Avrupa Birliği'nin iklim değişikliği ve Ukrayna Savaşı bağlamında çok taraflı güvenlik politikası
The European Union's multilateral security policy in the context of climate change and the Ukraine War
- Tez No: 875775
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ÖZERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Güvenlik Çalışmaları, İklim Değişikliği, Ukrayna Savaşı, European Union, Security Studies, Copenhagen School, Climate Change, Ukraine War
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Westfalya'dan Soğuk Savaş'ın sonuna kadar, uluslararası ilişkilerde ve uluslararası güvenlik çalışmalarında, güvenlik aktörü ulus-devletler ve güvenlik konuları askeri anlamda değerlendirilmiştir. Ancak Soğuk Savaş sonrası güvenlik kavramının derinleşmesi ve genişlemesiyle ve kolektif örgütlenmelerin uluslararası ilişkilerde etkinliğini artırmasıyla bu durum değişmiştir. Avrupa Birliği (AB), bugün kolektif yapısı göz önüne alındığında“sui-generis”bir güvenlik aktörüdür. AB, 2008 yılından itibaren iklim değişikliği tehdidini güvenlikleştirmiş, 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi ile benimsediği savunmacı realist güvenlik anlayışıyla çok taraflı güvenlik gündemine sahip olmuştur. Bu çok taraflı güvenlik politikalarında Birliğin federatif yapısı tartışma konusudur. AB nezdinde iklim güvenliği politikalarında federatif yapı, realist güvenlik politikalarına nazaran daha etkindir. Özellikle Fransa ve Almanya arasındaki uyumsuzluk ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'ne olan askeri bağımlılık, realist politikalarda federatif yapıyı zayıflatmaktadır. Bu çalışmamızın amacı, AB'nin politika geliştireceği konuya göre aksiyon alıp almadığını belirlemek, kurulduğu günden itibaren liberal değerleri içselleştiren ve bu doğrultuda politikalar geliştiren AB'nin günümüzde iklim değişikliği ve Ukrayna Savaşı temelinde benimsediği iki farklı güvenlik yaklaşımı ile liberal temelli Birlik olup olmadığını tartışmaktır. Zamanla çeşitli antlaşmalar ile federatif bir Birliğe dönüşmeyi deneyen AB'nin iki farklı güvenlik algılaması çerçevesinde üye ülkelerin ve federatif kurumların konumlarını ortaya koyarak ve ulus-üstü yapısını koruyup koruyamadığını değerlendirerek küresel siyasetteki konumunu sorgulamak diğer bir amaçtır. AB'nin İklim güvenliği politikaları ve Ukrayna Savaşı'nda benimsediği güvenlik politikaları incelenmiştir. AB'nin çok taraflı güvenlik politikalarında, üye ülkeler arasındaki uyum ve kurumlarının etkinliği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From Westphalia to the end of the Cold War, nation-states as security actors and security issues were evaluated in a military sense in international relations and international security studies. However, this situation has changed with the deepening and expansion of the concept of security after the Cold War and the increasing effectiveness of collective organizations in International Relations. Today, the EU is a sui-generis security actor, considering its collective structure. The EU has securitized the threat of climate change since 2008. It has a multilateral security agenda with the defensive realist security approach it adopted with Russia's attempt to invade Ukraine in 2022. The federative structure of these multilateral security policies is a matter of debate. In the EU, the federative structure is more effective in climate security policies than in realistic security policies. In particular, the incompatibility between France and Germany and the military dependence on the USA weaken the federative structure in realist policies. The purpose of this study is to determine whether the European Union takes action according to the issue on which it will develop policies, and whether the European Union, which has internalized liberal values and developed policies in this direction since the day it was founded, is a liberal-based union with two different security approaches adopted today on the basis of climate change and the Ukrainian War. The aim is to question the position of the European Union in global politics by evaluating whether the European Union, which wants to discuss and turn into a federative Union with various agreements over time, can preserve its supranational structure by revealing the positions of the member countries and federative institutions within the framework of two different security perceptions. In this context, the EU's climate security policies and the security policies adopted during the Ukraine War were examined. In this context, the harmony between member states and the effectiveness of their institutions in the EU's multilateral security policies are discussed.