The effect of drama usage on foreign language speaking fluency of high school students
Drama kullanımının lise öğrencilerinde yabancı dil konuşma akıcılığına etkisi
- Tez No: 877025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RECEP TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Drama, Yabancı Dil, Konuşma Akıcılığı, Öğrenci Görüşleri, Drama, Foreign Language, Learning Fluency, Student Opinions
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim okullarında drama kullanımının yabancı dil konuşma akıcılığına etkisini öğrenci görüşlerine dayalı olarak belirlemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma deseni kullanılarak yürütülen çalışmada veriler görüşme tekniğiyle yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Van ilinde bulunan bir ortaöğretim kurumunda 11. Sınıfta öğrenim görmekte olan 12 öğrenci oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanan veriler araştırmacı ve iki kodlayıcı tarafından betimsel analize tabi tutulmuştur. Analiz sonunda Miles ve Huberman (1994)'ın güvenirlik formülü kullanılarak araştırmacı ve kodlayıcıların, oluşturulan kategori ve alt kodlarda görüş birliğine varmaları %90 olarak belirlenmiştir. Araştırma neticesinde yabancı dil derslerinde drama yönteminin tercih edilmesi öğrencilerde bireysel farkındalık oluşturduğu, öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini keşfettikleri, öğrencilerin özgüvenlerini artırdığı, grup etkinlikleri ile öğrenciler arasında sosyal becerileri desteklediği, iş birliği ve olumlu iletişim kurmalarını sağladığı, yabancı dil dersine yönelik var olan önyargıları değiştirdiği, yabancı dil kelimelerinin ezberlemesini kolaylaştırdığı, ayrıca yöntemin yabancı dil telaffuz ve dilbilgisi öğreniminde etkili olduğu, yabancı dilde konuşma akıcılığını geliştirdiği öğrenci görüşleriyle bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the effect of drama usage on foreign language speaking fluency in high schools through students' opinions. The research was conducted by interview method, which is one of the qualitative research design. The data were collected through semi-structured interview forms by using interview techniques. The study group of the research consists of 24 high school students who study at the 11th grade at a public high school in Van Province in the 2022-2023 academic year. The data collected through semi-structured interview forms then evaluated with descriptive analysis by the researcher and two coders. At the end of the analysis, Miles and Huberma's (1994) reliability formula used and it was found that the consensus of the researchers and coders on the categories and sub-codes was 90%. As a result of the research, the preference of the the drama method in foreign language lessons creates individual awareness, discovers students' strengths and weaknesses, increases students' self-confidence, supports social skills between students with group activities and also allows them to cooperate and communicate positively as well as changes their prejudices for foreign language lessons, facilitates memorization of foreign language words. Moreover the drama method is effective in foreign language pronunciation and grammar learning and helps students to improve their self-esteem, supports social skills between group activities and students, facilitates cooperation and improves the fluency of speaking in a foreign language through the opinions of students.