Okul öncesi öğretmenlerinin sürdürülebilirlik kavramı ve eğitimi hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi
Determining preschool teachers' opinions on the concept of sustainability and education
  1. Tez No: 877221
  2. Yazar: SEDA CEYLAN SAĞIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirlik Eğitimi, Sürdürülebilir Kalkınma, Okul Öncesi Dönem, Okul Öncesi Eğitim, Sustainability, Sustainability Education, Sustainable Development, Preschool Period, Preschool Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin sürdürülebilirlik kavramı ve eğitimi hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmış temel betimsel nitel araştırmadır. Araştırmada, örneklem olarak nitel araştırmalarda yaygın olarak kullanılan kolay ulaşılabilir durum örneklemesi modeli kullanılmıştır. Veri analiz yöntemlerinden ise tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir ilin merkez ilçelerinde bulunan devlet ve özel okullarında 3, 4, 5 yaş grubu ile çalışan, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunu 30 okul öncesi öğretmeni ile görüşme yapılarak bilgi toplanılmıştır. Araştırma sonuçları öğretmenlerin sürdürülebilirliğin çevresel, ekonomik ve toplumsal yönlerine ilişkin farkındalıkları olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin toplumun sürdürülebilirlik hakkında bilinçlendirilmesi gerektiği görüşleri de bulunmaktadır. Öğretmenler çocuğa sürdürülebilirlik bilinci yüksek olan bireyler tarafından aktarılan sürdürülebilirlik eğitiminin önemine dikkat çekmiştir. Ayrıca öğretmenlerin kendi sınıflarında, daha çok sürdürülebilirliğin çevresel ve ekonomik boyutlarına ilişkin etkinlikler yaptıkları görülürken, toplumsal ve kültürel boyutlarına ilişkin etkinliklere daha az yer verdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a basic descriptive qualitative research conducted to determine the opinions of preschool teachers about the concept and education of sustainability. In the research, for the sample convenience sampling model which is widely common in qualitative research which is one of the qualitative research designs was used. Among the data analysis methods, thematic analysis methods were used. In the study, data was collected by interviewing 30 pre-school teachers with associate, bachelor's and master's degrees who worked with 3, 4, 5 age groups in public and private schools located in the central districts of a province in the Southeastern Anatolia Region of Turkey. Research results show that teachers are aware of the environmental, economic and social aspects of sustainability. Also teachers have opinions that the society should be enlightened on sustainability. Teachers pointed out the importance of sustainability education imparted to the child by individuals with high sustainability awareness. In addition, it was determined that teachers mostly carried out activities related to the environmental and economic dimensions of sustainability in their classes, while they included less activities related to the social and cultural dimensions.