Farklı silajlık mısır çeşitlerinin (Zea mays Indentata Sturt.) Manisa ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of agonomical and quality traits of different silage corn cultivars (Zea mays Indentata Sturt.) as second crop in Manisa ecological conditions
- Tez No: 877039
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER KUŞAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Yeşil ot verimi, Kuru madde verimi, Maize, Herbage yield, Dry matter yield
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma Manisa ili Soma ilçesi ekolojik şartlarında 10 adet silajlık mısır çeşidinin (LG-31677, KWS-5581, AGROMAR-1403, AGROMAR DS-0224, KWS COLOSSEUS, AGROMAR ARAMİS, LG-31642, AGROMAR COLONİA, KWS-OLİMPİON, KWS-KALUMET) ikinci ürün koşullarında yeşil ot verimi ve önemli verim unsurları incelenerek yetiştirilebilecek en uygun silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi için yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenenine göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada tüm çeşitlerde yaprak sayısı, bitki boyu, bayrak yaprak boyu, sap çapı, yeşil ot verimi, bayrak yaprak eni, kuru madde verimi,kuru madde oranı, sap oranı, koçan oranı, yaprak oranı incelenmiştir. Araştırma sonucunda en yüksek yeşil ot verimi 9989.90 kg/da ile KWS Olimpion çeşidinden, araştırmada en düşük yeşil ot verimi ise 7895.19 kg/da ile Agromar DS-0224 çeşidinden elde edilmiştir. Silajlık mısır çeşitlerinin kuru madde verimleri 2459.26 -3187.25 kg/da arasında değişmiştir. Sonuç olarak Manisa ikinci ürün koşullarında yüksek yeşil ot verimi ve kalite kriterlerinde incelemeler yapıldığında KWS-OLİMPION çeşidi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the most suitable silage corn varieties that can be grown in the region by examining the green forage and dry matter yield of 10 silage corn varieties (LG-31677, KWS-5581, AGROMAR-1403, AGROMAR DS-0224, KWS COLOSSEUS, AGROMAR ARAMİS, LG-31642, AGROMAR COLONİA, KWS-OLİMPİON, KWS-KALUMET) in the ecological conditions of Soma district of Manisa province. The research was carried out in a randomized block design with four replications. In the study, plant height (cm), number of leaf , stem diameter, leaf lenght, leaf widht, green forage yield, dry matter ratio, dry matter yield, leaf ratio, stem ratio, ear ratio, and protein ratio, protein yield characteristics of all cultivars were investigated. As a result of the research, the variety with the highest green forage yield was obtained from“KWS Olimpıon”variety with 9989,90 kg/da. the lowest green forage yield“Agromar DS-0224”with 7895,19 kg/da. Dry matter yields of silage corn varieties varied between 2459,26-3187,25 kg/da. As a result, KWS-OLİMPION variety is suggested for the highest green forage yield and quality criteria under second crop ecolocigal conditions in Manisa.