Özel yetenekli yedinci sınıf öğrencilerinin astronomi temelli kitlesel açık çevrim içi ders deneyimleri
Experiences of gifted seventh grade students in an astronomy-based massive open online course
- Tez No: 876132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kitlesel açık çevrim içi ders, Özel yetenekli öğrenci, Astronomi eğitimi, Öğrenci deneyimi, Massive open online course, Gifted student, Astronomy education, Experiences of students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Özel yetenekli öğrencilerin bilim eğitimi kapsamında yenilikçi bir yöntem olarak geliştirilen astronomi temelli Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders deneyimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Özel yetenekli öğrencilerin MEB fen bilimleri dersi öğretim programında yer alan astronomi konularını temel alınarak hazırlanmış KAÇD deneyimlerini detaylı bir şekilde incelemek için nitel araştırma yöntemlerinden program yürütme ve durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 51 özel yetenekli 7.sınıf ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Verileri, ön, ara ve son görüşme formları, yarı yapılandırılmış nitel görüşme formu ve öğrenme yönetim sistemi öğrenme analitikleri ile elde edilerek içerik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında uygulanan KAÇD'ye yönelik olarak araştırma grubunu oluşturan öğrencilerin çoğu KAÇD ile astronomi eğitiminin kendi kendilerine öğrenme sorumluluğu sağlayarak verimli ve etkili bir süreç olduğunu, içeriğin dijital ve etkileşimli araçlarla desteklenmesinin öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve keyifli hale getirdiğini ve bu tarz bir eğitimle farklı eğitimler almak istediklerini ifade etmişlerdir. Az da olsa bazı öğrenciler bu yöntemin kendileri için yetersiz olduğu ve yüz yüze eğitimde öğretmen desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etmiştir. Sonuç ve Öneriler: KAÇD'lerin özel yetenekli ortaokul seviyesi öğrencilerinin bilimsel gelişimi için yenilikçi bir yöntem olarak ele alınabileceği, öğrencilerin bu süreçte kendi öğrenme sorumluluklarını alarak akademik gelişimlerini destekleyecek dijital içeriklerle öğrenme deneyimlerini zenginleştirebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to determine the experiences of gifted students in astronomy-based Massive Open Online Courses developed as an innovative method within the scope of science education. Method: Program execution and case study design, one of the qualitative research methods, were used to examine in detail the experiences of gifted students in the MOOC based on the astronomy topics in the MoNE science curriculum. The study group consisted of 51 gifted 7th grade middle school students. Data were obtained through pre-, mid-, and post-interview forms, semi-structured qualitative interview form and learning management system learning analytics and analyzed using content analysis method. Results: Most of the participants in the research group stated that astronomy education with the use of the RBS was an efficient and effective process by providing self-learning responsibility, that the support of the content with digital and interactive tools facilitated learning and made it enjoyable, and that they would like to receive different trainings with this type of education. A few participants stated that this method was insufficient for them and that they needed teacher support in face-to-face education. Conclusion and Suggestions: It was seen that MOOCs can be handled as an innovative method for the scientific development of gifted middle school students, and that students can enrich their learning experiences with digital content that will support their academic development by taking their own learning responsibilities in this process.