Üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı travmaları ve psikolojik kırılganlıkları ile öz şefkat düzeyleri arasındaki ilişkinin incelemesi
The examination of the relationship between childhood traumas, psychological vulnerabilities and self compassion levels in university student
- Tez No: 877166
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞİRİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ERDURAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, psikolojik kırılganlık, öz şefkat, yapısal eşitlik modeli, Childhood traumas, psychological vulnerability, self-compassion, structural equation modeling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin çocukluk çağı travmaları ve psikolojik kırılganlıkları ile öz şefkat düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada çocukluk çağı travmaları, psikolojik kırılganlık ve öz şefkat arasındaki ilişki incelenmiş, çocukluk çağı travmaları ile psikolojik kırılganlık arasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolü araştırılmıştır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak tasarlanan araştırmaya Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan 470 üniversite öğrencisi katılmıştır. Veriler kolayda örneklem kullanılarak çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Öz Duyarlılık Ölçeği (ÖDÖ) ve Psikolojik Kırılganlık Ölçeği (PKÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26.0 ve Amos 24 paket programları kullanılmıştır. Katılımcıların cinsiyet gibi iki gruplu değişkenleri ile ölçek puanlarının karşılaştırılmasında Independent Sample T testi/Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Katılımcıların üç veya daha fazla gruplu değişkenleri ile ölçek puanlarının karşılaştırılmasında One Way ANOVA/Kruskal Wallis H Testi kullanılmıştır. Gruplar arasında farklılık görülen değerlerin hangi grup bileşeninden kaynaklandığını belirlemek içinde Post Hoc Testleri kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Aracılık etkisi AMOS 24 programında, Bootsrap tekniğini içeren yol analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, çocukluk çağı travmaları ve psikolojik kırılganlık ile öz şefkat düzeyleri arasında ilişki tespit edilmiştir. Çocukluk çağı travmaları ve psikolojik kırılganlık arasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolü saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between childhood traumas, psychological vulnerability, and self-compassion levels among university students. The relationship between childhood traumas, psychological vulnerability, and self-compassion was investigated, and the mediating role of self-compassion in the relationship between childhood traumas and psychological vulnerability was explored. A sample of 470 university students from various cities in Turkey participated in the study, which was designed according to the Relational Screening Model. Data were collected online using convenience sampling. The data collection instruments included a Personal Information Form, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), Self-Compassion Scale (SCS), and Psychological Vulnerability Scale (PVS). Data analysis was conducted using SPSS 26.0 and Amos 24 software packages. Independent Sample T-test/Mann Whitney U Test was used to compare scale scores based on binary variables such as gender. One Way ANOVA/Kruskal Wallis H Test was used for comparisons involving three or more categorical variables. Post Hoc tests were employed to determine the origins of differences observed between groups. Pearson Correlation Analysis was used to examine relationships between scales. Mediation effects were analyzed using path analysis with the Bootstrap technique in AMOS 24. As a result of the analyses, a relationship was found between childhood traumas, psychological vulnerability, and self-compassion levels. The mediating role of self-compassion in the relationship between childhood traumas and psychological vulnerability was identified.