Bilişsel yansıma düzeylerinin davranışsal anomaliler üzerine etkisi: Beyaz yakalı çalışanlar üzerine bir araştırma
The impact of cognitive reflection levels on behavioral anomalies: A study on white-collar workers
- Tez No: 877265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Yanlılıklar, Bilişsel Yansıma, Karar Verme, Rasyonalite, Cognitive Biases, Cognitive Reflection, Desicion Making, Rationality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, beyaz yakalı çalışanların davranışsal anomaliler üzerindeki bilişsel yansıma düzeylerinin etkisini araştırmaktadır. Araştırma, İstanbul'da özel ve kamu sektöründe farklı alanlarda çalışan 342 beyaz yakalı çalışanın örneklemini temel almaktadır. Çalışmada, bağımsız değişken olarak beyaz yakalıların bilişsel yansıma düzeyleri ve bağımlı değişken olarak çalışanların davranışsal yanılgıları kullanılmaktadır. Bu çalışmanın bulgularına göre, beyaz yakalı çalışanların bilişsel yansıma düzeyleri davranışsal anomaliler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Daha yüksek bilişsel yansıma düzeyine sahip beyaz yakalılar, kendilerini daha doğru bir şekilde değerlendirebilmekte ve aşırı güven yanılgısına daha az eğilimli olmaktadırlar. Bunun yanı sıra, düşük bilişsel yansıma düzeyine sahip beyaz yakalılar, batık maliyet yanılgısı, temel oran yanılgısı ve üstel büyüme yanılgısı gibi davranışsal anomalilere daha yatkın olmaktadırlar. Bu çalışma aynı zamanda, beyaz yakalıların bilişsel yansıma düzeylerinin yönetim düzeyi ve cinsiyetle ilişkili olduğunu da ortaya koymaktadır. Tüm bu bulgular, beyaz yakalıların bilişsel yansıma düzeylerini anlamanın, iş dünyasında daha etkili kararlar almak ve yanılgılardan kaçınmak için önemli olduğunu vurgulamaktadır. Günümüz iş dünyasında, beyaz yakalı çalışanlar önemli bir rol oynamakta ve karmaşık kararlar verme sorumluluğuna sahip olabilmektedir. Ancak, insan zihni, iş performansını olumsuz yönde etkileyebilecek yanılgılara eğilimlidir. Bu nedenle, beyaz yakalı çalışanların bilişsel yansıtma düzeyleri ile davranışsal önyargıları arasındaki ilişkinin anlaşılması, iş dünyasında daha etkin kararlar alınması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effect of cognitive reflection levels on behavioral anomalies of white-collar workers. The research is based on a sample of 342 white-collar employees working in different fields in the private and public sectors in Istanbul. In the study, cognitive reflection levels of white-collar workers are used as independent variables and behavioral misconceptions of employees are used as dependent variables. According to the findings of this study, cognitive reflection levels of white-collar workers have a significant effect on behavioral anomalies. White-collar workers with higher levels of cognitive reflection are able to evaluate themselves more accurately and are less prone to delusions of overconfidence. In addition, white-collar workers with low cognitive reflectivity are more prone to behavioral anomalies such as sunk cost fallacy, base rate fallacy, and exponential growth fallacy. This study also reveals that cognitive reflection levels of white-collar workers are related to management level and gender. All these findings emphasize that it is important to understand the cognitive reflection levels of white-collar workers in order to make more effective decisions in the business world and to avoid misconceptions. In today's business world, white-collar workers play an important role and may have the responsibility of making complex decisions. However, the human mind is prone to fallacies, which can negatively impact job performance. Therefore, comprehending the relationship between the cognitive reflection levels of white-collar workers and behavioral biases is crucial for making more effective decisions in the business world.