez No: 875673
  2. Yazar: AYŞEN OTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Motivasyonu, İşe Bağlılık, Konaklama İşletmeleri, MEB, Work Motivation, Work Commitment, Hospitality Enterprises, MEB
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı konaklama işletmelerinde çalışanların iş motivasyonlarının işe bağlılığına olan etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Nevşehir, Aksaray, Kayseri ve Niğde illerinde bulunan uygulama otelleri ve öğretmenevlerinde çalışan 300 iş görene anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada veri toplamada nicel yöntemlere başvurulmuş ve elde edilmiş olan veriler istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada frekans, betimleyici, farklılık, ilişki testleri ile etki analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, iş motivasyonunu oluşturan iç motivasyon ve dış motivasyonun işe bağlılığa olan etkisinin doğrusal ve pozitif yönlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca demografik değişkenlere göre motivasyon ve işe bağlılıkla ilgili düşüncelerde anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of work motivation on work engagement of employees working in accommodation establishments affiliated to the Ministry of National Education. For this purpose, a questionnaire was applied to 300 employees working in practice hotels and teacher houses in Nevşehir, Aksaray, Kayseri and Niğde provinces. In the study, quantitative methods were used in data collection and the data obtained were analyzed using the statistical package program. Frequency, descriptive, difference, relationship tests and impact analysis were used in the study. According to the findings, it was concluded that the effect of intrinsic motivation and extrinsic motivation, which constitute work motivation, on work engagement is linear and positive. In addition, a significant difference was found in the thoughts about motivation and work engagement according to demographic variables.