Kadınların probiyotikler ve probiyotik ürünler ile ilgili bilgi ve tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of women's knowledge and consumption habits on probiotics and probiotic products
  1. Tez No: 875884
  2. Yazar: AYCAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGENUR HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, bilgi düzeyi, kadınlar, tüketim durumu, Probiotic, knowledge level, women, consumption characteristics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son yıllarda, probiyotikler kadın sağlığını desteklemek, obstetrik ve jinekolojik komplikasyonları önlemek için potansiyel olumlu etkileriyle dikkat çekmektedir. Kadın mikrobiyotasının en büyük destekleyicisi olan probiyotiklerin, kadınlar tarafından tanınması ve beslenme süreçlerine dahil edilmesi önerilmektedir. Yapılan bu araştırmada, kadınların probiyotikler ve probiyotik ürünler ile ilgili bilgi ve tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma tanımlayıcı kesitsel tasarımda 298 kadın katılımcıyla yürütülmüştür. Araştırma verileri, katılımcıların probiyotikler ve probiyotik ürünler ile ilgili bilgi ve tüketim alışkanlıklarını sorgulayan soruların yer aldığı soru formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 kullanılmıştır. Katılımcılar arasından 26-35 ve 36-45 yaş aralığındaki grubun, probiyotik terimini bilme oranı daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların eğitim seviyesi arttıkça probiyotik terimini, probiyotik besinleri ve faydalarını bilme oranının paralel olarak arttığı görülmüştür. Katılımcıların %45,3'ünün probiyotik ürün tükettiği, %73,3'ünün probiyotik ürün tüketimine bağlı olarak hastalığa ilişkin semptomlarının azalmış olduğunu bildirdikleri belirlenmiştir. Katılımcıların %22,5'inin kabızlık, %20,1'inin ishal sorunları için fayda gördüğü tespit edilmiştir. Probiyotik ürün tüketmeyen katılımcıların %45,3'ünün probiyotiklerin önemi hakkında bilgisi olmadığından tüketmediklerini bildirdikleri görülmüştür. Probiyotikler arasında en çok bilinen besinin yoğurt ve kefir olduğu tespit edilmiştir. Tüketim sıklıklarına bakıldığında; probiyotik besin oranlarında en çok günde bir kez ile sofralık zeytinin tüketildiği, ikinci olarak günde bir kez peynir tüketildiği, üçüncü sırayı ise günde bir kez ile yoğurdun aldığı belirlenmiştir. Araştırma bulguları neticesinde, sağlıklı toplumun temelini oluşturan kadınların probiyotiklerinin önemi hakkında bilinçlendirilmesi gerektiği, probiyotik tüketmeleri konusunda teşvik edilmesi sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, probiotics have gained attention for their potential positive effects in supporting women's health and preventing obstetric and gynecological complications. Probiotics, which are the major supporters of women's microbiota, are recommended to be recognized and included in women's dietary processes. This study aimed to evaluate the knowledge and consumption habits of women regarding probiotics and probiotic products. The research was conducted with 298 female participants using a descriptive cross-sectional design. Data were collected through a questionnaire containing questions about participants' knowledge and consumption habits regarding probiotics and probiotic products. SPSS 25.0 was used for data analysis. Among the participants, it has been found that the age groups of 26-35 and 36-45 have a higher rate of awareness of the term probiotic. As the education level of the participants increases, it is observed that the awareness of the term probiotic, probiotic foods, and their benefits also increases in parallel. It has been determined that 45.3% of the participants consume probiotic products, and 73.3% reported a reduction in disease-related symptoms as a result of probiotic product consumption. It has been determined that 22.5% of the participants benefited from probiotics for constipation, while 20.1% benefited for diarrhea issues. Among participants who do not consume probiotic products, 45.3% reported that they do not consume them due to lack of knowledge about the importance of probiotics. It has been found that yogurt and kefir are the most well-known probiotic foods. When looking at consumption frequencies; it has been determined that the most consumed probiotic food is olives consumed once a day, followed by cheese consumed once a day, and yogurt taking the third place with once a day consumption. Based on the research findings, it has been concluded that there is a need to raise awareness about the importance of probiotics for the health of women, who constitute the foundation of a healthy society, and to encourage their consumption of probiotics.