Yozgat ilinde yetişen elma (Malus domestica) genotipleri ile bazı yerel ve yabancı çeşitlerin SSR markörlerle karakterizasyonu
Characterization of local apple (Malus domestica) genotypes from Yozgat province along with some local and foreign cultivars using SSR markers
  1. Tez No: 877029
  2. Yazar: İLTERİŞ KUTLUĞ ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Elma, Malus domestica, SSR, Apple, Malus domestica, SSR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Elma (Malus domestica), önemli yumuşak çekirdekli meyvelerden biridir. Elma genotipleri, ıslah çalışmaları için vazgeçilmez bir genetik materyaldir. Moleküler markörler, bitki popülasyonundaki çeşitlilik veya popülasyon içindeki bitki genotipleri arasındaki ilişkilerin tespitinde oldukça güvenilir tekniklerdir. SSR (Basit Dizi Tekrarları) markör tekniği kullanılarak daha kısa sürede ve daha güvenilir sonuçlarla genetik çeşitlilikler belirlenmektedir. Analizler sonucunda her bir SSR lokusu için 2 ile 16 arasında değişen toplam 187 allel tespit edilmiş ve ortalama allel sayısı 8 olarak belirlenmiştir. En yüksek allel sayısına BC226-SCAR lokusunda ulaşılmıştır. Genetik çeşitlilik sonucunda etkili allelerin sayısı (Ne) 1.17 (MD-EXP7SSR) ile 9.11 (CH02C06) arasında değişmektedir, ortalama değeri ise 4.67'dir. Gözlemlenen heterozigotluk (Ho), genotipler arasında 0.16 ile 1.00 arasında değişirken, ortalama değeri 0.70 olarak bulunmuştur. En yüksek heterozigotluk değeri (1.00), CH01H10, EMPC116, HI02D04 lokuslarında belirlenmiştir. Beklenen heterozigotluk (He), CH02C06 ve BC226-SCAR lokuslarında en yüksektir ve ortalama 0.72'dir. Lokusların polimorfizm bilgi içeriği (PIC) değerleri genetik çeşitliliği ve markörlerin ayırım gücünü gösterir. Bu çalışmada, PIC değerleri 0.14 (MDEXP7SSR) ile 0.88 (CH02C06, BC226-SCAR) arasında değişmektedir. UPGMA yöntemi ile elde edilen dendogram ve PCoA grafiği birlikte incelendiğinde elma çeşitlerinin ve genotiplerinin iki farklı kümeye ayrıldığı daha sonra dört farklı alt kümelere bölündüğü saptanmıştır. Genetik benzerlik katsayıları, 0.14 ile 0.88 arasında değişmektedir. Dendrogram ile STRUCTURE sonuçları birbine çok benzemektedir. UPGMA, yapı analizi ve PCoA kullanılarak incelenen genel genetik farklılaşma modelleri birbiriyle uyumludur. Bu çalışma, Yozgat bölgesindeki elma genotiplerinin ve çeşitlerinin genetik çeşitliliğini ve ilişkilerini başarılı bir şekilde karakterize etmiştir. Bu çeşitlilik, bölgenin elma genetik kaynakları açısından zengin olduğunu ve ıslah çalışmaları için potansiyel teşkil ettiğini işaret etmektedir. 2024, 40 Sayfa
Özet (Çeviri)
Apple (Malus domestica) is a significant pome fruit, and its genotypes are essential for breeding programs. Molecular markers, particularly the SSR (Simple Sequence Repeats) technique, are highly reliable for identifying genetic diversity and relationships among plant genotypes within a population. This study utilized SSR markers to quickly and reliably determine genetic diversity in apple genotypes. The analyses identified a total of 187 alleles across SSR loci, with allele numbers per locus ranging from 2 to 16 and an average of 8. The BC226-SCAR locus had the highest number of alleles. The number of effective alleles (Ne) varied between 1.17 (MD-EXP7SSR) and 9.11 (CH02C06), with an average of 4.67. Observed heterozygosity (Ho) among genotypes ranged from 0.16 to 1.00, with an average of 0.70, and the highest values (1.00) were found at the CH01H10, EMPC116, and HI02D04 loci. Expected heterozygosity (He) was highest at the CH02C06 and BC226-SCAR loci, with an average of 0.72. Polymorphism Information Content (PIC) values, indicating genetic diversity and marker discrimination power, ranged from 0.14 (MD-EXP7SSR) to 0.88 (CH02C06, BC226-SCAR). The UPGMA dendrogram and PCoA graph indicated that apple varieties and genotypes clustered into two main groups, further divided into four subclusters. Genetic similarity coefficients ranged from 0.14 to 0.88. The results of the dendrogram and STRUCTURE analysis were very similar, showing consistent genetic differentiation patterns across UPGMA, structure analysis, and PCoA. This study effectively characterized the genetic diversity and relationships of apple genotypes in the Yozgat region, highlighting the richness of apple genetic resources in the area and the potential for breeding programs. 2024, 40 Pages