Kasaplık sığırlarda campylobacter varlığının ISO 10272-1:2017 ile belirlenmesi
Determination of campylobacter presence in slaughtered cattle by ISO 10272-1:2017
  1. Tez No: 876788
  2. Yazar: FATMA GÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL EYİGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Termofilik Campylobacter, sığır, karkas, sekal içerik, ISO 10272- 1:2017, Thermophilic Campylobacter, cattle, carcass, cecal content, ISO 10272- 1:2017
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kasaplık sığırlarda güncel termofilik Campylobacter prevalansının belirlenmesinin hedeflendiği bu çalışmada, Bursa'da faaliyet gösteren 2 yüksek kapasiteli kombina ve 1 belediye mezbahasından Kasım 2023 - Mart 2024 tarihleri arasında, 5 aylık dönemde, 4 parti halinde örnekleme yapıldı. Alınan 61 adet karkas svap ve 61 adet sekal içerik olmak üzere toplam 122 örnek, termofilik Campylobacter varlığı yönünden ISO 10272-1:2017 standart metodu gerekliliklerine uyularak analiz edildi. Örnek tipi göz önünde bulundurulmaksızın genel prevalansın %40,16 (49/122) olduğu, örnek tipine göre değerlendirildiğinde ise sığır karkaslarının %42,62 (26/61)'sinin, sekal içeriklerin %37,70 (23/61)'inin bu patojeni taşıdığı belirlendi. Biyokimyasal identifikasyon sonucunda, izolatların %67,35 'inin C. jejuni, %14,29'unun C. coli, %4,08'inin C. jejuni subsp. doylei ve %2,04'ünün C. hyointestinalis olduğu bulundu. İzolatların %10,20'sine canlandırılamaması nedeniyle identifikasyon yapılamazken, %2,04'ü ise identifiye edilemedi. Karkas izolatlarının %57,69'u C. jejuni, %26,92'si C. coli, %3,85'i C. jejuni subsp. doylei ve %3,85'i C. hyointestinalis olarak identifiye edildi. Sekal içerik izolatlarının ise %78,26'sı C. jejuni, %4,35'i C. jejuni subsp. doylei olduğu belirlendi. Sonuç olarak, kasaplık sığırlarda termofilik campylobacterlerin oldukça yüksek oranda bulunması, kanatlı hayvan etleri yanı sıra kırmızı etin de bu etken yönünden önemli bir kaynak oluşturabileceğini göstermektedir. Zoonotik potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda, güncel Campylobacter prevalans bulgularımızın, özellikle kırmızı et endüstrisi olmak üzere ulusal/uluslararası literatüre tarafsız veri oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the current thermophilic Campylobacter prevalence in slaughter cattle, where the sampling was conducted between November 2023 - March 2024 in four batches over a five-month's period from two high-capacity slaughterhouses and one municipal abattoir located in Bursa. A total of 122 samples, comprised of 61 carcass swabs and 61 cecal contents were collected, and analyzed for the presence of thermophilic campylobacters according to the requirements of ISO 10272-1:2017 standard method. Overall prevalence was 40,16% (53/135) regardless of the sample type, while based on sample type, 42,62% (26/60) of the carcasses and 37,70% (23/60) of the cecal contents was found to carry the pathogen. Biochemical identification results revealed that 67,35%, 14,29%, 4,08%, and 2,04% of the isolates were C. jejuni, C. coli, C. jejuni subsp. doylei and C. hyointestinalis, respectively. Identification could not be performed on 10,20% of the isolates, due to loss of culture in cold storage, while 2,04% could not be biochemically identified. Of the carcass isolates, 57,69% were determined as C. jejuni, 26,92% were C. coli, 3,85% was C. jejuni subsp. doylei, and 3,85% was C. hyointestinalis. Among cecal content isolates, 78,26% were determined as C. jejuni, while 4,35% was C. jejuni subsp. doylei. In conclusion, high prevalence of thermophilic campylobacters in slaughter cattle indicates red meat as a significant source for this pathogen besides poultry meat. Considering its zoonotic potential, we believe that our current Campylobacter prevalence results will contribute as unbiased data particularly to the red meat industry and to national/international literature.