Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde metin değiştirim teknikleri çerçevesinde Yaşar Kemal'in 'Halis Serkisof' ve 'Kavun Karpuz' adlı öykülerinin A2 düzeyine uyarlanması
The adaptation of Yaşar Kemal's stories 'Halis Serkisof' and 'Kavun Karpuz' to A2 level within the framework of text modification techniques in teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 876954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaşar Kemal, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, sadeleştirme, okuma becerisi, metin uyarlama, Yaşar Kemal, teaching Turkish as a foreign language, simplification, reading skills, text adaptation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanına yönelik öğretim materyali hazırlama çalışmaları artmış olsa da öğrenicilerin hem Türk kültürünü ve edebiyatını öğrenebilecekleri hem de okuma becerilerini geliştirebilecekleri, dil seviyelerine göre uyarlanmış okuma kitapları yeterince bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada Yaşar Kemal'in“Halis Serkisof”ve“Kavun Karpuz”adlı öyküleri A2 seviyesindeki öğreniciler için çeşitli metin uyarlama teknikleri kullanılarak sadeleştirilmiştir. Ayrıca öğrenicilerin metinden daha fazla anlam çıkarabilmeleri amacıyla okuma öncesi ve okuma sonrası etkinlikler hazırlanmıştır. Her hikâye için A2 seviyesi ve üzerinde olan sözcükler için Türkçe-Türkçe sözlük hazırlanmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi ve durum çalışması deseninden faydalanılmıştır. Araştırmanın inceleme nesneleri ise Yaşar Kemal'in“Halis Serkisof”ve "Kavun Karpuz' isimli hikâyeleridir. Veri toplama aracı olarak doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Sadeleştirme sırasında kullanılacak dil bilgisi yapıları, bu alanda kullanılan çeşitli öğretim setleri ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı incelenerek belirlenmiştir. A1-A2 seviyesine uygun sözcüklerin belirlenmesinde bu alana yönelik hazırlanan seviyelere göre kelime listesi ve derlem temelli sıklık listesi çalışmalarından faydalanılmıştır. Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni A1 –A2 seviyesi okuma becerisi kazanımları ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi Programı A1 – A2 okuma becerisi kazanımları da çalışma sırasında göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although there has been an increase in the efforts to prepare teaching materials for teaching Turkish as a foreign language, there are not enough reading books adapted to the language level in which learners can both learn Turkish culture and literature and improve their reading skills. Therefore, this study focuses on the simplification of Yaşar Kemal's stories,“Halis Serkisof”and“Kavun Karpuz,”using various text adaptation techniques. In addition, pre-reading and post-reading activities have been prepared so that learners can derive more meaning from the text. A Turkish-Turkish dictionary has been prepared for each story for words at A2 level and above. In this study, qualitative research method and case study design were used. The objects of study are Yaşar Kemal's stories named“Halis Serkisof”and“Kavun Karpuz”. Document analysis method was used as a data collection tool. The grammar structures to be used during simplification were determined by examining various teaching sets used in this field and the Teaching Turkish as a Foreign Language Program prepared by the Ministry of National Education. In determining the words suitable for A1-A2 level, the word list according to levels and corpus-based frequency list studies prepared for this field were utilized. The Common European Framework of Reference for Languages A1-A2 level reading skill achievements and the Turkish Language Teaching as a Foreign Language Program A1-A2 reading skill achievements of the Ministry of National Education were also taken into consideration during the study.