Dijital dönüşüm uygulamalarının muhasebe mesleğine etkisi üzerine bir araştırma
Investigation of the effect of digital transformation applications on the accounting profession
  1. Tez No: 876529
  2. Yazar: AHMET ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAYRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm Uygulamaları, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Muhasebe Mesleği, Digital Transformation Applications, Certified Public Accountant Accountant
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Dijital Dönüşüm tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birçok uygulama alanını etkilemiştir. Bu durumdan öncelikli olarak etkilenen mesleklerden biri de muhasebe mesleğidir. Muhasebenin uygulama alanını etkileyen kanunlar (vergi, SGK, TMS, TFRS vb.), sistemsel yenilikler, güncellemeler vb. değişiklikler, muhasebe meslek mensuplarının iş yükünü oldukça arttırmaktadır. Muhasebe meslek mensupları iş performanslarını artırmak, iş yükünü hafifletmek, zamandan tasarruf sağlayabilmek, hızlı ve isabetli kararlar verebilmek için dijital dönüşüm uygulamalarını oldukça fazla kullanmaktadırlar. Bu duruma bağlı olarak bu araştırmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının dijital dönüşüm uygulamalarının kullanımının; algıladıkları fayda, algıladıkları kullanım kolaylığı, algıladıkları davranışsal kontrol, sübjektif normlar, işe uyum, çıktı kalitesi, sonuç gösterilebilirlik, kullanım niyeti ve kullanım davranışlarının etkilerini araştırmaktır. Araştırma kapsamında geliştirilen modelin verilerin desteklenip desteklenmediğini araştırmak için Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki muhasebe odalarına kayıtlı meslek mensuplarından 393 kişiye anket uygulanmıştır. Bu araştırmada, açımlayıcı faktör analizi uygulanmış elde edilen veri setleri SPSS istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Ortaya çıkan faktörlerin birbiriyle ilişkisinin tespiti içinde korelasyon analizi yapılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine istinaden t testi, tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda SMMM'lerin DDU'ya pozitif baktıkları tespit edilmiş, SMMM'lerin personellerinin DDU'yu algılayamamasını ve sistemdeki güncellemeleri işlerinde engel veya zorluk olarak gördükleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca oluşturulan modelde ADK ile AKK arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. Eğitim seviyesi arttıkça DDU'yu benimsemenin daha da arttığı tespit edilmiş son olarak gençlerin ileri yaştaki SMMM'lere göre DDU'yu daha fazla benimsedikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital Transformation has affected many application areas in Turkey as well as all over the world . The accounting profession is one of the professions affected by this situation. Laws affecting the field of application of accounting (tax, SGK, TMS, TFRS, etc.), systemic innovations, updates, etc. changes significantly increase the workload of professional accountants. Professional accountants use digital transformation applications to increase their work performance, ease their workload, save time, and make fast and accurate decisions. The aim of the research is to determine the use of digital transformation applications by professional accountants; To investigate the effects of perceived usefulness, perceived ease of use, perceived behavioral control, subjective norms, job adaptability, output quality, result demonstrability, intention to use and usage behaviors. In order to investigate whether the model developed within the scope of this research is supported by the data, a survey was administered to 393 professionals registered in the accounting chambers in the Western Mediterranean Region. The obtained data sets were analyzed with the SPSS statistical package program. In this research, exploratory factor analysis was applied. Correlation analysis was performed to determine the relationship between the resulting factors. Based on the demographic characteristics of the participants, t test and one-way analysis of variance were performed. As a result of the research, it was determined that CPAs viewed DDU positively, and it was concluded that CPAs saw their staff's inability to perceive DDU and updates in the system as obstacles or difficulties in their work. Additionally, a strong positive relationship was detected between ADK and AKK in the created model. It has been determined that the adoption of DDU increases as the education level increases, and finally, it has been concluded that young people adopt DDU more than older CPA's.