Câhiliye Dönemi'nden İslamiyet'e geçişte çocuk ve çocuk haklarının değişimi
Children and the change of children's rights during the transition from the Period of Ignorance to Islam
- Tez No: 875699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ KAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Hz. Muhammed, Câhiliye, Çocuk, Aile, Eğitim, Oyun, Islamic History, Hz. Muhammad, Ignorance, Child, Family, Education, Game
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma Hz. Muhammed (sav)'in yaşadığı dönemde Arap Yarımadası'nda yaşayan çocukların durumu ve İslamiyet'le birlikte çocuğun durumunda ve haklarında meydana gelen değişikliler ele alınmıştır. Çalışma İslamiyet öncesi dönemde dünya coğrafyasında çeşitli medeniyetlerdeki çocuk haklarının varlığı ve çocuklara karşı uygulanan tutum ve davranışlar nelerdi? Semavî dinlerde çocuğun hakları nelerdir? İslamiyet öncesi dönemde Arap Yarımadası'nda gündelik hayatta çocuğun varlığı ne durumdaydı? İslamiyet'in gelmesi ile birlikte çocuğa verilen değer, çocuğun eğitim ve terbiyesi ile gündelik hayatta çocuğun konumunda ne gibi değişiklikler olmuştur? sorularına cevap aranmıştır. İslamiyet'in çocuklara karşı tutum ve davranışları o dönemde emsali görülmemiş bir toplum bilincine neden olmuş, halk içinde kültürel ve ahlaki değişimler yaşanmıştır. Bu değişimlerden en çok faydalanan kesim ise nitekim yaşam hakkı dahi elinden alınan çocuklar olmuştur. Asr-ı saâdet döneminde çocuklara karşı uygulanan tutum ve davranışlar yüzyıllar süren bir kültürün zeminini oluşturmuştur. Böylece insanlar çocuklara karşı nasıl davranması gerektiğini bir insanın yetiştirilmesindeki yegâne etkinin sevgi ve hoşgörü ile kişiye yaklaşmak olduğunu ispatlamıştır. Çalışma Asr-ı saâdet döneminde gündelik hayatta çocukların varlığı, hakları ve kimliği üzerine çalışılmış bir değişim analizidir. Çalışma Kur'an-ı Kerim, Kutsal Kitap ve Hadis kitapları başta olmak üzere Genel İslam Ana Kaynakları ve Siyer Kaynaklarından faydalanılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden kaynak tarama yönetimi kullanılmıştır. Telif eserleri ve uluslararası yayınlar çalışmaya katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the situation of children living in the Arabian Peninsula during the time of Prophet Muhammad (pbuh) and the changes in the situation and rights of children with Islam. What were the existence of children's rights in various civilisations in the world geography in the pre-Islamic period and what were the attitudes and behaviours towards children? What are the rights of the child in the Abrahamic religions? What was the presence of children in daily life in the Arabian Peninsula in the pre-Islamic period? With the advent of Islam, what kind of changes have taken place in the value given to the child, the education and upbringing of the child and the position of the child in daily life? The attitudes and behaviours of Islam towards children caused an unprecedented social consciousness in that period, and cultural and moral changes were experienced in the public. The group that benefited the most from these changes were children, who were even deprived of their right to life. The attitudes and behaviours towards children in the period of the Prophet (peace be upon him) formed the basis of a culture that lasted for centuries. Thus, people have proved that the only effect in the upbringing of a person is to approach the person with love and tolerance. The study is an analysis of change on the existence, rights and identity of children in daily life during the Asr al-Sa'âda period. The study has benefited from General Islamic Main Sources and Siyer Sources, especially the Holy Qur'an, the Holy Book and Hadith books. Source scanning management, one of the qualitative research methods, was used. Copyrighted works and international publications contributed to the study.