Keman eğitiminde düo çalışmalarında notasyon videoları kullanımına ilişkin öğrenci görüşleri
Student opinions on the use of notation videos in duo studies in violin education
- Tez No: 876679
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Keman, Keman Eğitimi, Düo, Eğitsel Oyun Kartları, Notasyon Videosu, Music, Music Education, Violin, Violin Education, Duo, Educational Playing Cards, Notation Video
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı keman eğitiminde düet çalışmalarında kullanılabilecek olan notasyon videoları hazırlanması yoluyla, öğrencilerin çok sesli müzik eserlerini ritim, entonasyon ve nüans değerleri açısından doğru seslendirebilmeleri ve bu anlamda keman eğitiminde düo çalışmalarında notasyon videoları kullanımına ilişkin öğrenci görüşlerine ulaşmaktır. Çalışma karma model yöntemlerinden eşzamanlı üçgenleme tasarımı kullanılmıştır. Çalışma katılımcılarını İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı Lisans keman öğrencilerinden seçilmiş olan 13 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma grubunun seçiminde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümünde çalışmaya katılanların tutumlarının belirlenmesi için keman eğitiminde düo çalışmalarında ''Notasyon videoları kullanımına yönelik tutum ölçeği'' kullanılmıştır. Nitel bölümünde ise açık uçlu sorular kullanılmıştır. Çalışma kapsamında eğitim programında yer alan keman düetlerinin notasyon videolarına dönüştürülerek, YouTube üzerine yerleştirilmiştir. Bu videolar ile dört aşamalı bir çalışma programı tasarlanarak çalışma grubuna uygulanmıştır. Ömer Can 1 kitabında yer alan başlangıç seviyesine uygun 11 düet seçilmiştir. Eserlere ait oyun kartları tasarlanarak oyun kartının ön yüzünde esere ait nota ve eserin Youtube üzerine yüklenen üç farklı QR kodu, arka yüzünde ise eserle ilgili teorik bilgilendirmeler yapılarak birinci ve ikinci kemana dağıtılmıştır. Çalışmalara ait videolar uygulama sürecinde kayıt altına alınmıştır. Çalışma grubunda yer alan öğrencilere sorulan beşli likert ve açık uçlu sorular ile elde edilen verilerin analiz sonucuna göre keman eğitiminde düo çalışmalarında notasyon videoları kullanımına ilişkin öğrenci görüşleri olumlu katkılarda bulunulduğu yöndedir. Özellikle entonasyon, ritmik algı, nüans gibi çalma kabiliyetini geliştirecek müzikal teknikleri hem bireysel hem ikili düet performanslarında olumlu etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to prepare notation videos that can be used in duet studies in violin education so that students can perform polyphonic musical works correctly in terms of rhythm, intonation and nuance values and to reach students' opinions on the use of notation videos in duo studies in violin education in this sense. The study used a simultaneous triangulation design, one of the mixed model methods. The study participants consisted of 13 undergraduate violin students selected from the Music Teaching Program of the Fine Arts Education Department of the Faculty of Education of Inonu University. Purposeful sampling method was used in the selection of the study group. In the quantitative part of the study, the“Attitude scale towards the use of notation videos”in duo studies in violin education was used to determine the attitudes of the participants. In the qualitative part, open-ended questions were used. Within the scope of the study, the violin duets in the education program were converted into notation videos and placed on YouTube. A four-stage study program was designed with these videos and applied to the study group. 11 duets suitable for the beginner level in the book of Ömer Can 1 were selected. Playing cards for the pieces were designed, the front side of the playing card contained the notes of the piece and three different QR codes uploaded to YouTube, and theoretical information about the piece was provided on the back side, and distributed to the first and second violins. Videos of the works were recorded during the application process. According to the analysis results of the data obtained through the five-point Likert and open-ended questions asked to the students in the study group, the student opinions on the use of notation videos in duo studies in violin education are in the direction of positive contributions. It was determined that musical techniques that will improve playing ability, especially intonation, rhythmic perception, nuance, positively affected both individual and duo duet performances.