Bir eğitim ve araştırma hastanesine başvuran kadınlarda vajinit prevalansı
Prevalence of vaginitis in women admitted to a training and research hospital
  1. Tez No: 876159
  2. Yazar: HİLAL TABAKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGENUR HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinit, Prevalans, Kadın, Vaginitis, Prevalence, Women
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesine Başvuran Kadınlarda Vajinit Prevalansı Vajinit yaygın bir jinekolojik durumdur ve gerçek sıklığı, yüksek asemptomatik oranlar, kendi kendine teşhis ve tedavideki yanlışlıklar da dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından değişkenlik göstermektedir. Bu araştırmada, bir Eğitim ve Araştırma Hastanesine vajinit şikayeti ile Ocak 2018-Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran 10472 kadın hastanın demografik ve klinik özelliklerine ilişkin verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastaların yaş dağılımları incelendiğinde, 2019 yılında başvuru yapan hastaların 22-53 aralığında; 2020 yılında başvuru yapan hastaların 21-52 aralığında; 2021 yılında başvuru yapan hastaların 20-51 aralığında ve 2022 yılında başvuru yapan hastaların 19-50 aralığında olduğu belirlenmiştir. Hastaların yaş ortalamalarının 34,64±8,86 olduğu görülmüştür. Hastaların muayene yılları incelendiğinde, %35,5'inin 2019, %18,8'inin 2020, %21'inin 2021, %24,6'sının 2022 olduğu tespit edilmiştir. Hastaların %4,9'u için smear kararı verildiği ve yaş ortalamalarının 39,88±7,14 olduğu görülmüştür. Hastaların %0,8'i için HPV testi isteminde bulunulduğu ve yaş ortalamalarının 40,27±6,45 olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada 18-49 yaş aralığında sık görülen vajinit tablolarının literatüre paralel olduğu belirlenmiştir. Vajinal enfeksiyonların prevalansı ve nedenleri çok yönlüdür. Kadınlarda yaygın olarak görülen önemli bir halk sağlığı sorunu olması ve tedavi edilmediği takdirde kronik rahatsızlıklara, kısırlığa ve kansere yol açabilmesi nedeniyle literatürde vajinit prevalansını değerlendiren çalışmaların arttırılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Prevalence of Vaginitis in Women Admitted to a Training and Research Hospital Vaginitis is a common gynecological condition, and its true prevalence varies due to factors such as high rates of asymptomatic cases, self-diagnosis, and errors in treatment. In this study, the demographic and clinical characteristics of 10,472 female patients who presented with complaints of vaginitis to an Education and Research Hospital between January 2018 and December 2022 were retrospectively evaluated. Upon examining the age distribution of the patients, it was determined that the patients who applied in 2019 were between the ages of 22 and 53; those who applied in 2020 were between the ages of 21 and 52; those who applied in 2021 were between the ages of 20 and 51; and those who applied in 2022 were between the ages of 19 and 50. The average age of the patients was found to be 34.64±8.86. When examining the years of examination, it was found that 35.5% of the patients were examined in 2019, 18.8% in 2020, 21% in 2021, and 24.6% in 2022. It was observed that a smear test was recommended for 4.9% of the patients, and their average age was 39.88±7.14. It was found that an HPV test was requested for 0.8% of the patients, with an average age of 40.27±6.45 years. The study determined that the frequent cases of vaginitis in the 18-49 age range were consistent with the literature. The prevalence and causes of vaginal infections are multifaceted. Since it is a significant public health issue commonly seen in women and, if left untreated, can lead to chronic conditions, infertility, and cancer, there is a need to increase studies in the literature evaluating the prevalence of vaginitis.